desolace12 Napisano 1 Maj 2019 Udostępnij Napisano 1 Maj 2019 Przednia przerzutka 1-3 nie wbija/zbija mi biegu, zawsze jeździłem przez to na 2 i używałem tylko tylnych 1-8 bo nie ogarniam regulacji. Do tego przy skrajnym przełożeniu ociera łańcuch o przednią płytkę. Postanowiłem coś z tym zrobić, oglądając filmik https://youtu.be/WL-1CQDw8vg i z racji że to tak łatwo pokazał to zacząłem kręcić te 2 śrubki L i H przy przodzie. U mnie one wchodzą w taką małą plastikową nakładkę i dopiero w dół i ona była krzywa/wygięta więc odkręciłem obie śruby i nakładkę, i chciałem prosto wkręcić ale teraz nie wchodzi śruba w 1 z otworów jak wkręcam to ta nakładka się podnosi do góry i śruba wkręca się tylko w nakładkę a nie wchodzi w ten metalowy otwór na dole. Pomóżcie coś bo nie wiem co to się porobiło 😭 Odnośnik do komentarza
elmapeto Napisano 1 Maj 2019 Udostępnij Napisano 1 Maj 2019 Po pierwsze śrubki h i l regulują maksymalne wychylenie 1 i 3 biegu. Środek ustawiasz naciągiem linki. Jeśli tej zmieniarki nie używałeś to po pierwsze czyszczenie, po drugie zmiana linki i pancerza, następnie regulacja. Sprawdzilbym jeszcze stan manetki skoro była nieużywana. Teraz tylko do roboty!:-D Jeszcze jedno . Jeśli z przodu nie zmieniasz biegów ,a z tyłu używasz cała rozpiętość kasety to łańcuch musi ocierać.nie ma wyjścia. To nie jest napęd 1x Odnośnik do komentarza
desolace12 Napisano 1 Maj 2019 Autor Udostępnij Napisano 1 Maj 2019 Dzięki za odp. W sumie racja z tym ocieraniem, ale właśnie po zbiciu z 2 na 1 dzisiaj nie chciało mi już wskoczyć na 2 więc wykręciłem obie śruby L i H i teraz ich nie mogę w ogóle wkręcić. Czemu nie chcą wchodzić? Naciąg linki czyli przy kierownicy ta śruba baryłkowa? A zmiana linki i pancerza masz na myśli kupić nowe, dlaczego? Sory że tak pytam, ale nigdy się z rowerami nie bawiłem a dzisiaj jak postanowiłem spróbować żeby się czegoś nauczyć to się tylko zdołowałem heh ☺️ Odnośnik do komentarza
elmapeto Napisano 1 Maj 2019 Udostępnij Napisano 1 Maj 2019 Tak tą śruba przy manetce. Pancerze i linki nowe, bo stare już pewnie nie mają smarowania i są zardzewiałe co uniemożliwia płynny ruch linki. To kilka złotych . Ciężko na odległość stwierdzić co z tymi śrubkami. Odnośnik do komentarza
Gość Napisano 1 Maj 2019 Udostępnij Napisano 1 Maj 2019 ProponujęOdepnij linkę całkowicie i zobacz czy pracuje lekko jak naciagsz manetką jak nie to gdzieś się blokuje i powoduje dodatkowe naprężenie lub zacinanie co skutkuje twoim objawem Odnośnik do komentarza
desolace12 Napisano 2 Maj 2019 Autor Udostępnij Napisano 2 Maj 2019 Spróbuję pierw nagwintować te otwory bo dzisiaj znajomy spojrzał i mówi że wyglądają nieciekawie, bezpośrednio śruby nie chcą się w nie wkręcać. Poczekam aż załatwi sprzęt, może pójdzie. Odnośnik do komentarza
elmapeto Napisano 2 Maj 2019 Udostępnij Napisano 2 Maj 2019 Może lepiej zainwestować w nową przerzutkę. Jakiś podstawowy model nie jest drogi. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi