Maus3R Opublikowano 3 Maja 2019 Opublikowano 3 Maja 2019 Panowie, szukałem jakichś w miarę przyzwoitych i niezbyt drogich opon treningowych, i mój wybór padł na Vittoria Zaffiro Pro 28c z 2017 roku. Ważę około 84kg przy 187cm wzrostu. W poprzednich oponach Duro Hypersonic 25C wbijałem około 105-110 PSI. W Vittorii Zaffiro Pro w rozmiarze który posiadam producent zaleca przedział 4-6 BAR, czyli 58-87 PSI. Przywykłem raczej do wyższych ciśnień, ale z drugiej strony są to moje pierwsze opony w rozmiarze 28. Uczucia po pierwszej przejażdżce mieszane, ale nie wiem czy faktycznie toczyły się ciężej, czy może zadziałał efekt "placebo" związany ze świadomością ciśnienia niższego niż zwykle. I tutaj mam mały zgryz: czy nie będzie to zbyt niskie ciśnienie przy mojej wadze, by efektywnie śmigać po asfaltach?? Czy może szukać innego modelu? Czy olać to, jeździć, obserwować... 😉 Poradzicie?
WściekłyDzik Opublikowano 3 Maja 2019 Opublikowano 3 Maja 2019 (edytowane) znaczy się opór toczenia będzie wyższy. Różnica polega na tym że koło nie będzie podskakiwać na każdym zakrzywieniu asfaltu przez co tracisz pęd. Im gorsza jakość asfaltu tym będziesz miał większe profity. Same strata na oporze z kolei są śmieszne (moim amatorskim zdaniem). Na przykładzie Vittoria Corsa G+ 40 psi różnicy dało jedynie ~2 W oszczędności źródełko: https://www.bicyclerollingresistance.com/road-bike-reviews/vittoria-corsa-graphene-2016 \ Moim zdaniem nie ma co się przejmować. Tylko jeździć, opony zajeździć i wydać wtedy opinię. Dodam że sam doszedłem do momentu gdzie w mojej conti 4 sezon złapałem snake na krawężniku. Dobiło mi felgę i dwa rozcięcia dętki :< Edytowane 3 Maja 2019 przez WściekłyDzik 1
Nemrod Opublikowano 3 Maja 2019 Opublikowano 3 Maja 2019 Same Zaffiro będą miały wyższe opory toczenia od Hypersoniców. Wiem bo miałem jedne jak i drugie. Za to mają naprawdę bardzo dobrą przyczepność nawet na mokrym. Spokojnie można na nich jechać po gruntówce gdzie hypersonicy ślizgałyby się jak głupie. Ja biłbym je do około 4,5 - 5 barów na przodzie i 5 - 5,5 na tyle. 1
Maus3R Opublikowano 3 Maja 2019 Autor Opublikowano 3 Maja 2019 9 minut temu, Nemrod napisał: Ja biłbym je do około 4,5 - 5 barów na przodzie i 5 - 5,5 na tyle. ...a przy jakiej wadze kolarza, o ile nie tajemnica 😉?
SzpiceR Opublikowano 3 Maja 2019 Opublikowano 3 Maja 2019 Przy takiej wadze i takim ciśnieniu to będzie jechał na obręczy powleczonej kawałkiem gumy a nie na oponie.
Nemrod Opublikowano 3 Maja 2019 Opublikowano 3 Maja 2019 (edytowane) Ważę 80 kg. Na oponach 28c jeżdżę na ciśnieniu 4,5 przód i 5 bar tył...nie pamiętam kidedy ostatnio złapałem kapcia. Obecnie obręcze są dużo szersze niż kiedyś i opony są na nich sporo szersze. Moje mają 30,3 mm. Edytowane 3 Maja 2019 przez Nemrod
Rekomendowane odpowiedzi