LICHU Opublikowano 4 Maja 2019 Opublikowano 4 Maja 2019 (edytowane) Witajcie. Zastanawiam się nad wymianą opon w swoim rowerze, aktualnie mam Maxxis Ardent 2,25 / 27,5 na mleku (fabrycznie). Zastanawiam się nad zmianą na węższe, tylko jaki rozmiar ? Kolejne pytanie czy po zmianie na węższe będzie mi się lżej jeździło na asfalcie, czy różnica będzie znikoma. Ostatnio więcej jeżdżę po asfalcie niz w terenie. Kolejna kwestia czy dalej bawić się w mleko czy założyć dętki ? Jaki rozmiar byście polecili asfalt 70/30 lekki teren. Edytowane 5 Maja 2019 przez LICHU
elmapeto Opublikowano 4 Maja 2019 Opublikowano 4 Maja 2019 Na węższej oponie po asfalcie się jeździ się o wiele lzej niż na szerokiej . To jest pewne. Rodzaj bieżnika też ma na to duży wpływ. Jak głównie asfalt to może 1,75 szerokość. Semi slick z niskimi oporami toczenia. O mleku się nie wypowiem ,bo nie używam. Fabrycznie na mleku czy po prostu przystosowane do tego?
LICHU Opublikowano 5 Maja 2019 Autor Opublikowano 5 Maja 2019 Fabrycznie na mleku. Myślałem o opinie 2.0?
elmapeto Opublikowano 5 Maja 2019 Opublikowano 5 Maja 2019 https://allegro.pl/oferta/semislick-schwalbe-hurricane-27-5x2-00-650b-2-0-6834808377 spróbuj coś takiego napewno Cię przyspieszy
Gość Opublikowano 5 Maja 2019 Opublikowano 5 Maja 2019 Ja tutaj że swojej strony polecę takie oponyhttps://www.centrumrowerowe.pl/opona-continental-double-fighter-iii-pd3446/?v_Id=97598&gclid=EAIaIQobChMIuq29peqD4gIVBeWaCh2mCQ6BEAkYASABEgIQe_D_BwEW związku z tym że też zmieniłem w rowerze mtb na letnie , opory toczenia niskie, po asfalcie jedzie się dość gładko, na pewno lepiej niż z bierznikiem klocków i szerokością 2.25W lesie też całkiem fajnie ogarnia, jeździłem po szutrach dobrze sobie radziNa ostrych kamieniach myślałem że będzie lipa ale opona jest dość grubaNa piasku dość sypkim było ciężej, rower się zakopywał ale tutaj w piasku każda opona raczej w większym lub mniejszym stopniu będzie miała problemMoja jazda w związku ze zrobiłem sobie go jako rower na wycieczki trasa 50/50las i asfalt, to opony oceniam pozytywnieTutaj najbardziej zaskoczyła mnie jazda po asfalcie, na prawdę gładko się toczy, wiem że to nie szosa (miałem jeździłem) mam porównanie, jednak gdy masz ochotę skręcić do lasu nie trzeba się namyślać tylko wyjeżdżasz i wiesz że dasz sobie radęNa oponach zrobiłem z 300 km więc coś tam przejechałem
LICHU Opublikowano 5 Maja 2019 Autor Opublikowano 5 Maja 2019 Myślałem nad tymi oponami... Tylko czy one są pod mleko?
SzpiceR Opublikowano 5 Maja 2019 Opublikowano 5 Maja 2019 8 minut temu, LICHU napisał: Myślałem nad tymi oponami... Tylko czy one są pod mleko? Wystarczy wejść w link i przeczytać? 1
LICHU Opublikowano 5 Maja 2019 Autor Opublikowano 5 Maja 2019 (edytowane) Faktycznie nie doczytałem tego. Dość ciekawa opcja te opony. Szkoda tylko, że nie są pod mleko Zastanawiam się czy nie przejść na dętki co myślicie ? Edytowane 5 Maja 2019 przez LICHU
Red Opublikowano 5 Maja 2019 Opublikowano 5 Maja 2019 3 godziny temu, piter614 napisał: Na piasku dość sypkim było ciężej, rower się zakopywał ale tutaj w piasku każda opona raczej w większym lub mniejszym stopniu będzie miała problem Moja Mitas Scylla nie ma. @LICHU, prawie każdą zwijaną da się uszczelnić na mleku nawet jeśli producent twierdzi inaczej. Dętka to większą waga ale ale też zniekształcenie opony którą przyjmuje kształt dętki.
Gość Opublikowano 5 Maja 2019 Opublikowano 5 Maja 2019 Tutaj sądzę że najważniejsze są obręcze jak są pod Tubeless Ready to z opo ami nie będzie problemuMam w rowerze opony drutowane i bardzo ładnie się ułożyło pod mleko
Ares Opublikowano 5 Maja 2019 Opublikowano 5 Maja 2019 Swego czasu na takie warunki ujeżdzałem Conti Race King 2.0 i żadnej innej nie chciałem. Ardent to opona z serii AM więc różnica na pewno będzie spora. Czy mleko czy nie to chyba sam wiesz ile dmuchasz do opony. Ja dmuchałem sporo wiec mleko w takim wypadku to taka sztuka dla sztuki. Chyba, że masz przykre doświadczenia z łapaniem kapci.
User56sz Opublikowano 5 Maja 2019 Opublikowano 5 Maja 2019 10 godzin temu, elmapeto napisał: https://allegro.pl/oferta/semislick-schwalbe-hurricane-27-5x2-00-650b-2-0-6834808377 spróbuj coś takiego napewno Cię przyspieszy Jeździłem na tych oponach, mam bardzo dobre opinie na ich temat. Lekko się toczy i jest wytrzymała.
LICHU Opublikowano 5 Maja 2019 Autor Opublikowano 5 Maja 2019 Bez przesady 170zł za jedną oponę nie dam.
User56sz Opublikowano 5 Maja 2019 Opublikowano 5 Maja 2019 a po co tyle tu masz proszę https://allegro.pl/oferta/opona-mtb-schwalbe-hurricane-27-5x2-00-drut-7988957236
LICHU Opublikowano 5 Maja 2019 Autor Opublikowano 5 Maja 2019 (edytowane) Łeee to duża różnica w cenie. Właśnie ich szukałem i na ten sam link natrafiłem. Szczerze mówiąc najbardziej żałuję, że nie ma na mleczko CONTINENTAL Double Fighter III. Te schwalbe boje się, że będą za mało uniwersalne. Lubie czasem po hałdach pojeździć. Natomiast jak pisałem 70/30 asfalt, lekki teren a nawet wręcz 50/50. Te moje opony mają takie opory toczenia, że to szok, nawet to stwierdziła moja małżonka. Jednak będę szukał opon na tubeless. Zastanawiam się nad rozmiarem 2.0 a 2.1 duża różnica ?? Edytowane 5 Maja 2019 przez LICHU
LICHU Opublikowano 18 Lipca 2019 Autor Opublikowano 18 Lipca 2019 Ok po dłuższej przerwie wejdę w dętki, zawsze mogę wrócić do mleka. Pytanie czy te Continentale czy schwalbe?? A może coś innego??
Rekomendowane odpowiedzi