Skocz do zawartości

Merida SCULTURA DISC 400 2017

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Parę kilometrów się już zebrało więc chciałem podzielić się opinia o moim rowerze Merida Scultura Disc 400 z 2017 roku w rozmiarze S (https://www.rowerymerida.pl/produkt1287/scultura-disc-400-rower-merida.html). Dla ciekawskich to mam 173 cm wzrostu, a moja waga oscyluje w granicach 65-67 kg.
Jest to moja druga szosa, poprzedni Cube Attain Race, zginą śmiercią tragiczną. Rowerem zazwyczaj dojeżdżam do pracy, zwykle nie najkrótsza drogą, więc przekrój warunków jesz pełny. Właśnie z tego powodu zdecydowałem się na tarcze i już wiem że przy takich hamulcach zostanę. Dodatkową zaletę są opony 28c, na około Krakowskich dziurach zdają egzamin i pozwalają bezpieczne zjechać z asfaltu.Co do napędu to nie widzę przepaści między 105, Tiagra i najnowszą Sora, wszystkie działają sprawni. Zaletą 105 jest 11 rzędowa kaseta która pozwala lepiej dobrać karencję, ale do tego doszedłem dopiero w trzecim sezonie jazdy. Tak więc dla wszystkich szukających pierwszej szosy mogę powiedzieć, że nie ma co się spinać i można brać Sorę.
W porównanie do mojego poprzedniego roweru Merida jest diabelnie sztywna, czuć to zwłaszcza na podjazdach i na dziurach.
Podsumowując to jestem mega zadowolony i jedyne co mi doskwiera to stukający kabel od tylnego hamulca.

b.thumb.jpg.f70ab3f21f9a3facfc9946154fc0998c.jpg

Wady:

Prowadzenie linek (nie wiem kto to montował ale bardziej spiep... się tego nie dało), łomoczący kabel od tylnego hamulca :( - może ma ktoś jakiś patent? I w sumie to tyle :D

Zalety:

Sztywny (obie sztywne osie), zwrotny rower o sportowej geometrii, średnio nadaje się na pierwszą szosę. Kompletna 105 poprzedniej generacji z hydraulicznymi hamulcami robi swoje. Zarówno zmiana biegów jak i hamowanie są jak dla mnie na wystarczającym poziomie.

Zmiany:

Od razu do wymiany poszły opony na 28c Duro Hypersonic oraz mostek na 110 mm. Dodatkowo przełożyłem siodło z poprzedniego roweru.

W celu poprawy prowadzenia kabli zmieniłem baryłki na krótsze, seryjne miały z 5 cm.

Plany:

Koła, owijka, przycięcie sterówki co by się dało jeszcze opuścić kierownicę. W dalszej kolejności sztyca i kierownica ergo.

a1.thumb.jpg.d76b07f48c2cf5ce7ef3c7092ca26da9.jpg

Jak coś to chętnie odpowiem na wszelkie pytania.

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, IOO napisał:

Kompletna 105 poprzedniej generacji z hydraulicznymi hamulcami robi swoje

Przyznam że mając te klamki i hamulce (RS505), jak i faktyczne hamulce 105 R7070, to różnica w hamowaniu jest jednak duża :D 

Fajny rowerek, powodzenia!

Edytowane przez M.C
Opublikowano
13 godzin temu, M.C napisał:

Przyznam że mając te klamki i hamulce (RS505), jak i faktyczne hamulce 105 R7070, to różnica w hamowaniu jest jednak duża :D 

Fajny rowerek, powodzenia!

Ja nie odczuwam braków i tak opony więcej nie przeniosą.

Opublikowano

Żeby opuścić kierownicę wcale nie musisz ciąć sterówki ;). Po prostu przekładasz podkładki spod mostka nad mostek.

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Tomek86 napisał:

Żeby opuścić kierownicę wcale nie musisz ciąć sterówki ;). Po prostu przekładasz podkładki spod mostka nad mostek.

Rura sterową jest carbonowa więc bez ekspandera w środku jest duża szansa na jej zgniecenie,  tak więc niestety bez cięcia się nie obejdzie. Po za tym jak to wygląda, taki komin nad mostkiem 😆

Edytowane przez IOO
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

A nie przeszkadza ci to ze jadąc pod górkę stojąc uderzasz w linki kolanami ? czy znalazłeś na to patent ?

Opublikowano

Zmieniłem baryłki do regulacji przeżytek na mniejsze oraz trochę skróciłem pancerze i pomogło. Ale na początku mnie to denerwowało, myślałem że ktoś się nie przyłożył do składania roweru bo da się to zrobić zdecydowanie lepiej.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
4 minuty temu, Theflog napisał:

Jest możliwość na większe opony niż 28

Mam teraz 28c i wydaje się że jest jeszcze zapas ale nie przymierzałem nic szerszego.

Opublikowano

planuje zakup wersji 400 disc 2019 pod kątem scigania sie amatorsko w kraju i za granica na dystansach ok 100km. Wg Ciebie ten rower da rade, pozwoli na to osprzęt 105? pozdrawiam. Wydaje mi sie ze jest to jedyna sensowna proporcja ceny do jakosci i dostepnosci.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 3.05.2019 o 22:18, IOO napisał:

Podsumowując to jestem mega zadowolony i jedyne co mi doskwiera to stukający kabel od tylnego hamulca.

Mam Meridę Sculturę 400 rocznik 2017 ze zwykłymi hamulcami. Po dwóch miesiącach rower się rozklekotał -- latający pancerz w ramie. Zrobili naprawę w ramach gwarancji i do dziś mam spokój. Wygląda na to, że to typowa usterka i dobry serwis jest w stanie przykleić pancerz lepiej niż Tajwańczycy. Tyle że w moim rowerze linka do tylnego hamulca (która klekotała) idzie w górnej rurze ramy.

Opublikowano
18 godzin temu, Scultura napisał:

Wygląda na to, że to typowa usterka i dobry serwis jest w stanie przykleić pancerz lepiej niż Tajwańczycy.

Przykleić pancerz? 😝