Eddek Napisano 30 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 30 Kwiecień 2019 Powitać :) Nie byłbym sobą, gdybym nie próbował szukać dziwnych problemów tam, gdzie ich nie ma, więc jedziemy :D Poszukuje bidonu o pojemności min. 750ml, koniecznie z kapturkiem ochronnym, bo nie lubię pić z pyłem/piachem i do tego możliwie niskiego. Obecnie zamiast bidonu zabieram ze sobą picie w butelce (na ogól jakieś Oschee) w butelkach 750ml (dlatego bidon musi mieć min. tą pojemność), które mają ~25cm długości, co koliduje mi rozmieszczeniem koszyka/sakiewki w ramie. Wstępnie upatrzyłem sobie ELITE FLY, ewentualnie wariant Coca-Cola, które w wersji 950ml mają podaną wysokość 23,5cm, więc pewnie w 750ml będą mniejsze, chociaż tego nawet na stronie producenta nie idzie się dowiedzieć. W zasadzie jedyne, co mnie powstrzymuje przed zakupem, to często pojawiające się opinie, że Elite notorycznie przeciekają, a wolałbym tego uniknąć. Ktoś ma inny pomysł, który pasuje do mojej dziwnej koncepcji? Kolor czarny/czarno-czerwony to mile widziana wartość dodana ;) Odnośnik do komentarza
maku1977 Napisano 30 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 30 Kwiecień 2019 Bidon isostar Zobacz ofertę: ISOSTAR BIDON NA ROWER 1000ML DO IZOTONIKÓW JAKOŚĆ https://allegro.pl/oferta/isostar-bidon-na-rower-1000ml-do-izotonikow-jakosc-6167278963 Odnośnik do komentarza
Eddek Napisano 30 Kwiecień 2019 Autor Udostępnij Napisano 30 Kwiecień 2019 Ten bidon stanowi dokładne przeciwieństwo tego, co mi jest potrzebne Odnośnik do komentarza
maku1977 Napisano 30 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 30 Kwiecień 2019 No to nie byłem pomocny Odnośnik do komentarza
Piotr78 Napisano 30 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 30 Kwiecień 2019 Klasyczny bidon isostara ma 680 ml pojemności ( zmierzyłem - płyn pół centymetra od krawędzi ). Wysokość wersji z pokrywką ( nie z cyckiem ) to niecałe 20 cm, 19,5-19,8 cm : Za mała pojemność ? Odnośnik do komentarza
Zigfir Napisano 30 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 30 Kwiecień 2019 3 godziny temu, Eddek napisał: Powitać Nie byłbym sobą, gdybym nie próbował szukać dziwnych problemów tam, gdzie ich nie ma, więc jedziemy Poszukuje bidonu o pojemności min. 750ml, koniecznie z kapturkiem ochronnym, bo nie lubię pić z pyłem/piachem i do tego możliwie niskiego. Obecnie zamiast bidonu zabieram ze sobą picie w butelce (na ogól jakieś Oschee) w butelkach 750ml (dlatego bidon musi mieć min. tą pojemność), które mają ~25cm długości, co koliduje mi rozmieszczeniem koszyka/sakiewki w ramie. Wstępnie upatrzyłem sobie ELITE FLY, ewentualnie wariant Coca-Cola, które w wersji 950ml mają podaną wysokość 23,5cm, więc pewnie w 750ml będą mniejsze, chociaż tego nawet na stronie producenta nie idzie się dowiedzieć. W zasadzie jedyne, co mnie powstrzymuje przed zakupem, to często pojawiające się opinie, że Elite notorycznie przeciekają, a wolałbym tego uniknąć. Ktoś ma inny pomysł, który pasuje do mojej dziwnej koncepcji? Kolor czarny/czarno-czerwony to mile widziana wartość dodana A może bidon zwykły (najlepiej camelbacka) ale koszyk przesuniesz niżej? https://www.szumgum.com/szyna-mocujaca-koszyk-na-bidon-topeak-alt-position-cage-mounts-2-sztuki.html Odnośnik do komentarza
