trollu Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Opublikowano 28 Kwietnia 2019 (edytowane) Hello Ma ktoś rysunki z nr części przerzutki XT? Gdzie najlepiej zamówić części? Potrzebuję plastikową podkładkę nr 15 Edytowane 26 Czerwca 2019 przez trollu
Ares Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Nie wiem jak to tam teraz wygląda ale z grubsza raczej polityka Shimano nie zakłada dokupywania części. Chyba, że coś się zmieniło. Nie lepiej poszukać po jakimś dobrym serwisie. Często nie wyrzucają uszkodzonych części właśnie na takie przypadki jak u Ciebie.
trollu Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 28 Kwietnia 2019 będę musiał tak zrobić chociaż jeśli jest opcja kupienia nowej części to byłbym szczęśliwy ;]
trollu Opublikowano 26 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 26 Czerwca 2019 odkopuję wydrukowałem sobie tą podkładkę na drukarce 3d i wszystko byłoby git gdyby nie to, że sprzęgło jest zamocowane na śrubie-osi i zbyt mocno ją dokręca przez co wózek przestaje się ruszać. Czy z plastikiem nr 15 czy bez - to samo. Jakieś pomysły? Przerzutka na razie nie była założona na rower ale w rękach po kilku ruchach wózka jest problem. Pytanie - czy jest coś z nią nie tak czy po prostu podczas jazdy nie ma aż tak mocnych ruchów. Sprzęgło jest ok
Kruk Opublikowano 27 Czerwca 2019 Opublikowano 27 Czerwca 2019 Widocznie tutaj chodzi o "porowatość" takiego wydruku, ta "podkładeczka" jest idealnie gładka i pewnie to ma znaczenie. Wiesz dobrze że sprzęgło sobie i tak poradzi gorzej jak opór jest tak spory że nie chce wrócić przerzutka. Jak masz jeszcze oryginał spróbuj zrobić porównanie , może wyszlifuj papierem 3000 porowatą powierzchnie, ogólnie sprawdź gdzie ta wydrukowana podkładka daje tarcie.
trollu Opublikowano 27 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 27 Czerwca 2019 oryginał poszedł w kosz. Bez podkładki tak samo śruba się dociąga zbyt mocno - ale być może tak ma być bo podczas pracy przerzutka nie wykonuje zbyt mocnych ruchów. W wekend podskoczę do serwisu i zapytam czy nie sprowadziliby mi tej podkładki, wczoraj szukałem nieco i wychodzi, że można ją dostać - w necie w UK kosztuje 2 funty. Z ciekawostek - taka sama podkładka jest w XTR M9000, Ultegrze R8000 czy 105 R7000
Gość Opublikowano 27 Czerwca 2019 Opublikowano 27 Czerwca 2019 Może tą śrubę wkręcić na klej tak by nie trzeba było dociagć na siłęWtedy śruba będzie dokręcona nie wykręcić się, ale zachowa na tyle luzu by wszytko działało lekko
trollu Opublikowano 27 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 27 Czerwca 2019 (edytowane) jest to jakieś wyjście z sytuacji, spróbuję zdobyć ori podkładkę a jak nie to poskręcam na tym co jest i zobaczymy temat można uznać na zamknięty na chwilę obecną, znalazłem swoje gapiostwo tak to jest, jak się coś rozkręca, zostawia na jakiś czas a później zaczyna składać. Na oś - pod sprężynę powinna iść podkładka, ja jej nie założyłem i stąd problemy. Teraz powinno wszystko banglać Edytowane 28 Czerwca 2019 przez trollu
Rekomendowane odpowiedzi