Nogi Opublikowano 6 Maja 2019 Opublikowano 6 Maja 2019 (edytowane) Gorąca prośba do posiadaczy tych rowerów. Czy możecie napisać jaki rozmiar ramy macie plus swój wzrost i przekrok? Jestem prawie pewny, że wybiore RC500 (malowanie mi się bardziej podoba, pierwsza szosa więc sora wystarczy, łatwiejszy i tańszy w obsłudze /naprawie - prawdopodobnie pojeżdże rok,dwa może trzy i kupię nowy bo będe już wiedział czego mi potrzeba..szosy, gravela, jaki osprzęt itp. itd.). Jestem na pograniczu rozmiaru M i L (178 cm) i się waham który wybrać... Najlepsze jest to, że w sklepie siedziałem na XL (jedyny jaki był w sklepie) i było mi na nim wygodnie.....a nie był ustuawiany pod mój wzrost - tak sobie stał po prostu jako ekspozycja a ja siedząc na nim potrafiłem normalnie jechać. Rozmiar XL jest wg. producenta zdecydowanie za duży na mnie.. Nigdy nie jechałem na szosowym rowerze i sami widzicie... porady typu przymierz/przejedź się u mnie w ogóle nie zadziałają... Kiedyś przymierzałem się do starego Tribana 520 i tam nie czułem żadnej różnicy siedząc na M i L. Na tę chwilę używam starego roweru MTB na kołach 26. Siadając na szosę po prostu chyba nie potrafię ocenic "wygody". Obecny rower wydaje mi się za mały - wg. producenta rozmiar ramy pod mój wzrost wpisuje się idealnie. Na Tribanie wydaje mi się jakbym był bardziej wyprostowany, ale może to być tyrlko wrażenie.. Nie mam możliwości zrobić se fotki żeby porównać albo usiąśc raz na jeden a zaraz potem na drugi. Nie szukam pozycji sportowej tylko wygodnej (bynajmniej tak mi się wydaje na tę chwilę). Niestety nigdzie blisko mnie nie ma opcji bikefitu...a druga sprawa może i bym się zdecydował na bikefit gdyby to było tańsze... gdybym kupował droższy rower to miało by to na pewno sens. Dziwak jestem.... Edytowane 6 Maja 2019 przez Nogi
SzpiceR Opublikowano 6 Maja 2019 Opublikowano 6 Maja 2019 Kupując szosę, jeśli jesteś na granicy rozmiarów to zawsze bierzesz mniejszy. Krótszą ramę zawsze możesz "wydłużyć" dłuższym mostkiem czy przesunięciem siodła. Jeśli kupisz za dużą to np. skrócenie mostka odbije się negatywnie na własnościowych jezdnych
Nogi Opublikowano 7 Maja 2019 Autor Opublikowano 7 Maja 2019 (edytowane) Jednak poczekam na wypowiedzi ludzi, ktorzy jeżdżą na tych rowerach... Odświeżam... Ktoś coś ? Edytowane 14 Maja 2019 przez Nogi
Nogi Opublikowano 22 Maja 2019 Autor Opublikowano 22 Maja 2019 Panowie i Panie proszę o podpowiedź. Jestem cierpliwy, ale pojawił się właśnie RC500 w pobliskim sklepie w rozmiarze L. Jakby to był rozmiar dla mnie to w każdej chwili mogę tam się znaleźć i wrócić do domu już na nowym rowerze Pozdrawiam!
ktokolwiek Opublikowano 23 Maja 2019 Opublikowano 23 Maja 2019 Kolega SzpiceR w trzech zdaniach calkowicie wyczerpał temat. Więc nie dziel włosa na czworo tylko bierz mniejszy zawsze. Chwilowa posiadówa na rowerze czy nawet przejażdżka po sklepie w zasadzie nic nie dają. Euforia blokuje inne doznania jak ewentualna niewygoda.
Nogi Opublikowano 23 Maja 2019 Autor Opublikowano 23 Maja 2019 Dodam tylko, że przekrok mam 85cm (jeśli dobrze mierzone było, mogłem przesadzić z dociskiem do "krocza" więc realnie to tak 84-85 cm trzeba by przyjąć). up. Milion razy czytałem, że "zawsze mniejszy", tylko mam ku temu wątpliwości przez to, że teoretycznie powinienem brać M a na XL było mi wygodnie (przez te pare minut na rowerze). Mam rower MTB na kołach 26, rama wg producenta idealnie pod mój wzrost a i tak czuje jakby był za mały dla mnie. Jak widzicie, coś nie tak jest ze mną...
SzpiceR Opublikowano 23 Maja 2019 Opublikowano 23 Maja 2019 Przez kilka minut to na wszystkim będzie Ci wygodnie. Wsiądziesz na za duży rower, pojedziesz na 3 godzinną przejażdżkę a wrócisz z bólem kręgosłupa w odcinku ledzwiowym od dużego pochylenia, karku od ciągłego zadzierania głowy i nadgarskow przez zły kąt pochylenia. Ale skoro nie mając nigdy do czynienia z szosą jesteś w stanie stwierdzić jak to powinno wyglądać to po co zakładasz w ogóle temat? Kup sobie nawet xl, Twoja kasa, Twój kręgosłup. 2
Kawasaki Opublikowano 23 Maja 2019 Opublikowano 23 Maja 2019 Niewiele pewnie pomogę, mam 181cm i wziąłbym Lkę mimo, że lubię krótkie ramy, ale Decathlon sugeruje Mkę dla Twojego wzrostu i raczej bym się tego trzymał, chyba, że masz proporcje niestandardowe. Ja też czułem, że jestem na pograniczu rozmiarów, tam jest duże ryzyko otarcia palcami o przednie koło. Gdzieś na pewno mają Mkę i Lkę jednocześnie...
Rekomendowane odpowiedzi