Skocz do zawartości

Spodenkowy dylemat.

Nogi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Poszukuje swych pierwszych spodenek rowerowych. Ponieważ nigdy nie posiadałem takowych nie chciał bym kupować "w ciemno" przez internet - nie wiem czy będą wygodne i sam dobór rozmiaru będzie nielada wyzwaniem.

Mając powyższe na uwadze zrobiłem drobne rozeznanie w pobliskich sklepach. Niestety wybór niewielki. Do wyboru:

1. Odzież z Decathlonu

2. Odzież z Martes Sklep

3. Spodenki firmy Force dostępnie w jednym z lokalnych sklepów.

Niestety więcej nie znalazłem - były scooty, gianty itd itp, ale ich ceny duuużo za duże jak na pierwsze spodenki.

Do końca nie wiem czy chce z szelkami czy bez - jakoś w szelkach nigdy nie lubiałem chodzić...ale może z odieżą rowerową będzie inaczej.

Nie chce wydawać dużo, klasycznie można powiedzieć im mniej tym lepiej :) Budżet +/- 150 ? Mogą to być nawet spodenki za 50 jeśli się sprawdzą jako te pierwsze, a na następny sezon już coś "konkretnego" sie kupi.

Z Decathlonu nie wiem czy decydować się na wkładkę żelową czy wystarczy ta "pomarańczowa". Ile ludzi tyle opini o tych spodenkach. O spodenkach Force i tych z Martesa niewiele opini (mam koszulkę martesowa i jest spoko).

Do czego / dla kogo spodenki?
Póki co poruszam się starym MTB z siodełkiem "kanapą", ale po 3h w siodle tyłek woła o pomoc tak, że kiedy tylko jest możliwość jazdy bez pedałowania wstaje. W planie kupno szosy (Rc500 bądź Rc520  - nie wiem, na który się zdecydować).

Nie jestem osobą o sylwetce kolarza... Niecałe 180cm wzrostu i waga 90+. Cicha nadzieja, że waga sama spadnie w trakcie jazdy (nie, nie chce jeżdzić by chudnąć, chce jeździć po prostu dla funu).

Proszę o wszelkie porady i z góry dzięki :)

Pozdrawiam.

Opublikowano

Używam z Decathlonu byle nie te najtańsze . Co najmniej średnie modele lub wyższe. Te najtańsze to badziewie.

Opublikowano

Nikt nie używał odzieży z Martesa (Q1 sie chyba zwała) albo tych Force (wydawało mi się, że to powinna być jakaś lepszejsza marka...) ?

Opublikowano

Na te tanie naprawdę szkoda kasy . przerabiałem to . a kupię na początek takie bedzie ok wydajesz pieniądze a one po 3 miesiącach do niczego się nie nadaja 

Ja mam z deca z żelowa wkładka płaciłem chyba 99zl i wpinane w szorty endury. Cena wyższa bo to komplet z szortami. Ale mysle za za 150zl jak piszesz juz powinienes cos znaleźć nie kupuj njatanszych bo to naprawdę jest do okazjonalnychprzejażdżek i za chwile do smieci 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, revolta1 napisał:

Na te tanie naprawdę szkoda kasy . przerabiałem to . a kupię na początek takie bedzie ok wydajesz pieniądze a one po 3 miesiącach do niczego się nie nadaja

Nie ma czegoś takiego jak tanie-słabe, drogie-zarąbiste. Przykładowo postawowe spodenki Vezuvio są o wiele lepsze niż te od Pear Izumi. Szczególnie wkładka za tą cenę to majstersztyk. Nie kosztowały mnie blisko 200zł a miałem je 2 sezony.

Reasumując, liczy się tylko relacja jakość - cena. 

Edytowane przez Red
Opublikowano

Bardziej chodzilo mi o to zeby  na poczatek nie kupowac  spodenek za 40zl z zwykla gabka. Zeby zakup byl przemyslany. Tak jak mowisz nie chodzi o wydanie worka pieniedzy 

Opublikowano
3 godziny temu, Nogi napisał:

Nikt nie używał odzieży z Martesa (Q1 sie chyba zwała) albo tych Force (wydawało mi się, że to powinna być jakaś lepszejsza marka...) ?

