Skocz do zawartości

Schwalbe Land Cruiser - czy warto?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Ostatnio stałem się posiadaczem opony Schwalbe Land Cruiser w rozmiarze 700x40c (28"x1.60").

Chciałbym wam co nieco opowiedzieć o jej użytkowaniu, być może komóś to pomoże przy zakupie nowej opony.

Wcześniej jeździłem na Schwalbe Active Silento w tym samym rozmiarze. Zmieniłem przednią oponę na Schwalbe Land Cruiser i mogę powiedzieć tyle - niebo, a ziemia. Mimo, że opony są tego samego rozmiaru, to opona jest fizycznie węższa.

Mimo bieżnika, opona zaskakująco lekko toczy się po asfalcie, daje radę na utwardzonych drogach polnych, w piachu też utrzymuje stabilność.

Za jedną oponę zapłaciłem na Allegro 42 zł, natomiast najtańszą Active Silento za ok. 60 zł.

Moim zdaniem Land Cruiser w porównaniu do Silento nie dość że jest szybszy, lżejszy i węższy od Silento jest do tego tańszy.

Uważam, że Land Cruiser jest oponą wartą polecenia, do wszelkiego rodzaju rowerów wyprawowych i trekkingowych, także do crossów.

A co wy sądzicie o tej oponie?

Pozdrawiam!

Opublikowano

Potwierdzam, dobre oponki:) Mam Land Cruisery w rozmiarze 26x2.0. Miałem tylko problem z założeniem jej na tylne kolo. Nie chciała się ułożyć w obręczy i powodowała bicie osiowe. Dopiero w serwisie mi z nią pomogli. Niemniej jestem zadowolony z ich zakupu.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Potwierdzam uniwersalność tych opon i lekką jazdę po asfalcie. Miałem w crossie 28x1,75 (622x47) i byłem bardzo zadowolony. Szybka na szosie, komfortowa i z niezłą przyczepnością w lesie. W maratonie też na nich jechałem. Nigdy nie przebiłem oprócz jednego snakea z tyłu, ale eksperymentowałem wtedy z niskim ciśnieniem. Jedynie trochę ciężkie.

Edytowane przez mgr5