WOJ-TECH Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Witam! Czy ktoś z was posiada takowego krossa? Jakie modyfikacje zrobiliście lub jakie macie pomysły na upgrade tego roweru?
artfal Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Witaj, zmodyfikować można praktycznie wyszystko w rowerze tylko trzeba znać swoje potrzeby i wiedzieć co jest słabym punktem naszego roweru. Jeżeli jeszcze tego nie poznałeś to lepiej wstrzymaj się ze zmianami, bo mogą być dla Ciebie nieodczuwalne i tak naprawdę tylko uszczuplisz swój budżet. Pozdrawiam, Artur.
WOJ-TECH Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Mój pomysł to na początek zmiana hamulców z DB1 na DEORE. Avidy ogólnie dawały radę ale kiepska modulacja i piszczą jak autobus podmiejski. Kolejna zmiana to lżejsze koła.
artfal Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Jeżeli chodzi o hamulce to Deore działają już bardzo przyzwoicie chociaż nie mam porównania z DB1 bo nigdy na takich nie jeździłem. Ja do swojej B8 zamontowałem Shimano SLX M7000 i jestem bardzo zadowolony.
WOJ-TECH Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Zamontowałeś tylko hamulce czy tarcze również?
Gość Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Już chcesz zmieniać osprzęt w rowerze z ubiegłego roku? Nie wydaje mi się by części już się zużyły, a ten rower ma calkiem niezły osprzęt. Oczywiście jesli ktoś się chce pochwalić przed kolegami ,że ma osprzęt z najdroższej półki tylko dla lansu to niech wymienia, dla mnie mija się to z celem . Popieram pierwszy post Artura.
artfal Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 2 godziny temu, WOJ-TECH napisał: Zamontowałeś tylko hamulce czy tarcze również? Tarcze Shimano SM-RT56 dostałem razem z kołami, które kupiłem. Były nowe więc nie widziałem potrzeby ich wymiany.
nonz Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Mam w/w krosa od połowy zeszłego roku i ze zmianą hamulca trafiłeś w 10 Przed pierwszą jazdą zmieniłem hamulce na deore m615 i tarcze rt68 a avidy trafiły do 10-letniej meridy. Jeśli masz pytania - pytaj śmiało.
Raise Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Ja w mojej Be siódemce na pewno wymienię hamulce, opony na lżejsze i jako że jest u mnie płasko w przyszłości przerobię ją na 1x10/11... ale dopóki nie zdążyłem niczego zajechać, śmigam na tym co zaoferował producent Na tę chwilę zmieniłem u mnie mostek i zrezygnowałem z negatywu, bo ścigać się nie ścigam, a plecy mnie łupały po dłuższej jeździe ^^
pawel2208 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Jeżeli płasko to po co napęd 11rz? Zyskujesz tylko lżejsze przełożenia. Zostałbym przy 10rz.
Michał123 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Hamulce można zmienić ale w sumie po co. Avidy działają całkiem nieźle (sam raz przeleciałem przez kierę) a skoro się nie ścigasz to nie ma sensu ich zmieniać Oczywiście to tylko moje zdanie
Dany Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Dnia 9.04.2017 o 10:42, Michał123 napisał: Avidy działają całkiem nieźle (sam raz przeleciałem przez kierę) a skoro się nie ścigasz to nie ma sensu ich zmieniać Ja również jestem tego zdania co kolega. Avidy DB1 są całkiem niezłe (oprócz piszczenia) i nie ma sensu wywalać kasy na coś ”lepszego”. Posiadam Kross Level B7 z 2016 roku i jedyna rzecz jaką wymieniłem to łańcuch z Deore na XT, ponieważ miałem problem z wyregulowaniem przerzutek i finalnie zerwałem go na podjeżdżaniu pod górkę. Kolejnym problemem jest montaż bagażnika, ale widziałem, że Jacek z UC śmiga po Saharze na nowym Level B8 z bagażnikiem i wiem, że za kilka dni będzie filmik ze sposobem montażu - mam nadzieję, że rama wytrzyma
Szanczo Opublikowano 11 Czerwca 2017 Opublikowano 11 Czerwca 2017 Z modyfikacji większych - montaż sztycy regulowanej, żeby mieć z zabawy więcej zabawy i latać agresywniej. Będzie grane również przejście na bezdętkę, żeby maksymalizować przyczepność i co za tym idzie, mieć więcej zabawy i latać agresywniej . Innych zmian absolutnie nie planuję, bo tak jak padło wyżej, to co producent dał, jest bardziej niż przyzwoite i dopóki nie zirytuje stopniem zużycia, będę tyrać jakie jest.
Gość Opublikowano 14 Czerwca 2017 Opublikowano 14 Czerwca 2017 (edytowane) del Edytowane 6 Stycznia 2021 przez Gość
lesstar Opublikowano 16 Września 2017 Opublikowano 16 Września 2017 Ja w swoim B7 2016 wymieniłem wkład suportu bo dwa oryginalne Krossa rozsypały się zanim zdążyłem się dobrze zmęczyć. Po przesiadce z modelu B2 nie mam większych zastrzeżeń, gdyby można było, wolałbym lakier z połyskiem, matowy wygląda rasowo, ale trudniej go utrzymać w czystości. A ogólnie to kocham swój rowerek, najbardziej jak zgubimy się sami w lesie 40 km od domu.
Rekomendowane odpowiedzi