Arcadius Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Dzień dobry! Jestem nowym użytkownikiem forum, więc najpierw się przywitam i już przechodzę do sedna sprawy. Otóż, w lutym zakupiłem nowy rower na piastach Shimano Deore. Po kilku jazdach okazuje się, że przy większych prędkościach pojawia się hałas dobiegający z przodu roweru. Na początku myślałem, że za ten stan odpowiada hamulec tarczowy ale ten został dokładnie wyregulowany. Hałas ustawał jak ciężar ciała przenosiłem na przednią oś. To dało mi do myślenia. Po jakimś czasie postanowiłem sprawdzić to jak pracuje piasta w przednim kole. Po zdemontowaniu i puszczeniu w rękach koło nie wykazuje znaczących oporów w toczenie, jednakże w rękach czuć (a nie słychać) nierówne tarcie (toczenie się) kulek łożysk piasty. Mam wrażenie, że całość jest za mocno skręcona, co powoduje duży nacisk kulek na bieżnie łożyska. Rower przejechał może z 300 km. w takim stanie. Pytania: 1. Czy taki stan rzeczy jest czymś co wymaga interwencji w piaście? 2. Jeśli tak, to jakie mogły powstać uszkodzenia i co będzie wymagało wymiany? Z góry dziękuję za wasze opinie.
Red Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Opublikowano 28 Kwietnia 2019 1. Tak. 2. Jeśli piasta jest zbyt mocno skrecona to coś w końcu się podda. Najczęściej kulki.
Ares Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Sporo o ile nie wszystkie fabrycznie piasty Shimano są zbyt mocno skręcone. W skrajnych przypadkach uszkodzić się mogą zarówno kulki, konusy jak i bieżnie.
User56sz Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Jeżeli rower jest na gwarancji to przy pierwszym przeglądzie zerowym, należy to zgłosić. Jeżeli nie ma gwarancji rozebranie piasty nie jest trudne, wymyj wszystko i załóż nowy smar do łożysk.
Arcadius Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Dziękuję za wasze odpowiedzi. Niestety załatwiłbym temat od ręki ale brak klucza 22mm Wszystkie są ale nie ten, oż szlak. 1
Rekomendowane odpowiedzi