Zay Opublikowano 8 Maja 2019 Opublikowano 8 Maja 2019 Witam wszystkich. Nie bardzo znam się na rowerach, kupując szukałem w miarę uniwersalnego roweru i kupiłem Marin Cortina AX1 w sklepie stacjonarnym. Mało jest jednak informacji odnośnie tego roweru w internecie, na samej stronie producenta jest natomiast on opisany jako rower cc/gravel. Mam pytanie, czy ten rower nadaje się w jakieś dłuższe trasy i do zmiany terenu np. asfalt - leśne ścieżki, jakieś wzniesienia, przyznam że pozycja na nim jest trochę pochylona. Póki co jedynie robiłem nim krótkie, dość szybkie trasy, jednak w tym roku zamierzam pokonywać dłuższe dystanse i czy ten rower do tego się nadaje. Widziałem, że są miejsca do zamontowania, sakw jednak wydaje się on zbyt delikatny na takie rzeczy. Pozdrawiam.
Fimala Opublikowano 8 Maja 2019 Opublikowano 8 Maja 2019 (edytowane) 20 minut temu, Zay napisał: Witam wszystkich. Nie bardzo znam się na rowerach, kupując szukałem w miarę uniwersalnego roweru i kupiłem Marin Cortina AX1 w sklepie stacjonarnym. Mało jest jednak informacji odnośnie tego roweru w internecie, na samej stronie producenta jest natomiast on opisany jako rower cc/gravel. Mam pytanie, czy ten rower nadaje się w jakieś dłuższe trasy i do zmiany terenu np. asfalt - leśne ścieżki, jakieś wzniesienia, przyznam że pozycja na nim jest trochę pochylona. Póki co jedynie robiłem nim krótkie, dość szybkie trasy, jednak w tym roku zamierzam pokonywać dłuższe dystanse i czy ten rower do tego się nadaje. Widziałem, że są miejsca do zamontowania, sakw jednak wydaje się on zbyt delikatny na takie rzeczy. Pozdrawiam. No jak już kupiłeś to musztarda po obiedzie. Geometrii długodystansowej raczej nie ma, ale zalezy co uważasz za długi dystans. Ze zmianami terenu żaden problem. Sakwy przyjmie normalne, ale polecam raczej torby bikepackingowe. Skoro to dział o naszych rowerach to wrzuć jakiś ciekawy opis i zdjęcia konia Edytowane 8 Maja 2019 przez Fimala
pavello Opublikowano 8 Maja 2019 Opublikowano 8 Maja 2019 3 godziny temu, Zay napisał: przyznam że pozycja na nim jest trochę pochylona. To rower do cyclocrossu więc taka pozycja w nim będzie, trochę podobna nawet do dość agresywnej szosy. 3 godziny temu, Zay napisał: Póki co jedynie robiłem nim krótkie, dość szybkie trasy, jednak w tym roku zamierzam pokonywać dłuższe dystanse i czy ten rower do tego się nadaje. Jeśli jest Ci wygodnie to czemu nie ? Wszystko zależy do fizjonomii ciała - ja osobiście kupił coś innego, ale każdy z Nas jest inny Mocowanie do bagażników i błotników jest tak więc podstawy są.
Vaxol Opublikowano 14 Maja 2019 Opublikowano 14 Maja 2019 Marin Cortina AX to jest typowy rower przełajowy, dlatego ma taką agresywnę geometrię, ze względu na to że jest typowo na wyścigi czyli nie zbyt długie, ale intensywne jazdy oraz dużo miejsca aby móc zarzucić go na ramię. Z tego co wiem większej opony jak np 33c to już tam nie włożysz, posiada on w ogóle możliwość mocowania błotników i bagażnika???
WściekłyDzik Opublikowano 14 Maja 2019 Opublikowano 14 Maja 2019 jak jeździ znaczy że się nadaje. W sumie zbliżony do mojej kony geometrycznie i powiem ci że po 4 godzinkach wypada zrobić sobie chwilę przerwy. Z drugiej strony ja mam config na sportowo czyli mostek negatyw i podkładki out. a i znalazłem coś takie starczyło wpisać w google https://portal.bikeworld.pl/artykul/testy_i_nowosci/testy_rowerow/17756/test_marin_cortina_ax_1
Dreamin Opublikowano 15 Maja 2019 Opublikowano 15 Maja 2019 Kiedyś natknąłem się na ciekawą recenzję na road.cc bo przyznam, że też rozważałem zakup, głównie ze względu na ciekawy wygląd i w miarę fajny osprzęt. Wychodzi na to, że jest to rower do CX ale świetnie sprawuje się jako tzw "adventure bike". https://road.cc/content/review/237142-marin-cortina-ax-1
Gość Opublikowano 15 Maja 2019 Opublikowano 15 Maja 2019 To na pewno nie jest post do działu Nasze Rowery...
GrochowaMTB Opublikowano 15 Maja 2019 Opublikowano 15 Maja 2019 (edytowane) inne są założenia konstrukcyjne dla rowerów typu adventure czy graveli a inne dla rowerów przełajowych. Przeczytaj ten wątek: Czy było warto? Sam nam musisz powiedzieć. Tylko Ty to będziesz wiedział. Co do dłuższych jazd, można próbować nieco poprawić geometrię dając np inny mostek. Głupie 2 cm może coś zmienić. W terenie rower na pewno da sobie radę. Ale pewnie ograniczeniem będzie szerokość opony. Zwykle gravelówki przyjmą oponę o rozmiarze ok 42 - 45 mm i czasami nawet więcej. Wiele osób na forum jeździ jednak w dłuższe trasy na przełajówkach i są zadowoleni. Czasami kwestia dostosowania w szczegółach roweru, czasami przyzwyczajenia a czasami po prostu naszych fizycznych uwarunkowań. Edytowane 15 Maja 2019 przez GrochowaMTB
Kawasaki Opublikowano 16 Maja 2019 Opublikowano 16 Maja 2019 Swoją drogą doradzanie roweru przełajowego w sklepie, laikowi, który chce zwyczajnie pojeździć i prosi o rower uniwersalny jest delikatnie mówiąc wciskaniem kitu. To są jednak bardzo sprecyzowane w zamyśle użytkowania rowery i raczej z przypadku przełaja się nie kupuje, zwłaszcza w Marinie, gdzie wybór zdecydowanie bardziej uniwersalnych graveli jest ogromny.
GrochowaMTB Opublikowano 16 Maja 2019 Opublikowano 16 Maja 2019 26 minut temu, Kawasaki napisał: Swoją drogą doradzanie roweru przełajowego w sklepie, laikowi, który chce zwyczajnie pojeździć i prosi o rower uniwersalny jest delikatnie mówiąc wciskaniem kitu. To są jednak bardzo sprecyzowane w zamyśle użytkowania rowery i raczej z przypadku przełaja się nie kupuje, zwłaszcza w Marinie, gdzie wybór zdecydowanie bardziej uniwersalnych graveli jest ogromny. No ale wiesz, zakup dokonany. Chyba nie ma co kolegi załamywać, bo nic strasznego na razie się nie stało a rower wydaje się nawet całkiem sensownie skonfigurowany i fajny. Nie wiemy czy mu wygodnie czy nie wygodnie. Jak nie wygodnie to można spróbować kilku patentów z niewielkimi zmianami dotyczącymi mostka itd. Jak widzę to jest też zapas podkładek na rurze sterowej i mostek chyba ustawiony w negatywie - więc jest potencjał. Rama też nie sprawia wrażenia jakiejś hardcorowej. A może jest ok i zupełnie nie ma o co kruszyć kopi. Jeśli okaże się, że jest nie wygodnie i nic z tym zrobić nie można bo skończył się limit wszelkich regulacji to można próbować sprzedać rower i kupić coś w jego miejsce. Szkoda, że autor tematu przestał się odzywać i nic więcej nie napisał.
