Skocz do zawartości

Zestaw opon na maratony

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Szukam zestawu opon na maratony po terenach Wlkp i Lubuskiego ( głównie szuter, piasek, korzenie ).

Myślałem o Racing Ralph bądź Maxxis Ikon. Opony 29 cal, które będę zalewał mleczkiem.

Które opony byście polecili?

Pozdrawiam

Ja standardowo proponuję Vredesain Spotted Cat 2.2 TLR. Lekka zwinna oponka i dobrze się uszczelnia. Racing Ralph też jest okej ale tylko w wersji Evo.

Franz Mauer

@arwo głównie startuję w cyklu Bikemaraton, ale moi koledzy dodatkowo w Kaczmarek Electric, czyli Twoje rejony.

Sprawdzone zestawy to (Przód/Tył):

1. Racing Ralph EVO Tubless Easy zwijana /Racing Ralph EVO Tubless Easy zwijana

2. Rocket Ron (bez tubless, ale uszczelniany na mleko) zwijana /Racing Ralph EVO Tubless Easy

3. Rocket Ron zwijana(bez tubless, ale uszczelniany na mleko)/Continental Race King

4. Racing Ralph EVO zwijana Maxxis Ikon EXC  120 TPI zwijana (nie jest tubless, ale bez problemów uszczelnia się i trzyma mleko)

5. Maxxis Ikon EXC zwijana /Maxxis Ikon EXC zwijana

6. Continental X-king Race Sport/X-KING Race Sport

Najszybszy zestaw to nr 1

Równie szybki zestaw, ale lepiej sprawdzający się na podjazdach i zjazdach nr 2

Najmocniejszy zestaw to nr 6

Najbardziej uniwersalny zestaw to 5,6

Najczęściej wybierany do Kaczmarek Electric to zestaw 5

Ze Schwalbe zdecydowanie najlepsze noty za wytrzymałość, uniwersalność mają Rocket Ron. Racingi są szybkie, ale gorzej radzą sobie na luźnym podłożu. Rozwiązałem ten problem wsadzając opony 29x2.35, ale niestety coś za coś - więcej siły musze wkładać przy szerokim laczku, lae za to klei się do podłoża.

Poza Racingami, które sa Tubless Easy (czyli nie pełne tubless) wszystkie inne są w wersji zwijanej i bez problemu szczelniaja się na mleko. Continentale to nawet uszczelniam na wodę z mydlinami ;) Typowe tublesy z zasady są cięższe i droższe od zwykłych. Ja natomiast róznicy w działaniu nie widzę żadnej. Ostatnio bardzo dobrze jeździ mi się na Maxxis Ikon. Są bardzo uniwersalne i wytrzymałe. Chociaż nie powiem, ale żadne z powyżej wymienionych opon nie uległy rozcięciu, rozerwaniu itd. 

Witam. Rówiez szukam zestawu opon na maratony. Na tył myślę racing ralph 29 x2. 25. Pytanie co na przód i w jakiej szerokości? Maratony w wlkp.  Co polecicie? 

59 minut temu, lechoo80 napisał:

5. Pytanie co na przód i w jakiej szerokości?

Bardzo często spotykany zestaw to Przód: Rocket Ron 29x2.25, tył Rancing Ralph 29x2.1, 2.2. Przód dobra opona prowadząca, tył napędową o gęstrzym rozstawie klocków. Można też wsadzić COnti Race King lub Maxxis Ikon, bądź inne o podobnym rozstawie klocków.

Witam. Rówiez szukam zestawu opon na maratony. Na tył myślę racing ralph 29 x2. 25. Pytanie co na przód i w jakiej szerokości? Maratony w wlkp.  Co polecicie? 
Jeśli nic błotnistego to pomyśl nad Vittoria Mazcal na przód i Saguaro na tył. Fajne oponki ale na mokrym jednak trochę kiepsko trzymają.

Wybrałem wstępnie jednak continental race king 29x2.25 na przód i tył to samo. Czy warto na przód inna opone jako prowadząca? 

Edytowane przez lechoo80
14 godzin temu, Franz Mauer napisał:

Bardzo często spotykany zestaw to Przód: Rocket Ron 29x2.25, tył Rancing Ralph 29x2.1, 2.2. Przód dobra opona prowadząca, tył napędową o gęstrzym rozstawie klocków. Można też wsadzić COnti Race King lub Maxxis Ikon, bądź inne o podobnym rozstawie klocków.

Kurcze dałeś mi do myślenia 😉  Może być fajny zestawik.