Skocz do zawartości

SR Suntour XCR32 air LOR - problem z powietrzem

Nenedugo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

piszę z jednym bardzo szybkim pytaniem. Nie dawno kupiłem rowerek z tym właśnie amorkiem z przodu. Wyjeżdżając z sklepu był nabity na 130 PSI. Po przejechaniu kilku km pojechałem do serwisu, który mam blisko sb z prośbą o dopompowanie amorka (było 130, nabili do 140). No i jazda była lepsza :) Po przejechaniu 100 km odwiedziłem sklep matczyny, by dokupić inne rzeczy do rowera i poprosiłem o sprawdzenie amora bo miałem wrażenie, że coś jest za miękki. Po podłączeniu pompki okazało się, ze powietrza była 130 PSI. Dodam, że ważę 116kg dlatego różnica była odczuwalna. Czy tak różnica 10 PSI może wynikać z różnych pompek, jakaś wada amora czy coś ? Zdziwiło mnie, że spadło ciśnienie idealnie do 130 znów, a nie okolice. Mam się tym tematem bardziej zainteresować czy po prostu amor musi się "ułożyć" ?

Opublikowano

10 PSI czasami ucieka podczas odkręcania przewodu od pompki, mogą też się różnić lekko pompki. Jak nie spada do małych wartości czyli jak się amor nie zapada to wszystko gra, kup sobie pompkę i do pompuj w domu do takiej twardości jak chcesz, bez proszenia. Mi moja pompka ucina podczas odkręcania przewodu od 5 do 10 PSI. :)

Opublikowano

Zawsze podczas dokrecenia pompki ucieknie ci trochę powietrza. Nigdy nie będziesz w stanie dokładnie sprawdzić cisnienia. 

Dla twojego twierdzenia wady to niech ci serwisant 2 lub 3 krotnie przykreci pompke i zobaczysz ze przy kazdym odkreceniu ubywa min. powietrza gdzie przy ponownym dokreceniu pompki pokazuje ci mniejsze cisnienie

• Lubię to! 2
Opublikowano
10 godzin temu, ACTIVIA napisał:

Zawsze podczas dokrecenia pompki ucieknie ci trochę powietrza. Nigdy nie będziesz w stanie dokładnie sprawdzić cisnienia. 

Dla twojego twierdzenia wady to niech ci serwisant 2 lub 3 krotnie przykreci pompke i zobaczysz ze przy kazdym odkreceniu ubywa min. powietrza gdzie przy ponownym dokreceniu pompki pokazuje ci mniejsze cisnienie

Dlatego właśnie pompuje się delikatnie więcej niż chcemy, bo wiadome jest, że przy odkręceniu pompki trochę powietrza ucieknie.

Opublikowano

Dokładnie tak jak Koledzy Szanowni piszą, za każdym razem jak dokręca się pompkę to część ciśnienia ucieka czy  to w pompkę czy w sam przewód od pompki. Także luźna łyda nic się mu nie stało, a że no ważysz tyle co ja to po prostu musisz więcej napompować amora :)