scarecrow Napisano 14 Maj 2017 Udostępnij Napisano 14 Maj 2017 Czy ktoś jeździł, mieszka w okolicy, coś może napisać? Jest szansa, że spontanicznie pojedziemy tam całą familią 2+2 pojeździć na rowerach, bo wg 3 niezależnych pogodynek kroi się ładny tydzień Link do interaktywnej mapy: https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1cCh-ZVlDMXJsnjB7hWsXtFXxym8&hl=en_US&ll=53.78752289141247%2C17.710553709718624&z=11 Chętnie poczytam coś więcej na ten temat od osób, które tam jeździły. A jak dobrze pójdzie, to od wtorku może sam coś będę tu wrzucał Odnośnik do komentarza
scarecrow Napisano 15 Maj 2017 Autor Udostępnij Napisano 15 Maj 2017 All set - jutro z rana wyjeżdżamy i zabawimy w Borach Tucholskich do niedzieli zdam relację Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza
scarecrow Napisano 17 Maj 2017 Autor Udostępnij Napisano 17 Maj 2017 Takie coś na początek Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza
scarecrow Napisano 22 Maj 2017 Autor Udostępnij Napisano 22 Maj 2017 Ok jako, że byłem, zobaczyłem i przejeździłem to coś napiszę: Cytat Kaszubska Marszruta to sieć ścieżek i szlaków rowerowych, wytyczonych w powiecie chojnickim. Wybudowano je w ramach projektu „Budowa tras rowerowych i infrastruktury turystycznej w powiecie chojnickim w ramach programu Kaszubska Marszruta”, Przebiegają one przez gminy powiatu chojnickiego: Czersk, Chojnice, Brusy i Konarzyny, w okolicy atrakcyjnych turystycznie terenów i miejscowości letniskowych Swornegacie i Charzykowy. Aż 61 km to specjalnie wybudowane ścieżki rowerowe, które biegną wzdłuż ruchliwych dróg. Dodatkowo oznakowano 104 km szlaków rowerowych, biegnących drogami asfaltowymi o małym natężeniu ruchu oraz częściowo drogami szutrowymi i gruntowymi. Dla nas był to spontan - w poniedziałek 15.05 zobaczyliśmy, że pogoda na cały tydzień ma być przepiękna. Na szczęście jeszcze mamy takie możliwości, że z dnia na dzień możemy się spakować i wyjechać na parę dni (żona na macierzyńskim ) - więc padła szybka decyzja. Wyjechaliśmy we wtorek o 9.00 - do pokonania mieliśmy 600 km samochodem, co z dzieciakami i częstymi postojami zajęło nam ok. 10 godzin. Baza noclegowa w Borach Tucholskich jest (biorąc pod uwagę, że jechaliśmy z dziećmi 2,5 roku i 11 miesięcy) delikatnie pisząc - uboga. Jadąc rodzinnie ma się trochę inne wymagania niż we dwójkę. Udało nam się znaleźć tak na prawdę 2 fajne miejscówki, z czego jedna była zarezerwowana, więc wylądowaliśmy w miejscowości Swornegacie. Dostaliśmy fajny apartamencik 2-pokojowy z łazienką i kuchnią. (Dla zainteresowanych polecam link http://www.swornegaciekwatery.pl/) Miejscówka z placem zabaw, małą plażą przy jeziorze, restauracją (z bardzo dobrym jedzeniem i przystępnymi cenami) - dla rodzin i nie tylko - polecam. Co do samej Marszruty, piękną te 61 km specjalnie wybudowanych ścieżek, to jak dla mnie i mojej żony bajka - spokojnie z malutkimi dziećmi można sobie pojeździć w pięknych okolicznościach przyrody, ścieżki równe. Te prowadzone w lesie są obrzegowane betonowymi obrzeżami i utwardzone, te które prowadzą poza lasem, są wybrukowane kostką bezfazową czerwoną Są też ścieżki tylko oznakowane prowadzone albo drogami asfaltowymi, albo ścieżkami leśnymi. O ile asfaltem w pełnym rynsztunku (tj dziecko jedno w siodełku, drugie w przyczepce, torby z akcesoriami dla dzieci w przyczepce, piłka i zabawki ) jedzie się całkiem przyjemnie (bardzo mało aut nas mijało), to w lesie ścieżkami było już różnie. Zdarzało się, że musieliśmy podprowadzać rowery, bo było albo zbyt piaszczyście, albo zbyt stromo i piaszczyście Generalnie jesteśmy bardzo zadowoleni, bo wypad był bardzo udany i pewnie tam jeszcze wrócimy. Przy okazji jeden słoneczny dzień wykorzystaliśmy regeneracyjnie na wypad do Ustki nad morze. Na koniec kilka zdjęć. 2 Odnośnik do komentarza
Pitt35 Napisano 22 Maj 2017 Udostępnij Napisano 22 Maj 2017 Scarecrow, fajna relacja zachęcając innych do odwiedzenia tego rejony Polski. Również polecam wypad w tamte okolice bo ścieżki są fantastyczne. (byłem w Swornegaciach w tamtym roku i na pewno tam jeszcze pojadę) Odnośnik do komentarza
scarecrow Napisano 23 Maj 2017 Autor Udostępnij Napisano 23 Maj 2017 8 godzin temu, Pitt35 napisał: Scarecrow, fajna relacja zachęcając innych do odwiedzenia tego rejony Polski. Również polecam wypad w tamte okolice bo ścieżki są fantastyczne. (byłem w Swornegaciach w tamtym roku i na pewno tam jeszcze pojadę) Ja w okolice Swornegaci jeździłem "za dzieciaka" dość często, więc rejon jako tako znałem i pamiętałem. Chciałem pokazać rodzince te tereny i się udało Też na pewno jeszcze tam pojedziemy, następnym razem skorzystamy też ze spływów kajakowych, których jest tam od groma. Odnośnik do komentarza
Pitt35 Napisano 23 Maj 2017 Udostępnij Napisano 23 Maj 2017 Tak, szlaków kajakowych jest tam od groma. Ale wracając do Kaszubskiej Marszruty to życzyłbym sobie i innym rowerzystom żeby w innych powiatach powstały takie drogi, ścieżki i szlaki rowerowe. Chojnice taka mała miejscowość, a pokazały że można zrobić naprawdę kawał dobrej roboty z korzyścią dla turystyki rowerowej. A napisz jeszcze jak się sprawują te szutrowe ścieżki czy erozja już odcisnęła na nich swoje piętno czy nadal są w dobrym stanie? Odnośnik do komentarza
scarecrow Napisano 24 Maj 2017 Autor Udostępnij Napisano 24 Maj 2017 11 godzin temu, Pitt35 napisał: A napisz jeszcze jak się sprawują te szutrowe ścieżki czy erozja już odcisnęła na nich swoje piętno czy nadal są w dobrym stanie? No właśnie byliśmy bardzo pozytywnie zaskoczeni, że nie są rozjeżdżone, nie ma dziur, jedzie się praktycznie jak po stole. Trochę się już ściółka wdziera po bokach, ale w niczym to nie przeszkadza. Niemniej jednak, mam nadzieję, że mają przewidziane w planach jakieś prace konserwacyjne, żeby nie było, że za parę lat wszystko pójdzie w piz... Potencjał Kaszub z Marszrutą i szlakami kajakowymi jest ogromny, tylko mam wrażenie, że trochę z marketingiem słabo. Odnośnik do komentarza
Pitt35 Napisano 24 Maj 2017 Udostępnij Napisano 24 Maj 2017 11 godzin temu, scarecrow napisał: Potencjał Kaszub z Marszrutą i szlakami kajakowymi jest ogromny, tylko mam wrażenie, że trochę z marketingiem słabo. Może to i lepiej, że nie ma dzikich tłumów bo łatwiej się jeździ na ścieżkach, a i do knajpy na obiad bez czekania w kolejce . Ale faktycznie region mało jeszcze rozpowszechniony. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi