Skocz do zawartości

B’TWIN TRIBAN 520

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Po ok. Miesiącu przemyśleń, czy w ogóle kupować szosę, a potem jaką (dzięki za pomoc w innym dziale) dzisiaj w końcu kupiłem swoją pierwszą.

Wybór padł na Btwin Triban 520 (model chyba 2017). Dlaczego?

- chciałem nowy rower, na gwarancji

- dużo pozytywnych opini w internecie

- 3 blaty z przodu mi nie przeszkadzają, a mieszkam w górach

- serwis Decathlonu wydaje się spoko

Ogólnie Tribany 520 już są raczej ciężko dostępne bo weszła nowa kolekcja, ale udało mi się sprowadzić do Decathlonu w krk rower z Decathlonu w Żorach.

Spec:

- rama btwin aluminium 6061 T6, rozmiar M (mam 180cm wzrostu)

- widelec btwin z węglowymi goleniami

- kierownica btwin 400mm (rozmiar ramy M)

- kaseta sunrace 9rz 12x25

- korba shimano sora 50x39x30 (170mm)

- hamulce btwin tektro dual pivot, tutaj planuje zmianę klocków bo gdzieś wyczytałem, że są za słabe (poleci coś ktoś?)

- koła btwin na piastach Aero 32

- opony michelin dynamic sport 700x25

- siodło btwin ergo fit

- sztyca aluminiowa btwin

- pedały VP992S zostały od razu zamienione na shimano mtb m-520 (chcę czasami je przekręcić do swojego mtb)

Narazie jeździłem po parkingu podziemnym i rzeczywiście jak wszyscy piszą - po przesiadce z mtb jest przyspieszenie. Bardzo podoba mi się zmiana przełożeń za pomocą manetek. Więcej wrażeń opiszę jak zrobię pierwsze kilometry, narazie pogoda nie sprzyja.

Wrzucam kilka fotek.

PS. Lampki i dzwonka jeszcze nie zdążyłem zdemontować ;)

9bceec0485ff466b9ec93c88026c3cb4.jpg1a6e324d6b2b0ee1af67af7d7c267234.jpg53cc366b7ee11d0cccaff762d5fa4a30.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Lubię to! 1

Ja mam vento na tiagrze i klocki z tej grupy zmieniłem na shimano ultegrę, różnica jest duża i odczuwalna,ale jeszcze dużo lepsze są swisstopy.Z tym,że koszt to już około 94 zł za parę.Mówisz,że przyśpieszenie jest lepsze niż na mtb.To dopiero zobaczysz jak szosą wspina się na górki.Ja przesiadłem się na szosę z trekkinga ważącego 7 kg więcej od szosy i do tej pory jestem w szoku,jak tym się wjeżdża pod górki,a zrobiłem na szosie około 2000 km.Normalnie odlot...

• Lubię to! 1
Napisano (edytowane)

Małe podsumowanie po 1800 km z Tribanem:

- jestem zadowolony z wyboru, gwarancja na plus (o tym poniżej), 3 blaty z przodu robią robotę na podjazdach (kumple zarzucają mi oszukiwanie :P )

- wymieniony na gwarancji bębenek w tylnym kole - podobno sam go załatwiłem podczas mycia napędu. Tutaj post z objawami: 

- dużo osób pyta o koła - raczej mocne bo to moja pierwsza szosa i na początku kilka twardych krawężników zaliczyłem :) 

- w tym sezonie planuję go pocisnąć mocniej i przygotowałem kilka upgrade'ów na nowy sezon:

- wymiana opony (narazie jedna wymaga wymiany) na Michelin Pro 4 Service Course

- wymiana kompletu klocków na SHIMANO BR-6700 R55C3 (ultegra)

Bonusowo fotka z zeszłego sezony z Łysej Polany

IMG_4595.JPEG

Edytowane przez patryk92

Ładna fotka. 
Rower też przyjemny :) Wielka szkoda, że go wycofali...
Co do klocków kup sobie np Clarksa. ultegra to te same klocki co Sora tylko w formie szufladek a nie całego klocka.

Ładna fotka. 
Rower też przyjemny  Wielka szkoda, że go wycofali...
Co do klocków kup sobie np Clarksa. ultegra to te same klocki co Sora tylko w formie szufladek a nie całego klocka.

Dzięki! Klocki już zamówiłem bo gdzieś wyczytałem, że różnica jest znaczna. Się okaże...

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk