Skocz do zawartości

Obręcze Accent EXE - ktoś coś?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, czy ktoś z was już składał koła na obręczach Accent exe, jakieś opinie? Planuje składać koła na tych obręczach do szosy (tarcze) do codziennego tyrania w okolicach KRK, ważę 65 kg. Czy przy 32 szprychach mogę zastosować szprychy Sapin laser czy raczej D-light?

36 minut temu, PrzeLuka napisał:

Pod tarcze w zasadzie jest każda obręcz.

Chodzi o szprychy Sapim Laser.

3 minuty temu, Kruk napisał:

lasery nie są pod tarcze? :D a skąd to cudo wiesz? :D 

Jak to się mówi z obiegowe opini i z rozmowy z dwoma zaplataczami. Kwestia jest w tym że wtedy była rozmowa o kombinacji 24/28 szprych. Przy 32 sprawa wygląda trochę inaczej.

Przy doborze szprych patrzy się na ich wytrzymałość, te mają 1500Nm także bardzo dużo, mało która obręcz tyle ma. Cx Ray które są do DH mają 1650 NM. Miałem lasery w 4 kołach i są bardzo wytrzymałe, można mocno je naciągać. Także to co serwisant mówi nie zawsze jest prawdą, to że szprycha jest cieniowana wcale jej nie dyskwalifikuje w Enduro czy innych wytrzymałościowych odmianach kolarstwa, jak idzie o sprzęt. 

• Pomógł 1

Przy 32 szprychach śmiało poszedłbym w lżejsze.

Długowieczna piasta na tył: DT SWISS (warto wydać nieco więcej pieniędzy,bo są niemalże bezobsługowe).

Piasta na prżód: Novatec,bo zwykle są lżejsze niż DT SWISS, a z przodu nie potrzeba wodotrysków ;) 

Edytowane przez Franz Mauer
  • Lubię to! 1

Ja mam gotowce Accent EXE, na oryginalnych piastach, szprychy Sapim D-light. Koła bardzo fajne wytrzymałe, lekkie i sztywne. Ważę 81-87 kg, ganiam po lasach, zdarza mi się skakać, nic się nie dzieje. W tylnym udało mi się wyrwać nypel łapiąc gałąź w koło, naprawione od ręki, trzyma się dobrze. Spokojnie mogę polecić. Ponoć piasty Accent są produkowane przez Novatec, ale nie mam więcej żadnego oficjalnego potwierdzenia. 

• Pomógł 1
18 minut temu, pizzaq napisał:

Ja mam gotowce Accent EXE, na oryginalnych piastach, szprychy Sapim D-light. Koła bardzo fajne wytrzymałe, lekkie i sztywne. Ważę 81-87 kg, ganiam po lasach, zdarza mi się skakać, nic się nie dzieje. W tylnym udało mi się wyrwać nypel łapiąc gałąź w koło, naprawione od ręki, trzyma się dobrze. Spokojnie mogę polecić. Ponoć piasty Accent są produkowane przez Novatec, ale nie mam więcej żadnego oficjalnego potwierdzenia. 

Na stronie accent a podają że szprychy są Pilar double butted 2.0-1.8-2.0. 

Seryjne niestety mi nie pasują,  ja potrzebują najwęższą opcje i piasty 12/100 + 12/142.