Skocz do zawartości

Przednie koło brzeczy, piasta.

Adrianno21

Rekomendowane odpowiedzi

Siemaneczko, po ostatniej wyprawie zaczelo mi "brzeczeć, dzwonić" w przednim kole. Objawia sie to gdy jadę po nierównościach, chodniku itp.

Po sprawdzeniu okazało się że to łożysko uderza o ramę widelca, tak jak by było za luźne.

Dodam ze koło trzyma się sztywno i nie ma zadnych luzów.

Jakiś pomysł jak wyeliminować dźwięk 

://youtu.be/shosQvqS5zI

20190425_194815.jpg 20190425_195236.jpg

To wygląda jakby ta  piasta była na booście (chyba że jest) i ten dystans dodatkowy nie opiera się o ścianki mocowania w amorze przez co jest luźny i lata i wydaję dźwięk...hmyyy... a próbowałeś mocniej dokręcić oś koła?

• Pomógł 1

Tak jest na booście.

Próbowałem dokręcać mocniej lecz nie przynosi to żadnego rezultatu.

Rower ma przejechane zaledwie 350-400km 

Edytowane przez Adrianno21

Najpierw zaznaczę, to że nowy nie znaczy że bez wad, takie mamy czasy i trzeba mieć to na uwadze :)

Czyli jednak dokręcenie nie dało nic, ale potwierdza to to że boost jest.

Moim zdaniem sprawa wygląda tak.

20190425_195236.thumb.jpg.7924db821ada60462e3e6422a6e85e18.jpg.723e8d4c3bcf9b00f084d8b8b12add1a.jpg

1. Na tel tulei opiera się oś piasty do ramion amora

2.Jest to dodatkowa podkładka dorobiona by "zwiększyć sztywność" piasty gdyż amor ten ma szersze miejsce montażowe na piastę, niestety zrobili to nieudolnie i to lata lub zrobili to w pośpiechu aby wizualnie dopasować tą piastę do standardu Boost Rock Shoxa.

Wyjście widzę takie:

-albo to olejesz

-albo dasz wkoło tej podkładki (nr.2) trochę taśmy czy to izolacyjnej czy nawet do obręczy pod tubelessy, aby ta podkładka tak nie latała

-Albo dasz podkładki o takiej średnicy jak podkładka (nr.2) o grubości 0,5 - 1 mm ( jeśli z drugiej strony jest ten sam problem to tak samo)

-albo kupisz nową piastę i przepleciesz koło.

• Pomógł 1

Z drugiej strony jest póki co git. 

Zakupie podkladkę gumowa 0,5mm i tam założę. 

Proszę póki co o nie zamykanie tamatu, protestuję na wypadzie i napisze czy wszystko gra. 

Dzięki za pomoc ;)

Konrad Wilk.

Ja też mam taki problem

Brzęczy mi przy dużych prędkościach i nie wiem jak to naprawić zrobiłem wszystko co tu jest napisane i nic 

Edytowane przez Konrad Wilk.