Używam ich od roku. Konkretnie tych https://www.sklepmartes.pl/sporty/22680-meskie-szorty-rowerowe-maru-5901979112594-black-palace-blue-fiery-red-iq.html#/pe-men

Kupiłem jako pierwsze spodenki dwie pary - Decathlon (chyba już nie ma tego modelu bo nie widzę na stronie ale serii 500 za 70 zł wtedy) i właśnie te z Martesa. Nie jeżdżę dużo, bo przejechałem dopiero jakieś 3500 km w zdecydowanej większości w tych dwóch modelach na zmianę.

Nie mam im nic do zarzucenia poważnego. Wygoda w obu modelach na porównywalnym poziomie, a starczały i na przejażdżki po 50 km, i na kilka tras > 100 km non-stop (choć tutaj przed ukończeniem trzeciej godziny jazdy zaczynam czuć kuper, a w czwartej już przeszkadza).

Jako pierwsze możesz spokojnie brać - polecam, choć kolejne będę kupował jakieś inne polecane na tym forum też, np. z Martom`a, żeby sprawdzić różnicę. To jednak dopiero jak jedne z tych będą do wymiany.

Opublikowano
4 godziny temu, Nogi napisał:

Mam spodenki Force B38. Do wkładki oraz materiału nie mam zastrzeżeń. Ale rozmiarówka jest dość duża. Kupiłem rozmiar L i spodenki na mnie wiszą ale nogawka jest ledwie do połowy uda. Coś dla panów z brzuszkiem. Na nogawce brakuje też silikonowych aplikacji więc podwijają się w czasie jazdy (a może to dlatego że są krótkie).

Godzinę temu, revolta1 napisał:

Bardziej chodzilo mi o to zeby  na poczatek nie kupowac  spodenek za 40zl z zwykla gabka

Gabka to też element dyskusyjny. Choć z gaciach za 40 faktycznie może się szybko zleżeć to w tym za 90 posłuszny kilka sezonów. Zwłaszcza w przypadku lekkiego rowerzysty.

Opublikowano

Chyba kupie te z deca z tą pomarańczową wkładka. Zobacze co i jak. W sumie nigdy nie miałem gaci z pampersem... Choc z drugiej strony waham się nad tą niebieska - żelowa. Tylko kosztuje 2x tyle.. 

A może by teraz krótkie z pomarańczową wkładką a jak się już popsują (albo może schudne i będą już luźne) to kupie jakieś z żelem i szelkami? Ehhh... Sam już nie wiem...

Opublikowano

Te z pomarańczową wkładką używam letnie ,krótkie i nie są złe. Bez bielizny oczywiście.

Opublikowano

Mam długie spodnie z tą, pomarańczową wkładką i 100km dla mojej dvpy to nie problem. 

BTW grzebałem ostatnio w ofercie lidla dostępnej online i wyskakują mi spodenki z żelową wkładką za 69 czy tam 79 zarówno w wersji z szelkami jak i bez. Przymierzyć nie ma jak bo w krakowskich sklepach z rzeczy rowerowych bez kamienia rano pod sklepem to można tylko jakiś szrot kupić. Testował to ktoś? W sumie ciekawi mnie ten temat bo żelowe wkładki nawet z ali są droższe 

Opublikowano

Ostatnio była wyciecka: ponad 50km, czas samej jazdy ponad 4h, ogólnie czas wycieczki z przewrami ponad 5h (dane ze strawy uruchomionej na telefonie..nie wiem czy dokladne czy nie, ale na pewno jakiś ogólny zarys dają).

Jazda w zwykłej bieliźnie używanej na codzień oraz spodniach dresowych (plus siodło z "dziurką" firmy accent, ktore wydaje mi sie kanapa). Po raz kolejny powtórzylo się to samo. Po okolo 2h jazdy (nie wiem ile to było km, może z 20...nie spoglądałem na licznik podczas wycieczki) ból tylka sie pojawil. Taki, że już częściej myślałem o siodełku i jeździe w miarę możliwości na stojąco niżeli pięknym leśnym widokiem (trasa lasem i  zwykłymi drogami w proporcjach...a ja wiem...może bezpiecznie powiedziec pół na pół, przejechane na starym authorze kinetic z kołami 26 cali). A gdy było jakieś +/- 10 km do domu to nie myślałem o niczym innym jak o moich 4 literach (wyjątek to jazda na stojąco..).

Nie jestem super kolażem i nie wiem czy te 50km+ to nie była moja życiówka..tylko ubolewam nad tym, że dał bym rade jechac więcej, ale ten ból tyłka...

P.s

Na tej jeździe pojawił się też ból karku, ale pod koniec. W zeszłym sezonie kark zaczął boleć po ok 20km a teraz ok 40km, więc myślę że to kwestia przyzwyczajenia organizmu.

Rower zostanie niebawem zmieniony - mam taką nadzieję. Waham się pomiędzy Tribanem RC500 i 520. Myślę, że ulatwi to robienie dłuższych dystansów. No aaaaaale potrzeba mi spodni...

Opublikowano
59 minut temu, SzpiceR napisał:

Mam długie spodnie z tą, pomarańczową wkładką i 100km dla mojej dvpy to nie problem. 

BTW grzebałem ostatnio w ofercie lidla dostępnej online i wyskakują mi spodenki z żelową wkładką za 69 czy tam 79 zarówno w wersji z szelkami jak i bez. Przymierzyć nie ma jak bo w krakowskich sklepach z rzeczy rowerowych bez kamienia rano pod sklepem to można tylko jakiś szrot kupić. Testował to ktoś? W sumie ciekawi mnie ten temat bo żelowe wkładki nawet z ali są droższe 

Miałem kiedyś lidlowe i wkładką była słaba,ale to było dawno

Godzinę temu, Nogi napisał:

Ostatnio była wyciecka: ponad 50km, czas samej jazdy ponad 4h, ogólnie czas wycieczki z przewrami ponad 5h (dane ze strawy uruchomionej na telefonie..nie wiem czy dokladne czy nie, ale na pewno jakiś ogólny zarys dają).

Jazda w zwykłej bieliźnie używanej na codzień oraz spodniach dresowych (plus siodło z "dziurką" firmy accent, ktore wydaje mi sie kanapa). Po raz kolejny powtórzylo się to samo. Po okolo 2h jazdy (nie wiem ile to było km, może z 20...nie spoglądałem na licznik podczas wycieczki) ból tylka sie pojawil. Taki, że już częściej myślałem o siodełku i jeździe w miarę możliwości na stojąco niżeli pięknym leśnym widokiem (trasa lasem i  zwykłymi drogami w proporcjach...a ja wiem...może bezpiecznie powiedziec pół na pół, przejechane na starym authorze kinetic z kołami 26 cali). A gdy było jakieś +/- 10 km do domu to nie myślałem o niczym innym jak o moich 4 literach (wyjątek to jazda na stojąco..).

Nie jestem super kolażem i nie wiem czy te 50km+ to nie była moja życiówka..tylko ubolewam nad tym, że dał bym rade jechac więcej, ale ten ból tyłka...

P.s

Na tej jeździe pojawił się też ból karku, ale pod koniec. W zeszłym sezonie kark zaczął boleć po ok 20km a teraz ok 40km, więc myślę że to kwestia przyzwyczajenia organizmu.

Rower zostanie niebawem zmieniony - mam taką nadzieję. Waham się pomiędzy Tribanem RC500 i 520. Myślę, że ulatwi to robienie dłuższych dystansów. No aaaaaale potrzeba mi spodni...

Jeśli odczuwasz ból wszystkiego to porządnie ustaw pozycję na rowerze. To bardzo ważne.

Opublikowano

Zrobiłem co mogłem na podstawie filmów szaja z yt. Myśle, że reszta to kwestia przyzwyczajenia (poprzedni trip 40km i nie było żadnego bólu karku).

Opublikowano

Ja zamowilem Raso. Dam znac pod koniec przyszlego tygodnia jak posmigam pare razy

• 1 rok później...
Opublikowano (edytowane)

Co myślicie o tej wkładce w modelu Force B30 

Obecnie używałem spodenek Berkner jamie i tam wkładka jest super jak dla mnie ale szukam drugiej pary na zmianę (niestety berkner obecnie kosztuje ok 200zl, ja kupiłem za 119) 

Edytowane przez Gophfer