Igoh Opublikowano 3 Maja 2019 Opublikowano 3 Maja 2019 Cześć, przymierzam się do zakupu narrow wida. Mam problem z wyborem, wiele osób poleca banless i też polecono mi je tutaj w marcu, lecz na stronie jest napisane, że zębatka jest przeznaczona do napędów 1x10 wzwyż. Posiadam w rowerze 1x9 czy zębatka będzie pasować ? Bądź jaka zębatka innej firmy ? I ewentualnie jaki nie drogi łańcuch polecacie? Dzięki za pomoc. link do zębatki: https://banless.pl/pl/p/Zebatka-okragla-104BCD/25
Gość Opublikowano 3 Maja 2019 Opublikowano 3 Maja 2019 Bedzie pasować ale zmieniarka nie utrzyma Ci lańcucha i będzie co chwile spadać.
Gość Opublikowano 3 Maja 2019 Opublikowano 3 Maja 2019 Nie i czytaj ze zrozumieniem. Tylna zmieniarka nie utrzyma łańcucha na korbie.
Igoh Opublikowano 3 Maja 2019 Autor Opublikowano 3 Maja 2019 Z powodu 9 biegowej przerzutki ? Dobrze rozumiem ?
Kkaaeell Opublikowano 3 Maja 2019 Opublikowano 3 Maja 2019 Tylne przeutki ponizej 10 biegow maja za słaby naciag lancucha. Nie wiem jak u sram'a ale w shimano napewno nic ponizej deore s+ nie utrzyma Ci lancucha
Igoh Opublikowano 3 Maja 2019 Autor Opublikowano 3 Maja 2019 To w jaki sposób niektórzy jeżdżą na 1x9 przy narrow wide? U siebie w rowerze mam deorke i kasetę od srama.
PiotrekGT Opublikowano 3 Maja 2019 Opublikowano 3 Maja 2019 Bez przesady już z tym nie utrzymaniem, to zależy od uzytkowania roweru przecież, jak nie jeździsz po wielkich wertepach gdzie łańcuch jest ciągle miotany na boki to nie będzie spadał. Są też prowadniki łańcucha działające dokładnie tak samo jak przednia przerzutka, tyle, że nie zmieniają biegów a jedynie pilnują zeby nie spadł łańcuch. A na 9rz łańcuchu możesz jeździć bez problemu, to nie łąńcuch rozrządu przecież...
Igoh Opublikowano 3 Maja 2019 Autor Opublikowano 3 Maja 2019 16 minut temu, PiotrekGT napisał: Bez przesady już z tym nie utrzymaniem, to zależy od uzytkowania roweru przecież, jak nie jeździsz po wielkich wertepach gdzie łańcuch jest ciągle miotany na boki to nie będzie spadał. Są też prowadniki łańcucha działające dokładnie tak samo jak przednia przerzutka, tyle, że nie zmieniają biegów a jedynie pilnują zeby nie spadł łańcuch. A na 9rz łańcuchu możesz jeździć bez problemu, to nie łąńcuch rozrządu przecież... Dzięki! I o to mi chodziło, teoria nie zawsze sprawdza się w praktyce!
Ares Opublikowano 3 Maja 2019 Opublikowano 3 Maja 2019 Godzinę temu, Igoh napisał: To w jaki sposób niektórzy jeżdżą na 1x9 przy narrow wide? U siebie w rowerze mam deorke i kasetę od srama. Może mają taki wynalazek jak napinacz...
Igoh Opublikowano 3 Maja 2019 Autor Opublikowano 3 Maja 2019 8 minut temu, Ares napisał: Może mają taki wynalazek jak napinacz... Spotkałem się również z takimi co jeżdżą tylko na samej zębatce
Red Opublikowano 3 Maja 2019 Opublikowano 3 Maja 2019 (edytowane) 3 godziny temu, Igoh napisał: iele osób poleca banless i też polecono mi je tutaj w marcu, lecz na stronie jest napisane, że zębatka jest przeznaczona do napędów 1x10 wzwyż. Posiadam w rowerze 1x9 czy zębatka będzie pasować ? Nie będzie ale łańcuch 10x bardzo ładnie pracuje na kasecie 9x. Wniosek nasuwa się sam. Kup łańcuch 10x. Jest jeszcze kwestia samej koronki NW. Nawet w przypadku przerzutki ze sprzęgłem łańcuch potrafi zaliczyć "spad" więc i tak dobrze zainwestować w trzymacz łańcucha jak choćby najprostszy Dartmoor Keeper Edytowane 3 Maja 2019 przez Red 1
Igoh Opublikowano 4 Maja 2019 Autor Opublikowano 4 Maja 2019 Czyli najlepiej kupić napinacz? Czy coś w stylu dartmoor simple dałoby rady ? Czy musiałbym kupić np. dartmoor triala ?
KonradTrek800 Opublikowano 4 Maja 2019 Opublikowano 4 Maja 2019 Przeczytałem wszystko w sieci o Narrow Wide bo miesiąc temu nie wiedziałem o istnieniu. Z tego co wygooglałem to nie będzie problemu ze spadaniem łańcucha nawet z przerzutką Claris 8rz. Ja tylko kupuję łańcuch 9rz. Zębata 38T już przyszła, całe 7$. Za tą cenę co pokazałeś to kupisz u skośnych 3szt w różnych rozmiarach.US $6.67 60%OFF | Deckas Round Narrow Wide Chainring MTB Mountain bike bicycle 104BCD 32T 34T 36T 38T crankset Tooth plate Parts 104 BCDhttps://s.click.aliexpress.com/e/jiD52uo
Igoh Opublikowano 4 Maja 2019 Autor Opublikowano 4 Maja 2019 7 minut temu, KonradTrek800 napisał: Przeczytałem wszystko w sieci o Narrow Wide bo miesiąc temu nie wiedziałem o istnieniu. Z tego co wygooglałem to nie będzie problemu ze spadaniem łańcucha nawet z przerzutką Claris 8rz. Ja tylko kupuję łańcuch 9rz. Zębata 38T już przyszła, całe 7$. Za tą cenę co pokazałeś to kupisz u skośnych 3szt w różnych rozmiarach. US $6.67 60%OFF | Deckas Round Narrow Wide Chainring MTB Mountain bike bicycle 104BCD 32T 34T 36T 38T crankset Tooth plate Parts 104 BCDhttps://s.click.aliexpress.com/e/jiD52uo Tylko ciekawe jak z jakością wykonania bardzo możliwe, że podróby.
KonradTrek800 Opublikowano 4 Maja 2019 Opublikowano 4 Maja 2019 To co pokazałeś i to co ja pokazałem pochodzi z tego samego źródła. Różnica to malowanie itp.
Gość Opublikowano 4 Maja 2019 Opublikowano 4 Maja 2019 15 minut temu, KonradTrek800 napisał: To co pokazałeś i to co ja pokazałem pochodzi z tego samego źródła. Różnica to malowanie itp Tutaj się nie zgodzę bo gdybyś znał firmę wiedział byś że robią je na miejscu ,mój znajomy zna właściciela Co do tych a ali tak wytrzymają długo i sporo jak za tą cenę ,miałem testowałem i bannles i te chińskie ,jedna moim zdaniem polska wytrzyma więcej
KonradTrek800 Opublikowano 4 Maja 2019 Opublikowano 4 Maja 2019 Jeśli produkują je w Polsce to szacun. Jednak jeśli chcą utrzymać się na rynku to na 100% przeniosą produkcję do Chin aby być konkurencyjnym.
Gość Opublikowano 4 Maja 2019 Opublikowano 4 Maja 2019 Sam wiesz jak z czasem rynek produkcji wygląda Tutaj masz nawet artykuł o nich https://magazynbike.pl/2018/12/29/banless-metalowa-pasja-made-in-poland/?fbclid=IwAR3w94xtjXkLgs5Cbnkksx3XC5XiyXwmczgVYeftxKluz2JUIZqt_6zauVI
trollu Opublikowano 4 Maja 2019 Opublikowano 4 Maja 2019 na insta Banlessa są filmiki, gość nie klepie tysięcy sztuk dziennie i nie utrzymuje rzeszy pracowników więc to nie jest tak, że musi przenosić produkcję do Chin. U mnie blat Banlessa czeka na testy. Na razie wiem tyle, że na fotach w jakimś teście (nie pamiętam jakiej firmy była zębatka) 3 ogniwa łańcucha trzymają blat, u mnie nie
KonradTrek800 Opublikowano 4 Maja 2019 Opublikowano 4 Maja 2019 Jak będzie u mnie jeszcze nie wiem. Jak będzie spadał to napiszę o problemach na forum.
Gość Opublikowano 4 Maja 2019 Opublikowano 4 Maja 2019 Ja śmigałem na bannles owalnej i byłem mega zadowolony ,nawet gdy nie załączyłem sprzęgła nie miałem sytuacji by spadł łańcuch
Igoh Opublikowano 4 Maja 2019 Autor Opublikowano 4 Maja 2019 A jaka jest różnica między owalną a okrągłą?
Gość Opublikowano 4 Maja 2019 Opublikowano 4 Maja 2019 Generalnie ma inne przełożenie w jednym położeniu korby ma np 32 w drugim 34 Jeździ się na niej też całkiem inaczej przynajmniej w moich odczuciach ,całkiem inaczej zbiera się pod górkę
Tuptam Opublikowano 4 Maja 2019 Opublikowano 4 Maja 2019 45 minut temu, piter614 napisał: Generalnie ma inne przełożenie w jednym położeniu korby ma np 32 w drugim 34 Jeździ się na niej też całkiem inaczej przynajmniej w moich odczuciach ,całkiem inaczej zbiera się pod górkę Ja natomiast nie widzę żadnej różnicy, czy to w efektywniejszym wdrapywaniu się pod górę, czy mniejszym zmęczeniu po dystansie 100+. Wsiadając pierwszy raz na rower z ich owalem też nie wyczułem kompletnie żadnych różnic w sposobie pedałowania. Może powodem jest jazda na platformówkach, a nie spd?
Rekomendowane odpowiedzi