nctrns Opublikowano 16 Maja 2019 Opublikowano 16 Maja 2019 Przełaje w pewnych widełkach cenowych nie są tak do końca przełajowe W mojej meridzie cyclocross są punkty montażowe na bagażnik, błotniki, geometria nie jest bardzo agresywna, a więcej miejsca w głównym trójkącie przydaje się na bidony i noszenie roweru po schodach
Kawasaki Opublikowano 16 Maja 2019 Opublikowano 16 Maja 2019 Agresywna geometria to pojęcie względne, amerykańskie firmy z reguły mają niżej bb co przybliża je do graveli, ale też nimi nie czyni. Na dobrą sprawę na każdym rowerze (z siodełkiem ;)) można robić długie dystanse. Na jednym zmęczymy się mniej na innym bardziej, ale da się wszystko.
GrochowaMTB Opublikowano 16 Maja 2019 Opublikowano 16 Maja 2019 2 godziny temu, Kawasaki napisał: Agresywna geometria to pojęcie względne, amerykańskie firmy z reguły mają niżej bb co przybliża je do graveli, ale też nimi nie czyni. Na dobrą sprawę na każdym rowerze (z siodełkiem ;)) można robić długie dystanse. Na jednym zmęczymy się mniej na innym bardziej, ale da się wszystko. Ten rower wydaje się nie być typowo przełajowy. Z ciekawości przeczytałem sobie recenzję i zdaje się ona to potwierdzać, że to rower taki w środku, pomiędzy. Odczytuję przeznaczenie tego roweru jako rower do raczej okazjonalnego uprawiania przełaju i przewagi jazdy rekreacyjnej. Zresztą można jeszcze podnieść nieco mostek i nieco ucywilizować pozycję. Jest jak widzę zapas podkładek. Jeśli mostek ustawiony jest na negatyw to można go obrócić, jeśli nie to można spróbować dać nieco inny i delikatnie jeszcze skorygować pozycję. Osobiście nie widzę tu jakiejś poważnej wtopy. Na pewno nie jest to rower typowo sportowy do katowania na zawodach. I co najważniejsze to według recenzentów wejdą tam szerokie opony. A to duży plus. Spora cześć prawdziwych przełajówek jest tu jednak mocno ograniczona. Uważam, że do szwendania się po terenie takie 43 - 45 jest idealne. No i można od razu robić koło pod mleko.
Zay Opublikowano 16 Maja 2019 Autor Opublikowano 16 Maja 2019 Dzięki Wam wszystkim za tyle odpowiedzi. Końcem maja postaram się z nim pokombinować i wrzucić parę zdjęć. Nie mogłem wcześniej się odezwać bo w sobotę czeka mnie mój własny ślub. Dziekuje raz jeszcze za tak duży odzew.
Eddek Opublikowano 16 Maja 2019 Opublikowano 16 Maja 2019 Teraz, Zay napisał: w sobotę czeka mnie mój własny ślub. Ło panie, ostatni gwizdek, żeby wskoczyć na rower i wiać
Zay Opublikowano 16 Maja 2019 Autor Opublikowano 16 Maja 2019 4 minuty temu, Eddek napisał: Ło panie, ostatni gwizdek, żeby wskoczyć na rower i wiać Dlatego też chciałem wiedzieć, jak dalekie trasy można na tym rowerze robić 1
GrochowaMTB Opublikowano 16 Maja 2019 Opublikowano 16 Maja 2019 20 minut temu, Zay napisał: Dlatego też chciałem wiedzieć, jak dalekie trasy można na tym rowerze robić Spod ołtarza na pewno dasz radę nim uciec
Kawasaki Opublikowano 19 Maja 2019 Opublikowano 19 Maja 2019 W tym przypadku geometria nie ma znaczenia, nawet bez siodełka dojedziesz w każde miejsce
Rekomendowane odpowiedzi