mich450 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Cześć, Ostatnio wymieniałem w swoim rowerze kasetę i łańcuch na nowy ponieważ poprzedni był zużyty. Okazało się że blat w korbie jest bardzo zniszczony (mam system 2x10 i korba sram). Wczesniej mialem tarczę specialitis 2x10 104bcd 38T. Niestety cena nowego to ponad 250zł dlatego na szybko kupiłem używkę, ale w dostatecznym stanie Truvativa (robią podzespoły również dla Sram). Opis na blacie był ten sam czyli 104bcd 2x10 38t. Niestety po złożeniu kompletu łańcuch nie chce spadać na dolną tarcze w korbie (na biegach 7,8,9,10 z tylu, a na mniejszych jest ok). Zlatuje bez problemu z dużej tarczy ale "zawiesza" sie pomiędzy tarczą dużą a mała i krece korba bez oporu tzn. łańcuch nie siedzi na zębach (pomaga wtedy szybkie zrzucenie biegów z tyłu i łańcuch jest wtedy lekko przekoszony i wskakuje jak powinien). Myślałem ze to kwestia regulacji przerzutki przedniej i wczoraj na szybko pojechałem do serwisu, ale nie udało sie naprawić. Czy ktoś się z takim czymś spotkał? Jak to naprawić?
mich450 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Obie tarcze założyłem tak zeby ten ząbek był za ramieniem korby. Właśnie przy montażu zastanawiałem się jak ma być ta mała tarcza i dałem napisami do wewnątrz czyli tak żeby były widoczne zakładając tarczę przy zdemontowanej korbie.
LukasFR22 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Cześć ! przedni blat zakładasz napisami do środka stroną gdzie masz wytłoczone napisy typu 32T. Napisz jeszcze jaki łańcuch kupiłeś bo brak o nim informacji 24 minuty temu, mich450 napisał: Zlatuje bez problemu z dużej tarczy ale "zawiesza" sie pomiędzy tarczą dużą a mała i krece korba bez oporu tzn. łańcuch nie siedzi na zębach W jaki sposób łańcuch nie siedzi tak jak powinien przylegać do zebów tarczy ?
mich450 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 8 Kwietnia 2017 To chyba dobrze założyłem. Kaseta i lancuch to shimano xt (taki miałem wcześniej)
Maki Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 A czasami nie masz korby do lancucha 9s.
LukasFR22 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 (edytowane) Wspomniałeś że łańcuch nie siedzi tak jak powinien i jest do tego wrobiony na zebach zębatki ? Trochę ciężko to opisałeś bo nawet na trzezwo nie dałem rady Ale wydaje mi się że coś sknociłeś w zamienniku starej części, dlaczego ? ponieważ zamieniki nie muszą być w 100% odpowiednie jak opisują je parametry. Doszedłem do wniosku że kupiłeś zamiast nowy blat to używany i to przez niego są problemy kup nowy blat przez internet i sprawdz na nim czy wszystko ładnie śmiga jak po staremu, gdy będzie oke to wyjdzie na to że kupiony używany blat jest na tyle zjechany albo wadliwy. A nowy kupiony przez internet zawsze możesz zwrócić do 1-2tyg. edit. 2x Albo napisz usterkę jeszcze raz ale w inny sposób bo mnie ciekawi i chcę tobie pomóc Edytowane 10 Kwietnia 2017 przez LukasFR22
Maki Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 A nowy kupiony przez internet zawsze możesz zwrócić do 1-2tyg. Tak ale tylko jak nie bedzie uzywany. A jak sprawdzi czy dobrze przerzuca to napewno troche porysuje.
mich450 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 12 Kwietnia 2017 (edytowane) Chyba oleje sprawę w takim razie bo w zasadzie używając napędu tak jak powinno się używać nic sie nie dzieje. Tylko na skosie 1 z przodu i małe z tyłu mam problem. Jedynie na zawodach jest tak że nagle potrzebuje czasem z przodu na szybko zbić bieg bez zmiany z tyłu, ale jakos to przeżyje:) Kupowanie nowego dokładnie takiego jak mam blatu za 280 zl mi się nie kalkuluje. Swoją drogą uważam ze to chore żeby nie można było kupić czegoś tańszego do korby. Edytowane 12 Kwietnia 2017 przez mich450
Ewka Żalicka Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Kup stalowy blat i starczy na dłużej. Wyjdzie też taniej. Właśnie czekam na blat NW 38T za 30 złoty z chin ;P... widziałam te blaty u nas w promocyjnej cenie 90 złoty.
mich450 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Daj link w takim razie do blatu 38t do 2x10 z rozstawem śrub 104bcd oraz przystosowanego do sram:)
star-wars Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Podobny problem w nowym napędzie 2 x 10 shimano. Wkurzał mnie okrutnie, bo przy starym 3 x 9 mogłem robić przekosy jakie mi się podobało, i wszystko chodziło. Zmieniłem kasetę z 11-36 na 11-34, łańcuch oraz małą zębatkę na Korbie z 24T na 26T, do tego godzina regulacji przerzutek i działa, może nie idealnie, ale działa. Mój wniosek - przy masowej produkcji zdarzają się przypadki, że części przechodzą jako dobre, ale tolerancja dopuszcza odchyły i czasami trafisz zestaw, który nie chce się ze sobą dogadać ?
ludojad Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Może powinieneś dostosować wysokość mocowania przedniej przerzutki?
MadOnion Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Pierwsze co mi się rzuciło w oczy co to samo co napisał kolega post wyżej, ja bym poleciał nieco niżej z wózkiem przedniej przerzutki - dla mnie na oko zdecydowanie za wysoko.
Rekomendowane odpowiedzi