Skocz do zawartości

Uciekające tylnie koło w rowerze (dirtówka)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry

Mam w rowerze problem mianowicie tylnie koło "ucieka" mi na lewą stronę podczas jazdy. Posiadam rower Ns movment 3 i ma on około roku.

Problem wygląda tak że na potrzeby zmiany opony i założenia nowego hamulca zdjąłem tylnie koło, potem założyłem je z powrotem i niby wszystko wyglądało ładnie. Ale po jakiejś godzinie jadzy koło zaczęło mi ocierać o rame. Więc rozłożyłem i złożyłem wszystko jeszcze raz do kupy ale problem jest ten sam, wystarczy godzina bardziej agresywnej jazdy i koło znowu ociera mi o ramę (koło schodzi na lewą stronę, do strony tarczy hamulca).

Chciałbym zaznaczyć że problem nigdy wcześniej nie występował 

Nie mam pojęcia o co tu chodzi, i byłbym wdzięczny za pomoc. 

Edit:   Chciałbym dodać że nigdy wcześniej (poprzednie rowery) nie miałem kontaktu z singlespeedem więc może coś źle robie?

Edytowane przez MisterBlack
Opublikowano
42 minuty temu, MisterBlack napisał:

Więc rozłożyłem i złożyłem wszystko jeszcze raz do kupy ale problem jest ten sam, wystarczy godzina bardziej agresywnej jazdy i koło znowu ociera mi o ramę (koło schodzi na lewą stronę, do strony tarczy hamulca).

Podczas pedałowania prawa strona piasty ciągnięta jest do przodu. Jak przesunie się do przodu (lewa pozostanie bez zmian) to koło "zejdzie" na lewą stronę; łańcuch minimalnie powinien stać się luźniejszy. A przesuwa się bo jest albo za słabo przykręcone albo zatłuszczone.

Zdejmij koło, odtłuść porządnie wszystkie punkty styku piasta-rama (aby zwiększyć tarcie) a potem skręć. Do odtłuszczania polecam IPA.

Opublikowano (edytowane)

Dzięki spróbuje tego i sie zobaczy.

Ale co do łańcucha wydaje mi się że jest odpowiednio napięty.

Opublikowano

Może też być kłopot z szybkozamykaczem . Miałem tak z przodu. Po wymianie wszystko gra. 

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, elmapeto napisał:

Może też być kłopot z szybkozamykaczem . Miałem tak z przodu. Po wymianie wszystko gra. 

Nie mam szybkozamykacza więc raczej nie to.

Ale problem chyba został rozwiązany. Na prawym "gwincie" znajdował się pył i pewnie dlatego śruba źle trzymała. Jestem także właśnie w trakcie odtłuszczania więc po wszystkim wszystko powinno grać  🙂