Skocz do zawartości

Shimano GRX - Gravelowy napęd od Shimano!

Nogi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nowość ;)

https://bike.shimano.com/en-US/information/news/shimano-introduces-world-s-first-dedicated-gravel-component-seri.html

Zapowiada się ciekawie....ciekawe jak z cenami będzie na naszym polskim rynku....

P.S.

Cyt.: 

RD-RX810/RD-RX812

SHIMANO SHADOW RD+ stabilization

Compatible with existing 11-speed mechanical DUAL CONTROL levers

Znaczy się, że będzie można podmienić obecny wózek z nowym i będzie działać ?

Opublikowano

Też to dzisiaj widziałem.
Ciekawe jaki uciąg linii będzie?
Raczej bym obstawiał, że 2/1 jak we wszystkich szosach, chociaż najchętniej bym zobaczył klamkomanetki dopasowane do przerzutek MTB z uciągiem linki 1/1 czyli Direct Actuation.

Jednak wejście linki jest jak we wszystkich szosach, więc obstawiam, że uciąg linki będzie zgodny z klamkami szosowymi.f7c253f842ea9889565800100e414ec4.jpg

Opublikowano
16 godzin temu, Nogi napisał:

Znaczy się, że będzie można podmienić obecny wózek z nowym i będzie działać ?

Znaczy się że jest kompatybilna ze klamkami 105/Ultegra/DA 11rz.

16 godzin temu, Bujak napisał:

Jednak wejście linki jest jak we wszystkich szosach, więc obstawiam, że uciąg linki będzie zgodny z klamkami szosowymi.

Jak wyżej, przerzutki są kompatybilne z obecnymi klamkami 11rz szosa. 

Opublikowano

Dla mnie wygląd jest bardzo przyzwoity jak idzie o korbę, przerzutka ze sprzęgłem przyda się niektórym w rowerze nawet endurance, zresztą nowa Dura Acejuż też ma sprzęgło i jest  do szosy :)

Opublikowano

Na 100%, sugerowana cena detaliczna prosto od producenta. Oczywiście w Polsce, w złotówkach, będzie drożej ;)

Opublikowano
4 godziny temu, Nogi napisał:

https://bikepacking.com/news/shimano-grx/

Ciekawe na ile te ceny są wiarygodne ..

Wyglądają na w miarę realne. Te koła wyglądają kusząco ważąc 1650g - pytanie jaka będzie cena w Polsce ;) Szkoda trochę, że wszystkie klamki 11-biegowe są tylko hydrauliczne - ich cena jako nowe będzie mało akceptowalna zapewne. I należy pamiętać, że wymiana korby wymaga nowej przetrzutki, ze względu na offset więc wszystko może się okazać drogie i wymagać dużego worka monet :D Natomiast może bedą wyprzedawać Ultegrę RX 9_9

Opublikowano

Wymiana tylnej przerzutki na nową ze sprzęgłem... cyt. "bajunia" :). Na 99,9% bedzie "to grać"....

Tylko teraz przez to mam problem. Jestem na etapie kupna roweru i nie wiem czy kupić coś tańszego na sorze (w przyszłości zmiana całego roweru bądź całego napędu - sama rama mi sie podoba), coś  droższego na Tiagrze (nie mam żadnego typu w tej kategorii) albo coś na 105 - rama taka że na kolana mnie nie powala wizualnie, ale cena atrakcyjna. I jeszcze do tego w sumie musze kupić drugi rower dla mojej lubej... tylko u niej będzie on rzadziej wykorzystywany, więc nawet claris z odpowiednią kasetą wystarczy - choć jak razem pojedziemy (a będzie tego sporo) to wypadało by żeby miała tylną przerzutkę, przy której łańcuch nie będzie napi* o rame...ehhh no podwójny problem.. tysiące godzin przed kompem, przemyśleń...a mówią, że sport to zdrowie ;)

Z niecierpliwością czekam na jakieś recenzje gdzie już "pojeżdżą" na nowym szymano. Bo kto wie...może nie będzie to takie łał jak nam się wszystkim wydaje.

