elmapeto Opublikowano 2 Maja 2019 Opublikowano 2 Maja 2019 (edytowane) Od pewnego czasu borykam się z problem związanym z widelcem. Otóż dochodzi z niego cykanie. Dźwięk dobiega z niego w momencie dociśnięcia kierownicy do podłoża. Obracając go do góry kołami , ruszając widłami przód tył to samo. Cykanie. Wszystki inne możliwości zostały wyeliminowane na 100 procent. Na innym forum znalazłem coś na ten temat . Nie wrzucam linka do forum ,bo nie wiem czy mozna. Ludzie piszą ,że łączenie sterówki z widłami cyka. Czy ktoś z Was miał lub ma ten problem ?? Dźwięk jest strasznie irytujący. Szczególnie gdy rower chodzi jak trzeba. Tylko szum wiatru, kostka bieżnika klejąca się do asfaltu, dźwięk łańcucha sunącego po zębach kasety i ... CYKANIE Ktoś poleca użycie w tym miejscu kleju loctite 290 w celu uszczelnienia spawu. Sęk w tym ,że mała butelka tego specyfiku kosztuje tyle co pół widelca:'( Edytowane 4 Maja 2019 przez elmapeto
WściekłyDzik Opublikowano 2 Maja 2019 Opublikowano 2 Maja 2019 zwyczajnie go rozbierz i nasmaruj co trzeba. Jak smar wystygł to normalne że cyka na sucho.
elmapeto Opublikowano 2 Maja 2019 Autor Opublikowano 2 Maja 2019 58 minut temu, WściekłyDzik napisał: zwyczajnie go rozbierz i nasmaruj co trzeba. Jak smar wystygł to normalne że cyka na sucho. Wszystko dziś rozebrane. Stery wyjęte. Rozebrane. Wyczyszczone. Wianki sterowe dostały świeżą porcje smaru. Złożone i skręcone. Także wszystko jest na świeżo ogarnięte,a dźwięk nadal pozostał. Masz na myśli ,że widelec tego typu strzela ,bo tak?? Wydaje mi się to dziwne szczególnie,że na początku nie miał takiej przypadłości.
WściekłyDzik Opublikowano 2 Maja 2019 Opublikowano 2 Maja 2019 (edytowane) bynajmniej, miałem tylko na myśli że smary nie są wieczne . Jak sam napisałeś wcześniej nie miał takiej przypadłości. ,,Machanie'' widelce przy obróconym do góry nogami rowerze wskazuje jasno że to musi być główka ramy. Diagnostyka przez internet to strzelanie na ślepo, ale jeśli cyka w takim układzie to jest luz, a wynikać może z niedociągnięcia jak dokręcony mostek przed kapslem, czy zaginiona podkładka , albo jest to uszkodzenie fizyczne. Edytowane 2 Maja 2019 przez WściekłyDzik
elmapeto Opublikowano 2 Maja 2019 Autor Opublikowano 2 Maja 2019 Sęk w tym ,że wszystko jest jak należy ,a dźwięk jak pisałem wcześniej wydaje widelec . Ten właśnie konkretny element. Kupiłem go w listopadzie także jeszcze jest na gwarancji. Już pisałem do producenta w tej sprawie. Najgorsze jest to ,że już ich nie produkują...:-( Skończy się chyba zwrotem. Problem tylko w tym,że to mój jedyny rower, a stary widelec sprzedany.
elmapeto Opublikowano 3 Maja 2019 Autor Opublikowano 3 Maja 2019 (edytowane) Dzis znowu jeździłem . Miałem przyjemność przelecieć przez stare miasto czyli kocie łby i dźwięk mi towarzyszący znowu nie dawał mi spokoju. 40 km zrobione . Wróciłem . I kolejny raz demontaż widelca i szukanie przyczyny. W końcu postęp . Wsadzając gołe widełki w imadło za sterówkę (zdjąłem nawet bieżnie sterów), ruszając delikatnie przód tył dźwięk jest ze mną. Czyli problem tkwi w nim samym. Jest to postęp o tyle ,że wiem ,że to nie stery ,nie mostek ani nic innego tylko widelec. Po dokładnych oględzinach stwierdziłem ,że na wewnętrznej stronie jednej z goleni ok 2cm od górnego spawu na lakierze widać wybrzuszenie. Długie na 2cm szerokie na 1,5mm . Lakier nie odchodzi tylko jest wypukły. Jutro chyba będę zdzierać farbę do golasa i sprawdzać. Co sądzicie, będzie pęknięcie pod spodem?? W razie jak okaże się ,że tak to można liczyć na to ,że spawanie pomoże czy raczej nie ryzykować? Próbowałem zrobić zdjęcie ,ale niestety na żadnym nie było można tego zobaczyć. W pewnym sensie połowa sukcesu:-[ Na tym coś mi wyszło:-D od krawędzi do tego miejsca gdzie się światło odbija widać taką krzywą i to jest to. Edytowane 3 Maja 2019 przez elmapeto
elmapeto Opublikowano 4 Maja 2019 Autor Opublikowano 4 Maja 2019 Dziś zdjęty lakier. okazało się ,że to nie było pęknięcie . Czyli nadal bez zmian...:-( Nowy lakier nałożony. Poddaje się. Widelec wydaje dźwięk sam z siebie. Czekam na odpowiedź producenta w tym temacie.
elmapeto Opublikowano 8 Maja 2019 Autor Opublikowano 8 Maja 2019 Dziś nastąpił zwrot akcji. Dostałem odpowiedź od producenta ,że ten niechciany dźwięk to przypadłość tego modelu. Być może uda się wymienić na tegoroczny model ,który podobno takiej wady nie posiada.
elmapeto Opublikowano 8 Maja 2019 Autor Opublikowano 8 Maja 2019 Drodzy forumowicze. Dostałem info,że widelec będzie wysłany. Nie m3pro ,bo nie produkują. Ma być m5e. Zobaczymy.
revolta1 Opublikowano 8 Maja 2019 Opublikowano 8 Maja 2019 12 minut temu, elmapeto napisał: Drodzy forumowicze. Dostałem info,że widelec będzie wysłany. Nie m3pro ,bo nie produkują. Ma być m5e. Zobaczymy. Tyle ze m5e jest nizszy o 1cm od m3pro
Kruk Opublikowano 8 Maja 2019 Opublikowano 8 Maja 2019 Oooj tam 1 cm to dasz sobie podkładkę 10 mm pod mostek i to to samo
revolta1 Opublikowano 8 Maja 2019 Opublikowano 8 Maja 2019 24 minuty temu, Kruk napisał: Oooj tam 1 cm to dasz sobie podkładkę 10 mm pod mostek i to to samo Tak tylko m3pro jest nizszy od amora z sagiem o 1.5cm plus dodatkowe 1cm to juz sie robi 2.5 cm nizej od orginalu....
Kruk Opublikowano 8 Maja 2019 Opublikowano 8 Maja 2019 No dobrze ale co zrobisz, tak albo stary M3pro
elmapeto Opublikowano 13 Maja 2019 Autor Opublikowano 13 Maja 2019 Dziś dostałem odpowiedź od przedstawiciela Mosso Polska,że jutro wyślą do mnie nowy widelec. Jestem ciekaw czy tak się stanie. Jak dojdzie dam znać . Uważam ,że taka wymiana świadczyć będzie o pełnym profesjonalizmie tej firmy. 1
elmapeto Opublikowano 16 Maja 2019 Autor Opublikowano 16 Maja 2019 Widelec przyszedł!ll już zamontowany i nie wydaje dźwięku!! Drodzy forumowicze muszę przyznać ,że przedstawiciele Mosso Polska stanęli na wysokości zadania. Nie jeden producent mógłby się od nich wiele nauczyć. Pozdrawiam. 1
elmapeto Opublikowano 10 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 10 Czerwca 2019 W nowym widelcu jest krótka rura sterowa,więc bez dodatkowych podkładek. Na pytanie jaka geometria nie umiem odpowiedzieć. Nic nie mierzyłem. Tak wygląda na grubym kapciu,a poniżej na cieńszym .
Rekomendowane odpowiedzi