Skocz do zawartości

Centrowanie kół lub tarcz hamulcowych w nowym rowerze, kupionym w sklepie internetowym.

MajkelVoc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam zakupiłem rower Cube LTD SL 27,5 2017 w sklepie internetowym , złożyłem go ,ale zauważyłem , że oba koła mają centrę ,oraz mam problem z tarczą hamulcową z przodu ( ocierają klocki hamulcowe) zastanawiam się czy oddać go jutro do serwisu ,czy mogę samemu to wyregulować,dodam że posiadam przyrząd do szprych...

Aktualizacja: hamulce z przodu wyregulowane już nie ociera tarcza.

Opublikowano (edytowane)

Centra w nowych kołach? Co na to sklep?

Bez doświadczenia i centrownicy odradzam zabawę ze szprychami (tym bardziej w nowych kołach). Już pomijając, że masz gwarancję to to nie jest droga usługa, a będzie porządnie.

Edytowane przez seraph
Opublikowano

Ja kupiłem kiedyś komplet kół Alexrims na piastach novateca. Odbierałem w sklepie . Po założeniu do mojego rockridera okazało się ,że tylne całe do przesunięcia w lewo. Było tak zaplecione jakby pod ramę niesymetryczną. Także świeżo po zakupie wymagało ingerencji.

Hamulce to raczej regulacja zacisku jest konieczna.

Opublikowano

Moje zdanie,  ale ja się nie znam. 
 Jak mała centra i masz klucz to dokręć lub nie, jedną czy dwie szprychy i będize ok. Jak masz dużą centre lub przesunięte jak kolega wyżej pisze to lepiej oddać  do fachowca ( klika dyszek i zrobione) 

51 minut temu, MajkelVoc napisał:

co mam rower odesłać spoworotem?

z powrotem a nie spowrotem  - Lepiej nie ,  większe koszty wysyłki i strata czasu. 

Opublikowano

też tak myślę jak myślicie zrobią mi to od ręki czy będę musiał poczekać kilka dni ,bo chciałbym się jutro gdzieś przejechać w góry bo od soboty ma być dreszcz przez parę dni

Opublikowano

Zależy jakie masz układy w serwisie:-D

Uważam ,że zwracając się do serwisu marki,jeśli masz oczywiście dostęp do takiego w mieście,powinni to zrobić od ręki w ramach serwisu ich sprzętu. Dopiero zakupionego zaznaczając.

Opublikowano (edytowane)

Dziś byłem w serwisie, oczywiście w kilku i niestety wszyscy mają pełno rowerów do naprawy, ale po przyjeździe rowerem zauważyłem , że centra w obydwu kołach troszkę się poprawiła, nie bije do góry tylko kilka mm na boki w tylnim kole,a w przednim prawie jej nie widać, zauważyłem też po wyprawie na leśne drogi , że czasami słyszę delikatny dźwięk przedniej tarczy ma ona 180mm i nie wiem czy to jest normalne w tarczowkach,( bo to jest mój pierwszy rower z tego typu hamulacami)nie wiem czy to jest przez to że jest ona duża i podplywem szybszej jazdy ona wbada w rezonans i dotyka hamulca czy po prostu, muszę za miesiąc iść do przeglądu a tam fachowcy mi to wyregulują.

Edytowane przez MajkelVoc
literkowka
Opublikowano

zwróć uwagę czy ta centra jest na samym kole, czy może na oponie, która może być źle założona, tudzież wybrakowana 

w pełni metalowe tarcze mają tendencje do dzwonienia. To już szyba kultowe: trzeba wymienić na xteki 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Tarcze dzwonią to normalne w tym przypadku. Każda tania opona ma bicie seryjne,że tak powiem 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam jestem świeżo po serwisie gwarancyjnym ,i mieliscie co niektórzy rację koła nie miały centry ,tylko opony były źle założone xd Poprawili to ,ale najbardziej mnie martwi ta przednia tarcza mówili że będzie dzwonić ,bo nie jest wystarczająco sztywna,ehh czekam mnie w przyszłości kupno jakiegoś Xt'ka