Co do samej przedniej przerzutki... 
Pewnie bedzie "tania" tylko korba kosztować będzie krocie :)

I mogli by wprowadzić klamkomanetki pod hamulce mechaniczne..był by też hicior (nie znalazłem na necie informacji o takich...może źle szukałem? poprawcie mnie jeśli się mylę).

• Lubię to! 1
Opublikowano

Jeśli masz duszę majsterkowicza i już planujesz jakieś zmiany to na pewno lepiej wybrać rower z najlepszą ramą i widelcem bo osprzęt i tak się zmieni z czasem :)

Opublikowano (edytowane)

Premiera GRX zbiegła się z moim planem budowy gravela. Czy to przeznacznie? Szkoda że nie będzie (przynajmniej póki co nic o tym nie wiadomo) mechanicznych hamulców. Jestem fanem prostoty ale jeśli klamkomanetki okażą się faktycznie dużo lepsze jeśłi chodzi o górny chwyt to by była rewelka, zawsze była to  moja obawa jak wsiadałem na rower z barankiem. Jak tym kurcze hamować w ekstremanlnych warunkach? A może kabel to totalny przeżytek? Jak myślicie, skoro i tak w planach mam budowę roweru to czy warto wykombinować trochę więcej pieniędzy i zrobić go full na GRX? Mam tutaj na myśli system 2x10.

Edytowane przez Tokeya
Opublikowano

"bajunia" :)

Bajunia?
Nie nadanżam za "Nogami" :)
Opublikowano

Wiadomo kiedy będzie dostępny w sprzedaży ten GRX ? I jakie będą ceny kompletnej grupy ?

Opublikowano

Nie jestem pewny ale coś mi się obiło o uszy o czerwcu ale to mogę się kompletnie mylić.

Opublikowano

Wiadomo kiedy będzie dostępny w sprzedaży ? Bo mam dylemat czy czekać ze zmianą na grx czy już teraz brać apexa.

Opublikowano

W zachodniej prasie piszą czerwiec-lipiec.

Opublikowano

Sam napęd będzie czerwiec - lipiec. Natomiast rowery z GRXem pewnie na jesieni :)

Opublikowano

dzięki, to chyba jednak nie będę czekać :) 

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Hej. Pytanie ma: Jak mam klamkomanetki tiagry 4700 czyli 10rz i założę grx to będzie hulać? 4700 ma podobno uciąg jak nowe 11rz.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Jestem na etapie poszukiwania szutrówki. Szukałem używki, ale w rozmiarze S oferta jest bardzo uboga i z reguły z 1 blatem z przodu lub z 2 blatami 50/34. Oba rozwiązania mi nie pasują. Zacząłem się rozglądać za nowym rowerem. Obejrzałem recenzję nowego Krossa Eskera 6.0 z napędem GRX i już wiem, że chcę rower z tym napędem. Czy może mi ktoś podpowiedzieć w jakim rowerze oprócz Eskera zastosowany jest napęd GRX 2x10. Chcę aluminiową ramę i carbonowy widelec. Esker to ma, ale zastanawiam się czy jeszcze jakiś producent wprowadził grupę GRX do seryjnej produkcji w swoim gravelu.

Opublikowano

Romet aspre 2, z kolekcji na 2020. Trzeba czekać.

Opublikowano

Dzięki za pomoc. Będę musiał się przymierzyć, bo myślałem o rozmiarze 50 a Aspre robią od 52. Może jeszcze ktoś wypuści gravela z GRX em

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Czy ktoś z Was może kupował jakieś części GRXa ? Szukam w Polsce klamkomanetek GRX-ST600 i niestety nigdzie ich nie ma :( Można kupić korby, przerzutki, można kupić klamki serii 800, ale tych których ja szukam nie ma nigdzie w ofercie :/ Czy ktoś z Was może wie co może być tego powodem ?