saphrii Opublikowano 8 Maja 2019 Opublikowano 8 Maja 2019 Witajcie, Planuję wymienić korbę w rowerze z tylną piastą QR w booscie 141 - w tej chwili jest napęd 1x10 i: 1) wnerwia mnie że łańcuch zeskakuje z największej koronki jeśli zakręcę do tyłu, 2) brakuje mi zębów na blacie do większej prędkości. 2x10 to dla mnie sprawdzony ideał. Pytanie, jaką wersję korby wziąć, aby linia łańcucha była prawidłowa? - Dla piasty z boostem 141, brać korby oznaczone B czy zwykłe? Patrząc na poniższą grafikę (wprawdzie odnoszącą się do srama) chyba powinienem zwykłą, mimo że w nazwie piasty dumnie widnieje boost, ale chcę się upewnić.
Gość Opublikowano 8 Maja 2019 Opublikowano 8 Maja 2019 8 minut temu, saphrii napisał: 1) wnerwia mnie że łańcuch zeskakuje z największej koronki jeśli zakręcę do tyłu, 2) brakuje mi zębów na blacie do większej prędkości. 2x10 to dla mnie sprawdzony ideał. Ad.1) to raczej jest nie do przeskoczenia przy 1x Ad.2) ja bym to inaczej rozwiązał nie rezygnując z 1x, ale to droższy wariant...
Kruk Opublikowano 8 Maja 2019 Opublikowano 8 Maja 2019 Niestety ma SpiderMan racje, nie które napędy 1 na no tak mają i nic nie zrobisz, fakt na pewno jakbyś dał korbę 2 na by było lepiej bo mniejsza tarcza korby by była bliżej środka suportu. Nie wiem czy dobrze dumam, ale czy myślisz SpiderMan nad przejściem na Sramowski NX czy GX?
Gość Opublikowano 8 Maja 2019 Opublikowano 8 Maja 2019 17 minut temu, Kruk napisał: Niestety ma SpiderMan racje, nie które napędy 1 na no tak mają i nic nie zrobisz, fakt na pewno jakbyś dał korbę 2 na by było lepiej bo mniejsza tarcza korby by była bliżej środka suportu. Nie wiem czy dobrze dumam, ale czy myślisz SpiderMan nad przejściem na Sramowski NX czy GX? NX Eagle, a w korbie wtedy spokojnie można 34-36T zapakować.
Kruk Opublikowano 8 Maja 2019 Opublikowano 8 Maja 2019 No tak, wtedy ten napęd 1 na ma sens, tylko tak jak pisałeś, tutaj koszty mocno rosną
saphrii Opublikowano 8 Maja 2019 Autor Opublikowano 8 Maja 2019 Wiem, że Eagle jako jedyne sensownie działa z 1x, Szaj nawet pokazuje na jednym ze swych filmików. Ale nie mam zamiaru wymieniać większości napędu + manetek, byleby mieć jeden blat na korbie. Decyzja zapadła, zmieniam napęd na 2x - kwestia zakupu korby np. Deore 36/22 + manetki + kasety 11-36. Część poniesionych kosztów odzyskam ze sprzedaży praktycznie nowej kasety 11-42 i korby z koronką 28. Pytanie główne pozostaje wciąż otwarte - wersja korby boost czy zwykła?
Kruk Opublikowano 8 Maja 2019 Opublikowano 8 Maja 2019 (edytowane) Zwykłą korbę, boost jeszcze bardziej wysunięta za zewnątrz od środka ramy co spowoduje jeszcze większy przekos między korbą a dużą zębatką na kasecie. Edytowane 8 Maja 2019 przez Kruk
Gość Opublikowano 8 Maja 2019 Opublikowano 8 Maja 2019 Jak masz kasetę 11_42 śmiało możesz wziąść korbę 28/38 wtedy zobaczysz że masz duże pole manewruMiałem takie zestawienie i było bardzo fajneObecnie mam 11_46 i korbę 38/28 i też jest gitara tutaj już jest bardzo duże pole manewru i podjazdy gładko wchodzą
Kruk Opublikowano 8 Maja 2019 Opublikowano 8 Maja 2019 Też tak można zrobić że 11 42 i korbę 2 rzędową z przodu tylko pytanie czy przerzutką obsłuży taką kasetę
Motke Opublikowano 8 Maja 2019 Opublikowano 8 Maja 2019 4 godziny temu, saphrii napisał: Pytanie główne pozostaje wciąż otwarte - wersja korby boost czy zwykła? Piasta 141 to mimo wszytstko jednak boost i kaseta jest przesunięta względem środka tak samo jak w piastach 148. 3 godziny temu, Kruk napisał: Zwykłą korbę, boost jeszcze bardziej wysunięta za zewnątrz od środka ramy co spowoduje jeszcze większy przekos między korbą a dużą zębatką na kasecie. A zwykła korba spowoduje większy przekos na najmniejszej zębatce na kasecie.
Kruk Opublikowano 8 Maja 2019 Opublikowano 8 Maja 2019 (edytowane) Boost to 148 mm nie 141 czy 142 Zobacz sobie np piasty novateca, tam jest adapter z 135 na 142 mm na oś sztywną i kaseta nie idzie bardziej do widełek tylko zostaje w tej samej linii co w 135mm. I korba nie boost lepiej sobie poradzi na większym przekosie z najmniejszą zębatką na kasecie niż boost z największą na kasecie Edytowane 8 Maja 2019 przez Kruk
Motke Opublikowano 8 Maja 2019 Opublikowano 8 Maja 2019 1 minutę temu, Kruk napisał: Boost to 148 mm nie 141 czy 142 Piasta 141 to boost (+3mm) i to jest odmiana piasty 135 mm co ma wszystko przesunięte o 3 mm. Tak jak piasta 148 względem 142. W piaście 141 odległość tarczy hamulcowej od kasety jest identyczna jak w piaście 148.
Kruk Opublikowano 8 Maja 2019 Opublikowano 8 Maja 2019 Skoro tak, to widocznie nie bardzo Kolega ma linie łańcucha i chce ją zmienić bo mu spada na największej koronce kasety, także danie normalnej korby tylko mu pomoże .
Motke Opublikowano 8 Maja 2019 Opublikowano 8 Maja 2019 2 minuty temu, Kruk napisał: Skoro tak, to widocznie nie bardzo Kolega ma linie łańcucha i chce ją zmienić bo mu spada na największej koronce kasety, także danie normalnej korby tylko mu pomoże . Spada bo: a) ma napęd 1x. Już samo przejście na 2x zmniejszy problem. b) kręci do tyłu. Niech kręci do przodu
Kruk Opublikowano 8 Maja 2019 Opublikowano 8 Maja 2019 Fakt zmniejszy problem, ale po co się pchać w boost korbę nie widzę sensu A napęd powinien być tak wyregulowany aby kręcenie nie powodowało przynajmniej natychmiastowego spadania łańcucha
saphrii Opublikowano 8 Maja 2019 Autor Opublikowano 8 Maja 2019 Panowie, ja po prostu chcę uniknąć sytuacji w której: a) łańcuch na młynku lecąc w linii prostej będzie wypadać na drugiej koronce kasety b) łańcuch na blacie lecąc prosto będzie wypadać na ~6 koronce kasety Bo bez wątpienia lepsza linia będzie jeśli: ad a) wypadnie na ~ 3 koronce kasety ad b) na ~7 koronce kasety Tylko cały myk z tą nietypową piastą 141mm
Kruk Opublikowano 8 Maja 2019 Opublikowano 8 Maja 2019 Dla mnie jasno bym wziął korbę 2 rzędową normalną ale to moje zdanie, napisałem czemu ja tak uważam a Ty Saphrii zrobisz jak uważasz
saphrii Opublikowano 8 Maja 2019 Autor Opublikowano 8 Maja 2019 @Kruk Wątek utworzyłem by się zwyczajnie upewnić, bo swój typ miałem > ostatnie zdanie pierwszego postu
Kruk Opublikowano 8 Maja 2019 Opublikowano 8 Maja 2019 To mam nadzieje że Ci zakup się uda i będzie ładnie pracował już napęd daj znać jak zrobisz Aaaa i pamiętaj o dobrej regulacji przerzutki
saphrii Opublikowano 8 Maja 2019 Autor Opublikowano 8 Maja 2019 Mam nadzieje, że nie będę musiał kupować dwa razy i normalna korba okaże się być trafiona Rady na problemy z regulacją to moja specjalność, będąc nieskromnym w innym rowerze wypracowałem nawet sposób wyregulowania sideswinga z manetką 2x/3x, gdzie serwisy nie dawały rady mówiąc że ten typ tak ma i łańcuch ociera o prowadnicę albo tu albo tu. A mi nic nie ociera. Jedyne czego się jeszcze spodziewam, to wymiana łańcucha, ten co jest, pewnie będzie za krótki.
Kruk Opublikowano 9 Maja 2019 Opublikowano 9 Maja 2019 No ja Ci tylko poradziłem i jakbym był w Twojej sytuacji to bym wziął normalną. To co piszesz o przerzutce to tylko dowodzi to co mówił mi mój serwisant, cyt."nie mam czasu na grzebanie i doszukiwanie się problemu w tym czy tamtym" coś w ten deseń i jak użytkownik jest uparty i wie co robi zawsze można więcej ugrać, lepiej wyregulować niż serwisant który ma na to 30 minut Noo pewnie tak, choć najpierw policz sobie ze wzoru bo może styknie :
Rekomendowane odpowiedzi