Skocz do zawartości

Różnica w przewodach hamulcowych shimano

Biker no. 004

Rekomendowane odpowiedzi

Czy jest jaka kolwiek różnica w jakości przewodów pomiędzy grupami shimano?

Bo cenowo pomiędzy przewodami do m615 a m8000 jest 50zł różnicy wychodzi. :/

Edytowane przez Biker no. 004

M615 tak jak Trollu piszę mają zwykłe końcówki na 2 oliwki, zaś M8000 ma przewód z jednej strony oliwka a z drugiej końcówka Banjo, która idzie do zacisku. Coś tam twardsze są te BH 90 bo czuć że BH 59 są miększe ale nie dużo.

Tak na prawdę kupisz normalny przewód do hamulców i będzie ok
Przewód jaki ja kupowałem miał 3 metry i był bez końcówek dałem 55 zl w stacjonarnym sklepie
Oliwki kupiłem na aliexpress po 15 sztuk za 15 zł
Gdy była potrzeba zakupu banjo kupiłem w sklepie z przesyłką za 30 zł
Końcówka w tym wypadku jest skrecana i można ją użyć kilka razy
Przewody shimano maja się różnić twardością i powłoką, teraz tylko pytanie czy warto w tym przypadku przepłacać tutaj trzeba by się zastanowić czy może jednak producent nie robi tego specjalnie
Przyznam że miałem ucienty kawałek przewodu z shimano zee, magury mt5, sram guide r oraz shimano M615 a i avid db3 (przekładam hamulce z roweru do roweru więc skracałem lub wymieniłem bo był za krótki) i przyznam że wszytkie przewody wyglądały tak samo nawet przewód od sztycy reverb jest taki sam
Jedyna różnica między nimi jest taka że różnią się tylko oliwkami (spowodowane jest to moim zdaniem budową klamki)
Chyba że się mylę to poproszę o wyrozumiałość to są tylko moje spostrzeżenia
Co innego przewód do hope który ma oplot zbrojny stalowy

Rurki do Bh-52 mają mniejszą średnicę od rurek, pinów do Bh-90. Oliwki są takie same.

Screenshot_20190309-103818.thumb.jpg.8307b8e6d209bbc96d88ba26bf0dfcd5.jpg Screenshot_20190308-222317.thumb.jpg.a340f1d9e7d6c99444efc43ddd852f4f.jpg HTB12qiCaiDxK1Rjy1zcq6yGeXXaE.thumb.jpg.895c2db64cecb3d5c81d1c88101de630.jpg

Edytowane przez User56sz

Tak mierzyłem. Mam obie i niedawno zmieniałem przewody z Bh-52 na Bh-90. Jak zmieniałem hamulce na M7000 z MT200.

Edytowane przez User56sz

Też mam te piny
Tutaj poniżej fota przewodu Magura mt5 i nexen czy jakoś tak
Generalnie otwory mają te same
ca24aac5d411d230ef2726fde58e8d99.jpg

Edytowane przez Gość

Sądzę, że najważniejsze to poprawnie odpowietrzyć. Fajnie że zrobiłeś też te foty.

Edytowane przez User56sz