Piwko Napisano 15 Maj 2017 Udostępnij Napisano 15 Maj 2017 (edytowane) Witam mam do was szybkie pytanie proszę o uzasadnienie waszej odp. Jakie koła do roweru enduro trail all mountain 27.5 czy 29 ? I dlaczego Jak coś ja śmigam na 29 lecz myślę czy nie zmienić na 27.5 Edytowane 15 Maj 2017 przez Piwko Odnośnik do komentarza
ArekBajk Napisano 15 Maj 2017 Udostępnij Napisano 15 Maj 2017 To enduro, trail czy all Mountain? Wysłane z mojego D2303 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
ze4lot Napisano 15 Maj 2017 Udostępnij Napisano 15 Maj 2017 (edytowane) jak juz masz 29 to do trail/all mountain też będzie dobre. Do enduro można by się zastanowić nad 27,5, a ja bym się nawet połakomił o boosta, który również powinien pozwolić na wsadzenie 29. Niestety z boostem wszystko droższe. Edytowane 15 Maj 2017 przez ze4lot Odnośnik do komentarza
Franz Mauer Napisano 15 Maj 2017 Udostępnij Napisano 15 Maj 2017 W zadadzie kiedyś nie używano kół 29er ani do enduro, ani do trail, ani do all mountain. Powodem była mała zwrotność i ociężałość podczas jazdy, gdzie potrzebna jest zdecydowanie większa zwrotność niż np. w maratonach czy XC. A wsadzenie szerokich opon np. 29 x 2.3 - 2,35 powodowało, że rower stawał się jak czołg. Do dzisiaj większość znanych mi użytkowników tych odmian rowerów nie widzi się na 29er i wybierają max. 27,5. Jednak technologia poszła mocno do przodu i zmieniono geometrię ramy, aby wsadzenie koła o średnicy 29er bardziej pomagało niż psuło kontrolę nad rowerem. Najpier zaczęto od skrócenia "ogona" dla lepszej zwrotności, a obecnie dołożono do tego wszystkiego system boost. Odnośnik do komentarza
Piwko Napisano 15 Maj 2017 Autor Udostępnij Napisano 15 Maj 2017 powiem tak mam ramę dartmoor primala plus 2017 z bosstem koła 29. Ale myślę zmienić ramę w przyszłości na dartmoor ale z zawieszeniem tylnim niestety producent raczej nie ma takich ram pod koło 29... Odnośnik do komentarza
Franz Mauer Napisano 15 Maj 2017 Udostępnij Napisano 15 Maj 2017 (edytowane) 1 godzinę temu, Piwko napisał: powiem tak mam ramę dartmoor primala plus 2017 z bosstem koła 29. Ale myślę zmienić ramę w przyszłości na dartmoor ale z zawieszeniem tylnim niestety producent raczej nie ma takich ram pod koło 29... To rozwiązanie samo przyszło. Ja bym się nie zastanawiał. Różnica miedzy 27,5 a 29 nie jest jakaś przytłaczająca, a jak założysz porządne laczki do 27,5 to prawie żadna. Przynajmniej zwrotniejszy będziesz Edytowane 15 Maj 2017 przez Franz Mauer 1 Odnośnik do komentarza
tormentor Napisano 29 Czerwiec 2017 Udostępnij Napisano 29 Czerwiec 2017 Dnia 15.05.2017 o 10:57, Franz Mauer napisał: W zadadzie kiedyś nie używano kół 29er ani do enduro, ani do trail, ani do all mountain. Powodem była mała zwrotność i ociężałość podczas jazdy, gdzie potrzebna jest zdecydowanie większa zwrotność niż np. w maratonach czy XC. A wsadzenie szerokich opon np. 29 x 2.3 - 2,35 powodowało, że rower stawał się jak czołg. Do dzisiaj większość znanych mi użytkowników tych odmian rowerów nie widzi się na 29er i wybierają max. 27,5. Wydaje mi się, że to jest mocno spowodowane konserwatyzmem w tym środowisku. Wśród wysokich enduraków 29ery zaczęły być popularne odkąd producenci poprawili geometrię. Taki Banshee Prime od początku miął ją dość dobrą i odniósł sukces. 1 Odnośnik do komentarza
Franz Mauer Napisano 29 Czerwiec 2017 Udostępnij Napisano 29 Czerwiec 2017 @tormentor być może. Dodatkowo mogło być to spowodowane tym, że ktoś kto dotychczas jeździł na małych kołach po przejściu na większe musiał na nowo szlifować technikę. Jednak to spora różnica w geometrii i prowadzeniu roweru nawet dla wysokich kolarzy. W HT było podobnie Czasem zbytu duży wybór wprowadza więcej zamieszania niż pomaga Odnośnik do komentarza
tormentor Napisano 29 Czerwiec 2017 Udostępnij Napisano 29 Czerwiec 2017 (edytowane) 49 minut temu, Franz Mauer napisał: @tormentor być może. Dodatkowo mogło być to spowodowane tym, że ktoś kto dotychczas jeździł na małych kołach po przejściu na większe musiał na nowo szlifować technikę. Jednak to spora różnica w geometrii i prowadzeniu roweru nawet dla wysokich kolarzy. W HT było podobnie Czasem zbytu duży wybór wprowadza więcej zamieszania niż pomaga Bo ja wiem z tym szlifowaniem techniki... Mam parę rowerów na wszystkich rozmiarach kół (od 26 przez 27.5 po 29) - każdy ma swoje zastosowanie. Trailowy 29er jest dla mnie wolniejszy tylko na ciasnych singletrackowych zakrętach no i średnio się nim jeździ na sztucznych miejscówkach, pumptrackach itd. (nie, że się nie da, ale można lepiej). Mój znajomy od lat jeździł w bikeparkach na 26 calach, złożył endurówkę 29 cali / 140 mm skoku i sobie chwali (do jazdy ~AM/enduro, nie do bikeparków). Edytowane 29 Czerwiec 2017 przez tormentor 1 Odnośnik do komentarza
Franz Mauer Napisano 29 Czerwiec 2017 Udostępnij Napisano 29 Czerwiec 2017 Pamietaj, że rowerzysta rowerzyście nie równy. Odnośnik do komentarza
Andrzej Sawicki Napisano 29 Czerwiec 2017 Udostępnij Napisano 29 Czerwiec 2017 Coraz więcej rowerów przyjmuje koła 27,5+ oraz 29 i można sobie po zakupie zmieniać zależnie od planowanej jazdy. Gdyby jeszcze drugi zestaw kół nie był takim wydatkiem... Odnośnik do komentarza
tormentor Napisano 29 Czerwiec 2017 Udostępnij Napisano 29 Czerwiec 2017 (edytowane) 2 minuty temu, Andrzej Sawicki napisał: Coraz więcej rowerów przyjmuje koła 27,5+ oraz 29 i można sobie po zakupie zmieniać zależnie od planowanej jazdy. Gdyby jeszcze drugi zestaw kół nie był takim wydatkiem... Sam tak zrobiłem - do Banshee Phantom weszły koła 27.5+. W sumie jedyna upierdliwość dla mnie to przekładanie kasety, ale do przeżycia. Edytowane 29 Czerwiec 2017 przez tormentor 1 Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi