Gość Napisano 15 Maj 2017 Udostępnij Napisano 15 Maj 2017 Mam taki nietypowy problem, od wczoraj coś mi nie przyjemnie piszczy dość głośno tylko i wyłącznie podczas pedałowania . Dziś wykluczyłem już tylną przerzutkę i pedały. Zdemontowałem też korbę i wyczyściłem ( deore fc m615 ) . Kończą mi się powili pomysły , suport nie ma luzów , kręci się płynnie , łańcuch nasmarowany , zastanawiam się nad bębenkiem piasty? Podczas pedałowania do tyłu też piszczało. Ma ktoś jakiś pomysł? Napęd 2x8 w trakcie zmiany na 2x10 . Odnośnik do komentarza
GBike Napisano 15 Maj 2017 Udostępnij Napisano 15 Maj 2017 23 minuty temu, samuel_87 napisał: Mam taki nietypowy problem, od wczoraj coś mi nie przyjemnie piszczy dość głośno tylko i wyłącznie podczas pedałowania . Dziś wykluczyłem już tylną przerzutkę i pedały. Zdemontowałem też korbę i wyczyściłem ( deore fc m615 ) . Kończą mi się powili pomysły , suport nie ma luzów , kręci się płynnie , łańcuch nasmarowany , zastanawiam się nad bębenkiem piasty? Podczas pedałowania do tyłu też piszczało. Ma ktoś jakiś pomysł? Napęd 2x8 w trakcie zmiany na 2x10 . Pisk czy bardziej zgrzyt ? Odnośnik do komentarza
Gość Napisano 15 Maj 2017 Udostępnij Napisano 15 Maj 2017 pisk dosyć wysoki dźwięk , nić nie ociera jeśli to miałeś na myśli Odnośnik do komentarza
Franz Mauer Napisano 15 Maj 2017 Udostępnij Napisano 15 Maj 2017 Może jak ściągniesz łańcuch to sprawdzisz czy rzeczywiście piszczenie pochodzi z piasty? Odnośnik do komentarza
Gość Napisano 15 Maj 2017 Udostępnij Napisano 15 Maj 2017 Jakby było z piasty to nie powinno podczas jazdy z górki też piszczeć ? a ten dźwięk się wydobywał tylko podczas pedałowania do przodu i do tyłu też . Piastę czyściłem na jesieni bo zaczęła głośno pracować jak uwaliłem rower błotem w lesie , ale po nasmarowaniu już pracowała ok, bębenka nie ruszałem bo nie było potrzeby . Będę jutro kombinował , chyba ,że samo ustanie niespodziewanie jak niespodziewanie zaczęło piszczeć jak wracałem do domu. Odnośnik do komentarza
GBike Napisano 15 Maj 2017 Udostępnij Napisano 15 Maj 2017 53 minuty temu, samuel_87 napisał: pisk dosyć wysoki dźwięk , nić nie ociera jeśli to miałeś na myśli Miałem na myśli że to pedał pod obciążeniem . Bez obciążenia kręcił się pięknie, przyczyną było ziarenko piasku, a odgłos był jakby łańcuch ocierał o przednią przerzutkę . Odnośnik do komentarza
Gość Napisano 15 Maj 2017 Udostępnij Napisano 15 Maj 2017 10 minut temu, GBike napisał: Miałem na myśli że to pedał pod obciążeniem . Bez obciążenia kręcił się pięknie, przyczyną było ziarenko piasku, a odgłos był jakby łańcuch ocierał o przednią przerzutkę . to nie pedały , podmieniłem na inne i też było to samo , co wiecej dźwięk pojawiał się podczas lekkiego pedałowania. Odnośnik do komentarza
GBike Napisano 15 Maj 2017 Udostępnij Napisano 15 Maj 2017 1 minutę temu, samuel_87 napisał: to nie pedały , podmieniłem na inne i też było to samo , co wiecej dźwięk pojawiał się podczas lekkiego pedałowania. Pisk pojawia się w określonej pozycji korby ? Odnośnik do komentarza
Gość Napisano 15 Maj 2017 Udostępnij Napisano 15 Maj 2017 (edytowane) nie i nie za każdym razem , dziwne to bo nigdy się z tym nie spotkałem. Na stojaku rowerowym nie piszczy nic, dźwięk pojawia się zarówno podczas pedałowania na siedząco i na stojąco. Edytowane 15 Maj 2017 przez Gość Odnośnik do komentarza
GBike Napisano 15 Maj 2017 Udostępnij Napisano 15 Maj 2017 1 minutę temu, samuel_87 napisał: nie i nie za każdym razem , dziwne to bo nigdy się z tym nie spotkałem. Wierzę, człowiek w takiej sytuacji jest w stanie uwierzyć w cuda. Ja bym w życiu nie podejrzewał o ten zgrzyt pedału (był praktycznie nowy). Ktoś na forum walczy z piszczącym siodełkiem więc może to siodełko ? Odnośnik do komentarza
Gość Napisano 15 Maj 2017 Udostępnij Napisano 15 Maj 2017 5 minut temu, GBike napisał: Ktoś na forum walczy z piszczącym siodełkiem więc może to siodełko ? to nie to bo piszczy gdy pedałuję też na stojąco, ze skrzypiąca sztycą siodełka juz sobie poradziłem wczesniej ( wystarczył silikon i cisza) Odnośnik do komentarza
Jacaszaj Napisano 10 Czerwiec 2017 Udostępnij Napisano 10 Czerwiec 2017 wyczyść zacisk jak i sztyce,ramę i złóż do kupy Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi