Aron Napisano 29 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 29 Kwiecień 2019 Witam chcę złożyć swój rower do enduro i interesuje mnie zakup ramy z rozmiarem kół w rozmiarze 29. Nie jest przekonany do tego rozmiaru kół ponieważ przez cały czas jeździłem na 27,5 calowych kołach . Czy gdy założę 75,5 calowe koła będzie będzie jakaś różnica . Dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam Odnośnik do komentarza
Kkaaeell Napisano 29 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 29 Kwiecień 2019 Support bedziesz mial znacznie nizej niz z kolami 29 Odnośnik do komentarza
Ares Napisano 29 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 29 Kwiecień 2019 Róznica jest bo inaczej marketingowcy nie wciskali by jedynie słusznego rozmiaru. Ogólnie tak jak napisano wyżej. Są jednak ramy 27,5 konwertowalne pod koło 29er. Ewentualne obniżenie suportu rekompensuje się wielkością balona opony. To co chcesz zrobić ma sens tylko z tego typu ramą. Odnośnik do komentarza
WściekłyDzik Napisano 29 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 29 Kwiecień 2019 2,5 cm jest rower niżej Odnośnik do komentarza
KrzysiekMTB Napisano 29 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 29 Kwiecień 2019 Zgodnie z teorią 29 lepiej się toczą jak już się je rozbujało, lepiej pokonują nierówności ale gorzej przyśpieszają, gorzej skręcają, są mniej "skoczne". 27,5 na odwrót. W rzeczywistości to kilka lat temu z 29 był dramat bo producenci nie do końca nadążyli z dopasowaniem geo pod duże koła. Teraz, na szczęście sytuacja się zmieniła i większość 29 na których jeździłem, dają radę. W enduro ja osobiście bym uzależnił wybór od tras po których będę jeździł - przy bardzo technicznych trasach (np. traile S2/S3/S4 w Alpach) raczej 27,5, przy szybkich trasach raczej 29. Pozdrawiam Krzysiek Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi