Skocz do zawartości

Orbea Bira - rozmiar ramy.

auraga

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Zwracam się o pomoc do osób które miały lub mają styczność z szosami orbea.Jestem w trakcie zakupu modelu BIRA,tak mi się wydaje,bo właściciel jest mało pomocny i udzielił mi minimum informacji.Zmierzył rurę podsiodłową i poziomą,wyszło mu 57cm.Tu mam kłopot ponieważ słyszałem że ramy orbea są duże.Mam 182 cm wzrostu,przekrok 80cm.Wg przelicznika producent zaleca mi ramę 51 a wymiary podane przez sprzedawcę sugerują ramę 57.Obawiam się że rama będzie za duża. Umówiłem się ze sprzedawcą na wtorek a mam do pokonania ok.250km,dlatego jak ktoś może mi pomóc to będę wdzięczny.

4 minuty temu, Maku1980 napisał:

Ta rama będzie za duża o ile została prawidłowo zmierzona czyli od środka połączeni górnej rury z podsiodłową  do środka suportu.

Akurat rozmiar roweru szosowego określa się poprzez efektywną długość rury poziomej a nie podsiodłowej.

Przy Twoim wzroście powinieneś celować w coś, gdzie długość rury poziomej będzie w granicach 54-56

Daj link do tego ogłoszenia.

Przecież masz jak byk napisane Orbea Onix, i podane wymiary...więc czego Ty jeszcze od tego sprzedawcy chciałeś?

A teraz trochę faktów:

- rower ma jakieś 10 lat

- osprzęt 105 5600 - od jego czasów było już 5700, 5800 a teraz jest r7000 (5600 był do 2011)

- swoją drogą blat korby już znacznie zużyty

- klockowate koła warte jako nowe ze 400 złotych

- pozagrupowe hamulce

Podsumowując: Osprzęt stary jak i cały rower, koła słabe. 10-letnia rama, która wygląda naprawdę dobrze ale nie wiesz co się z nią działo a używany karbon to zawsze ryzyko. Tak naprawdę to w dzisiejszych czasach jako taką wartość przedstawia wyłącznie ta rama - o ile wszystko z nią ok.

W skrócie - nie kupiłbym tego

Skoro nie masz pojęcia o rowerach to głupim rozwiązaniem jest szukanie używanego roweru (a uwzględniając budżet tym bardziej - większe ryzyko wtopy).

Mając 3k rozejrzyj się za nową, aluminiową szosą na sorze/tiagrze. Na początek wystarczy, dowiesz się czego oczekujesz od takiego roweru a przy okazji masz gwarancję.