Skocz do zawartości

74. Tour de Pologne 2017

Wawrzyniec Wiór

Rekomendowane odpowiedzi

Tak dobrze nie jest, ale i tak widać pewien pozytyw - trasa nieco odbiega od tego schematu, jaki był przez parę ostatnich lat. To cieszy. Dobrze też, że trochę ograniczone te nieszczęsne rundy, przez które w transmisji TV było tylko kręcenie się po miastach... Natomiast coś nie tak jest chyba z wysokosciówkami, np. etap 2 ma być typowo sprinterski,a wysokościówka wygląda, jakby to była rzeźnia jak na belgijskich klasykach... ;)

Edytowane przez de Villars
Wawrzyniec Wiór
5 godzin temu, de Villars napisał:

pewien pozytyw - trasa nieco odbiega od tego schematu, jaki był przez parę ostatnich lat

Bardzo dużo zależy od władz lokalnych, czy chcą taką imprezę u siebie. Dla pewnych gmin koszty takiej imprezy są nie do przeskoczenia, nawet jeżeli jest to (a jest) najlepszy sposób na zaprezentowanie walorów i atrakcji gminy/powiatu.

Prawdopodobnie tak jest jak piszesz, ale na szczęście udało się zrobić trasę nieco odmienną niż w ostatnich latach. Oczywiście są utyskiwania, że to nie Tour de Pologne tylko wyścig dookoła Polski Płd, ale co zrobić - geografii się nie przeskoczy, a reszta kraju płaska jak stół (no. prawie...)

Cieszy rezygnacja z czasówki, bo przy tak krótkim wyścigu i "słabych" górkach od momentu przeniesienia jazdy na czas z Karpacza do Krakowa to był najczęściej wyścig dla czasowców.

• 1 miesiąc temu...

Obsada wyścigu robi się coraz ciekawsza. Właśnie wyczytałem że będzie Rui Costa, a już wcześniej zgłosili się Nibali, Sagan, Zakarin, Sanchez, Ewan. fajnie, jakby też Majka wystartował...

Edytowane przez de Villars

A ja mam takie głupie pytanie do wszystkich.

Chciałbym podjechać do Rzeszowa na 5 etap, żeby pokibicować.
No i pytanie - będzie szansa zrobić sobie zdjęcie z Saganem? :D
Będzie jakiś czas dla fanów? Coś ten? :P

2 minuty temu, Bartekowy napisał:

A ja mam takie głupie pytanie do wszystkich.

Chciałbym podjechać do Rzeszowa na 5 etap, żeby pokibicować.
No i pytanie - będzie szansa zrobić sobie zdjęcie z Saganem? :D
Będzie jakiś czas dla fanów? Coś ten? :P

Jeśli zależy Ci na spotkaniu kolarzy to polecam miasta startowe. Tam jest raj dla fanów.

Parę lat temu byłem (chyba 2013) na starcie w Nowym Targu. Mogę się pochwalić zdjęciami z takimi kolarzami jak Cancellara, Wiggins, Majka (w żółtej koszulce), Henao, Weening (późniejszy zwycięzca), Basso. No i oczywiście zdjęcia maszyn,  do których można było podejść na wyciągnięcie ręki (największa perełka to rower Spartacusa z przepięknym malowaniem) aż w końcu możliwość przyglądnięcia się pracy mechaników dokonujących ostatnich poprawek w ustawieniach.

Wtedy kolarze maja trochę więcej czasu na spotkania z kibicami.

Niestety w miastach kończących etap zawodnicy mają dokładnie zaplanowany wieczór i są trochę "wyjechani" z mniejszą ochotą na autografy :)

Dnia 17.07.2017 o 09:05, de Villars napisał:

Obsada wyścigu robi się coraz ciekawsza. Właśnie wyczytałem że będzie Rui Costa, a już wcześniej zgłosili się Nibali, Sagan, Zakarin, Sanchez, Ewan. fajnie, jakby też Majka wystartował...

Potwierdził Rafał swój występ w tej imprezie :)

Dnia 24.07.2017 o 10:42, Kufir napisał:

Będzie transmisja w TV ?

Jednym z głównych patronów imprezy jest telewizja narodowa TVP1, oraz TVP Sport, więc mimo że przy tych włodarzach wszystko jest możliwe, to jednak zakładam, że po to patronują, żeby sobie transmitować ten wyścig jednak.

http://www.tourdepologne.pl/pl/patroni/

Edycja:

A nawet lepiej:

http://eurosport.onet.pl/kolarstwo/tour-de-pologne/gdzie-ogladac-tour-de-pologne/sq8zjh

Edytowane przez Gość
2 godziny temu, de Villars napisał:

Kilka fotek z początku dzisiejszego etapu (a właściwie sprzed etapu, bo przed startem ostrym):

Szkoda że Rafał zwiał tobie z kadru, ale dobra robota 9_9.

Zaimponował mi dziś zwłaszcza Sagan. Zawodnik uchodzący za sprintera poradził sobie z ostrym podjazdem i przyjechał w czołówce, gdzie wielu nominalnych górali wymiękło i przyjechało sporo później. Po raz kolejny potwierdza się, że jest to kolarz wybitny, wykraczający daleko poza proste definicje i schematy typu sprinter, góral itp.