Skocz do zawartości

Czy można wymienić korby 3 rzędow na 2 rzędowe

Diablo_kablo

Rekomendowane odpowiedzi

Diablo_kablo

Jeśli mam korby 3 rzędowe (42 34 24) to mogę wymienić na korby 2 rzędowe? I czy w tedy muszę wymienić przerzutka? Jaką korbę polecacie do 200zł. I jak bym wymienił to tylnja przerzutka sram x4 by pasował?

Nie korby tylko blaty są w korbie i tak jeśli chcesz to wymień sobie tylko blaty w korbie. Nie musisz wymienić przerzutki tylko możliwe że będziesz musiał skrócić łańcuch. Chłopie, "tylna" nie "tylnja" przerzutka :) i co do niej, możesz sobie ją zostawić jeśli tylko wymieniasz blaty korby. Pamiętaj o odpowiednim BCD.

Jeśli chcesz nową korbę to coś na sztywnej osi np. M4050 2 blatowa, np. w tym sklepie:

https://www.centrumrowerowe.pl/mechanizm-korbowy-shimano-alivio-fc-m4050-pd1194/?v_Id=125696&gclid=CjwKCAjwk7rmBRAaEiwAhDGhxNwoplRmD40ppo-enTTPb-k8xCTjJLKFNHq_dxwd9KiDHdsH_XQLqBoCPHMQAvD_BwE

Z przerzutkami 3 rzędowymi i korbami 2 rzędowymi bywa różnie, mnie się tego ożenić dobrze nie udało z tym co miałem, dopiero po zmianie przerzutki przedniej na odpowiednią pod 2x działało to tak jak potrzeba.

Sama korba, to nie problem, można z powodzeniem wymieniając środkowy blat na 36T i wywalając najwększą tarczę, po zastosowaniu podkładek w miejsce tarczy bądź krótszych kominów przerobić korbę 3 rzędową na 2.

Tak dokładnie miałem w moim rowerze Trek X-Caliber z korbą FC-M590 która używałem ponad sezon z blatem 36T i małą tarczą 22T w napędzie 2x10.

17 godzin temu, Diablo_kablo napisał:

I jak bym wymienił to tylnja przerzutka sram x4 by pasował?

Tego nie rozumiem... Popraw proszę posta.

Tak zgadzam się z Tobą @SpiderMAN, musi być wymieniona przednia przerzutka po przejściu na 2 blat ale dla mnie to oczywiste :) taak taak wiem zaraz napiszą że się da tak połączyć 2 rzędową korbę z 3 rzędową przerzutką, fakt, czasami się udaje ale nie zawsze, lub działa to prawidłowo a nie super jak z przerzutką dedykowaną pod 2 blat :)

20 minut temu, Kruk napisał:

Tak zgadzam się z Tobą @SpiderMAN, musi być wymieniona przednia przerzutka po przejściu na 2 blat ale dla mnie to oczywiste :) taak taak wiem zaraz napiszą że się da tak połączyć 2 rzędową korbę z 3 rzędową przerzutką, fakt, czasami się udaje ale nie zawsze, lub działa to prawidłowo a nie super jak z przerzutką dedykowaną pod 2 blat :)

Nie musi, ale to czy zadziała prawidłowo z dwurzędową korbą jest wtedy dośyć loteryjne...