Eddek Napisano 30 Kwiecień 2019 Autor Udostępnij Napisano 30 Kwiecień 2019 1 minutę temu, Zigfir napisał: A może bidon zwykły (najlepiej camelbacka) ale koszyk przesuniesz niżej? Ogólnie to się wiąże, bo w moim Cubeku mocowanie drugiego bidonu jest dość wysoko, więc żeby rozwiązać kolizję muszę opuścić koszyk i wstawić niższy bidon. Nie wiem tylko czy przy opuszczaniu koszyka nie wejdzie kolizja z obejmą przedniej przerzutki Odnośnik do komentarza
Frost Napisano 30 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 30 Kwiecień 2019 Mam Elite Fly 550 i 750ml, pojutrze moge zmierzyć wysokość. Odnośnik do komentarza
SzpiceR Napisano 30 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 30 Kwiecień 2019 Nie lepiej ogarnąć koszyk wkładany z boku? Odnośnik do komentarza
Eddek Napisano 30 Kwiecień 2019 Autor Udostępnij Napisano 30 Kwiecień 2019 Godzinę temu, SzpiceR napisał: Nie lepiej ogarnąć koszyk wkładany z boku? Nie rozwiązuje to problemu wysokości bidonu. Mój obecny problem polega na tym, że nawet jeżeli na adapterze Topeak-a opuszczę koszyk o te 2cm, to i tak w zasadzie nic 750ml mi tam nie wejdzie, a na pewno nic z kapturkiem. Tak poglądowo, mocowanie na rurze podsiodłowej jest dość wysoko, ale nawet jakbym opuścił koszyk maksymalnie, żeby dotykał dolnej rury, czyli niżej niż adapter będzie w stanie to rzucić, to bidon z kapturkiem nie może być wyższy jak 24cm. Dziś będąc w sklepie rowerowym poprosiłem sprzedawcę, żeby zmierzył mi tego Elite MTB Fly 750ml - 24cm w wersji bez kapturka, czyli na styk. Z kapturkiem jeszcze około 1-1.5cm dojdzie, a to już kolizja. Eh, chyba nie pozostanie mi nic innego jak uchwyt na opaski i drugi koszyk pod dolną rurę A jak wygląda sprawa szczelności tych Elite, faktycznie tak przeciekają? Camelbak-i w sumie max 710ml i z tego co widzę, żaden nie ma kapturka, mniejsze mają, ale może źle szukam Odnośnik do komentarza
SzpiceR Napisano 30 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 30 Kwiecień 2019 Sam sobie tworzysz problemy, masz jakieś dobre wytłumaczenie po co wozisz tę torebkę? Co jest w niej takiego co nie może jechać w innym miejscu? Odnośnik do komentarza
Eddek Napisano 30 Kwiecień 2019 Autor Udostępnij Napisano 30 Kwiecień 2019 Portfel, klucze, batony, ew. zamienne łapki i komin na twarz (w chłodne dni). W koszulce mam jedną, tycią kieszonkę, do której w zasadzie nic nie wchodzi, a nawet jakbym tam miał więcej kieszonek, to wole te graty mieć w torbie na ramie niż na plecach. Odnośnik do komentarza
SzpiceR Napisano 30 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 30 Kwiecień 2019 kup sobie torebkę montowaną na główce ramy, będzie wyglądać tak samo źle (a może nawet trochę mniej) a problem rozwiązany i będziesz tam mógł i 2L butelkę wrzucić 1 Odnośnik do komentarza
Motke Napisano 30 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 30 Kwiecień 2019 9 godzin temu, Eddek napisał: Ktoś ma inny pomysł, który pasuje do mojej dziwnej koncepcji? Kolor czarny/czarno-czerwony to mile widziana wartość dodana Czy musisz pić podczas jazdy? Jeśli będziesz pić tylko po zatrzymaniu się to możesz kupić taki koszyk na 1.5 l i większe butelki. https://www.topeak.com/global/en/products/adjustable-cage/205-modula--cage-xl Odnośnik do komentarza
Zigfir Napisano 30 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 30 Kwiecień 2019 Godzinę temu, Eddek napisał: ... A jak wygląda sprawa szczelności tych Elite, faktycznie tak przeciekają? Camelbak-i w sumie max 710ml i z tego co widzę, żaden nie ma kapturka, mniejsze mają, ale może źle szukam Do Camelbaków można dokupić zatyczki taie jak w wersjach dirt ale cena 25 zł jest przegięciem. Już bardziej opłaca się kupić całego dirta i przekładać całą górę w zależności od tego który bidon potrzebujesz. A tak nawiasem też używam takiej torebki i mimo, że wygląda jak wygląda to jest ona mega wygodna. U mnie pełni głównie funkcję szafy na ciuchy (kurta przeciwdeszczowa lub bluza + batonik i pompka ;). Odnośnik do komentarza
JaW Napisano 30 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 30 Kwiecień 2019 @Eddek nie komplikuj prostych kwestii. Kup normalną koszulkę z trzema kieszeniami, wywal torebkę spod ramy, kup Camelbak Podium Dirt Chill i połykaj kilometry. Odnośnik do komentarza
Piotr78 Napisano 30 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 30 Kwiecień 2019 Mając 2 koszyki, gdzie w jednym może być bidon 750-1000 ml a w drugim zwykły 500 ml isostar ( gdzie jak pisałem wchodzi śmiało 680 ml ) to wg. mnie w zupełności wystarczy. Walka o dodatkowe 70 ml kosztem koszulek, innych torebek jest bez sensu. Wody w sklepach pełno, a nawet na cmentarzach często jest woda pitna z wodociągów ( u mnie tak jest ) czy innych darmowych wodopojów też jest trochę. Co innego mając 1 bidon, tu już można grymasić, że 500 czy 680 ml to mało i lepiej 750 czy 1 litr mieć. Odnośnik do komentarza
Eddek Napisano 30 Kwiecień 2019 Autor Udostępnij Napisano 30 Kwiecień 2019 15 minut temu, JaW napisał: @Eddek nie komplikuj prostych kwestii. Tia, dlatego: 11 godzin temu, Eddek napisał: Nie byłbym sobą, gdybym nie próbował szukać dziwnych problemów tam, gdzie ich nie ma Ostatecznie stanie albo na dodatkowym mocowaniu pod dolną rurą, wtedy rozmiar bidonu nie ma większego znaczenia, albo na 2 minuty temu, Piotr78 napisał: 2 koszyki, gdzie w jednym może być bidon 750-1000 ml a w drugim zwykły 500 ml Camele dalej trochę małe, jako mniejszy OK, ale większy chciałbym jednak w rejonie tych 750-950ml i pewnie stanie albo na Elite MTB Fly 950 albo Isostar 1000ml. Oba są duże i z kapturkiem. Odnośnik do komentarza
robklim Napisano 15 Czerwiec 2020 Udostępnij Napisano 15 Czerwiec 2020 Mierzył ktoś wysokość tego elite fly z kapturkiem 950ml? Bo nigdzie, na żadnej stronie w specyfikacjach nie ma podanej wysokości Odnośnik do komentarza
Frost Napisano 19 Czerwiec 2020 Udostępnij Napisano 19 Czerwiec 2020 Około 266-270mm. Odnośnik do komentarza
craroce Napisano 19 Czerwiec 2020 Udostępnij Napisano 19 Czerwiec 2020 W dniu 30.04.2019 o 11:16, Eddek napisał: Wstępnie upatrzyłem sobie ELITE FLY, ewentualnie wariant Coca-Cola, które w wersji 950ml mają podaną wysokość 23,5cm, więc pewnie w 750ml będą mniejsze, chociaż tego nawet na stronie producenta nie idzie się dowiedzieć. W zasadzie jedyne, co mnie powstrzymuje przed zakupem, to często pojawiające się opinie, że Elite notorycznie przeciekają, a wolałbym tego uniknąć. Ja posiadam te bidony w wersji bez kapturka. Nic nie przecieka. Też się o to martwiłem, jednak po kilkunastu litrach napoju jakie przeszły przez niego wszystko jest ok. Te nowe ustniki są dużo lepsze od tych co był w modelu Corsa. Odnośnik do komentarza
Frost Napisano 19 Czerwiec 2020 Udostępnij Napisano 19 Czerwiec 2020 Moje również są ok, nic nie przecieka. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi