KamilSPL Napisano 14 Maj 2017 Udostępnij Napisano 14 Maj 2017 Dzień doby Pojawił się u mnie w przełaju problem z suportem - kliknięcia, równomiernie co obrót korby, w tym samym jej położeniu. Dodatkowo słychać je tylko pod obciążeniem. Liczyłem że to coś innego, ale tam chyba nie ma co się popsuć, prawda? Suport BB-RS500 Sora, wkręcany do hollowtech. Jestem trochę zgorszony, nie zrobiłem na nim nawet 500km, gdzie stary suport na kwadrat (w innym rowerze) nie sprawiał problemów przez kilkanaście tys. km. Macie jakieś podpowiedzi, co jeszcze może być problemem z klikaniem? Aby wykluczyć pedały kręciłem tylko lewą/tylko prawą nogą i w obu przypadkach było słychać. Myślałem że może coś się zabrudziło, zdjąłem, wyczyściłem, nasmarowałem połączenie z korbą i nic to nie pomogło. Jeżeli już dojdziemy do wniosku że to suport - da się iść z tym na gwarancję do Shimano? Gdybym wymieniał - która z grup będzie najwytrzymalsza? Waga dla mnie nie ma znaczenia, zależy mi by działało bezobsługowo przez jak najdłuższy czas. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza
de Villars Napisano 18 Maj 2017 Udostępnij Napisano 18 Maj 2017 Mam podobny problem, który się objawił się ostatnio, po ok. 2000 km przejechanych (ale rower był kupiony jako używka, więc nie wiem jaki jest faktyczny przebieg). Byłem wcześniej (zanim zaczęło stukać, trzeszczeć itp) u dwóch różnych mechaników, i jeden powiedział że jest ok (to było przy okazji przeglądu roweru po zakupie), a drugi że suport do wymiany (wtedy też jeszcze było cicho, ale był luz na korbie który mi zlikwidował). Teraz więc trzeba się będzie udać do kolejnego machera, który sprawę rozsądzi. Ale jak już jest hałas, to jestem pogodzony z tym że suport jednak do wymiany... Odnośnik do komentarza
KamilSPL Napisano 18 Maj 2017 Autor Udostępnij Napisano 18 Maj 2017 Dziękuję za odpowiedź. W takiej sytuacji pojadę do mechanika i pewnie suport do wymiany. O ile sam nie wymienię. Suporty akurat jak widziałem są stosunkowo tanie. Przy cenach ~70zł Sora, 100zł 105 i 120zł DuraAce nie robi jakoś dużej różnicy. Potrafiłbyś powiedzieć, który z nich będzie najwytrzymalszy? Wydawać by się mogło że DuraAce, jednak nie jestem pewien czy nie jest to sprzęt "wyżyłowany" pod ściganie, maksymalnie odchudzony kosztem wytrzymałości. Odnośnik do komentarza
de Villars Napisano 18 Maj 2017 Udostępnij Napisano 18 Maj 2017 Niestety nie wiem, może coś więcej będę mógł powiedzieć jak będę po kolejnej wizycie u mechanika. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi