Skocz do zawartości

Co sądzicie o tarczach DARTMOOR Nano

Arek1010

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jakie są wasze opinie na temat tarcz DARTMOOR Nano [160mm]? Są one "kompatybilne" z klockami półmetalicznymi/metalicznymi ? I czy warto się w to pchać ? Jeżdżę po asfalcie, górki, czasem lasy, kamienie , szuter itp. 

PS. Zdjęcia nie dodam bo wyskakuje błąd.

Opublikowano

Dla mnie to trochę blaszki, bardzo mało materiału mają na samej powierzchni hamowania, widziałem o wiele lepsze tarcze tak powiem. Pewnie współpracują bo Dartmoor produkuje osprzęt do enduro. Czemu chcesz zmienić tarcze? Względy wizualne czy stara tarcza już Ci umarła?

Opublikowano

Pytanie po co to kupować. To tarcze do naprawdę baardzo wąskiego zastosowania. 

Opublikowano

Pytanie podstawowe : jaką masę mają wyhamowywać? 

Opublikowano

Podobno strasznie giętka ta tarcza . Tak ludzie piszą.

Opublikowano

To jest tarcza do kompletu z rowerem wydmuszką i takim samym użytkownikiem. W każdym innym przypadku raz zjadała z racji konstrukcji klocki a dwa przy hamowaniu pojawiały się wibracje. Kwesta giętkości wychodziła przy terenie gdzie hamulca się nieco dłużej używa. Główny problem jak wspomniano to zbyt mała powierzchnia robocza. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Kruk napisał:

Dla mnie to trochę blaszki, bardzo mało materiału mają na samej powierzchni hamowania, widziałem o wiele lepsze tarcze tak powiem. Pewnie współpracują bo Dartmoor produkuje osprzęt do enduro. Czemu chcesz zmienić tarcze? Względy wizualne czy stara tarcza już Ci umarła?

W sumie to ze względów wizualnych , podobają mi się tego typu tarcze 😅

Godzinę temu, Franz Mauer napisał:

Pytanie podstawowe : jaką masę mają wyhamowywać? 

Masa nie duża , zaledwie 50kg Heh 

Godzinę temu, Ares napisał:

Pytanie po co to kupować. To tarcze do naprawdę baardzo wąskiego zastosowania. 

Ja jakoś wyczynowo nie jeżdżę , a raczej ze względów wizualnych się na nią natknąłem.

Edytowane przez Arek1010
Opublikowano

A jak ważysz 50 kg to możesz sobie taką blaszkę wziąć jak masz chęć :)

Opublikowano

Ja to bym musiał potrójną założyć:-D

Opublikowano

To biorąc pod uwagę teren w jakim jeździsz i masę własną można by stwierdzić, że półmetaliki powinny starczyć. Zakładanie metalików mija się z celem, a na dodatek mogą przyspieszyć zużycie tych koronkowych tarcz 😉