gucci13on Opublikowano 8 Maja 2019 Opublikowano 8 Maja 2019 Panowie chciałem zapytać. mam taka korbę w rowerze: Shimano Acera 40/30/22 na kwadrat 9 rzędową, chciałbym wymienić gdyż łańcuch przeskakuje na środkowej i małej zębatkę. Czy jeśli kupię korbę Deore 40/30/22 ze zintegrowana osia ale która jest przystosowana do napędów 10 rzędowych do będzie chodziła czy lepiej pozostać przy takiej samej ?
Gość Opublikowano 8 Maja 2019 Opublikowano 8 Maja 2019 Będzie działać. Pamiętaj, że kupując korbę ze zintegrowaną osią musisz kupić odpowiedni do ramy i tej korby wkład suportu.
Kruk Opublikowano 8 Maja 2019 Opublikowano 8 Maja 2019 Tak jak @SpiderMAN napisał będzie działać, nawet 11 rzędowa by działała Z korbami jest dużo płynniej przy doborze Warto pamiętać własnie o dobrym suporcie, ale z tego co piszesz masz standardowy kwadrat czyli suport 68 lub 73 mm czyli wkład suportu BSA. Pamiętaj też że przerzutki przednie mają swoje pojemności i jeśli nie będzie się zgadzać pojemność to może ( nie musi) być problem ze zmianą biegów. Ale jeśli zmieniasz na korbę z tą samą wielkością blatów to nie ma problemu tylko klucz HT2 musisz kupić albo pożyczyć od kumpla
gucci13on Opublikowano 14 Maja 2019 Autor Opublikowano 14 Maja 2019 (edytowane) Korba kupiona, zamontowana i podczas jazdy przy mocniejszym naciśnięciu na pedała jakby łańcuch z przodu wydawał dziwne odgłosy... łańcuch ma góra 2 miesiące, czy to może byc spowodowane tym ze właśnie przez te 2 miesiące jeździł pod ta stara korba na której łańcuch przeskakiwał na środkowej zębatce. Macie jakieś pomysły ? Wymiana łańcucha ? Może to coś z linia łańcucha gdzieś coś takiego w internecie znalazłem ? Edytowane 14 Maja 2019 przez gucci13on
Kruk Opublikowano 14 Maja 2019 Opublikowano 14 Maja 2019 Jaki łańcuch (model) i jaką korbę sobie zakupiłeś? Możliwe że jest tak jak piszesz, a może być coś innego.
Kruk Opublikowano 14 Maja 2019 Opublikowano 14 Maja 2019 Problem może leżeć w tym że korba jest na 10 rzędów łańcuch 9, na odwrót można robić że łańcuch 10 a korba 9. To może być Twoim problemem.
gucci13on Opublikowano 14 Maja 2019 Autor Opublikowano 14 Maja 2019 Podczas montowania suportu z prawej strony dodałem ta szersza podkładkę a z lewej nic tak zobaczyłem w internetach W 2 sklepach rowerowych mówili mi ze z napędem 3x9 będzie działać nawet mówili ze oni sami tak robią na serwisie
Kruk Opublikowano 14 Maja 2019 Opublikowano 14 Maja 2019 Jeśli masz suport 68 mm dajesz 2 podkładki po stronie korby z zębatkami a 1 od strony nie napędowej, Jeśli masz suport 73 mm to wtedy tylko 1 podkładkę się daję od strony zębatek w korbie.
Kruk Opublikowano 15 Maja 2019 Opublikowano 15 Maja 2019 Tak, to może być wyjście Kasecie to nie zaszkodzi 1
Rekomendowane odpowiedzi