Michał1111 Napisano 28 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 28 Kwiecień 2019 Witam! Złożyłem rower na ramię Kona stuff 2008 rok. To mój pierwszy rower, który sam składam więc nie wiem zabardzo dlatego chciałbym zapytać. Ostatnio jak jeździłem usłyszałem dziwne strzelanie chyba z dołu w sterach. Łożyska są w dobrym stanie ale przy takim skręcaniu kierownicy są strzały. Mogę zrobić zdj. dokładnie gdzie słychać strzały ale chciałbym jakieś propozycje co to mógłby być. Amortyzator to jakiś chyba sr suntour 80mm. Stery FSA. Proszę o pomoc. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza
Kruk Napisano 28 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 28 Kwiecień 2019 Siemka. Możliwe że to stery jeśli były stare i używane albo dostał się piach podczas składania. To zwykłe stery wiankowe czy maszynówki? Odnośnik do komentarza
Michał1111 Napisano 29 Kwiecień 2019 Autor Udostępnij Napisano 29 Kwiecień 2019 (edytowane) 8 godzin temu, Kruk napisał: Siemka. Możliwe że to stery jeśli były stare i używane albo dostał się piach podczas składania. To zwykłe stery wiankowe czy maszynówki? Stery są nowe nie używane lecz łożysko dolne jest stare nie wymienione. Prawdopodobnie może być piach. Edytowane 29 Kwiecień 2019 przez Michał1111 Odnośnik do komentarza
Gość Napisano 29 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 29 Kwiecień 2019 34 minuty temu, Michał1111 napisał: Stery są nowe nie używane lecz łożysko dolne jest stare nie wymienione. Rozkręć stery, wyczyść, sprawdź czy nie ma rdzy i wymień smar albo wymień dolne łożysko, jeśli jest w złym stanie. Odnośnik do komentarza
Michał1111 Napisano 29 Kwiecień 2019 Autor Udostępnij Napisano 29 Kwiecień 2019 Teraz, Sziva napisał: Rozkręć stery, wyczyść, sprawdź czy nie ma rdzy i wymień smar albo wymień dolne łożysko, jeśli jest w złym stanie. Dzięki za pomoc😁 Odnośnik do komentarza
Gość Napisano 29 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 29 Kwiecień 2019 33 minuty temu, Michał1111 napisał: Dzięki za pomoc😁 Proszę bardzo. U mnie ostatnio też coś strzelało, rozebrałam stery (mam łożyska maszynowe), zdjęłam osłony z łożysk, wypłukałam stary smar benzyną ekstrakcyjną, nałożyłam nowy smar, założyłam osłony, wyczyściłam i wysmarowałam bieżnie smarem, złożyłam całość i cisza. Jedno łożysko chrobotało mi w rękach, ale po wyczyszczeniu i nasmarowaniu obraca się już gładko. Jeśli masz łożyska na wiankach, to jest jeszcze prościej, bo masz wszystko na wierzchu. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi