Skocz do zawartości

Zakup roweru Carbon przez alledrogo

combat_wombat

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chcę kupić rower przez internet czego jeszcze nie robiłem.
Stąd obawy przed nieuczciwym sprzedawcą :/ czy cokolwiek mnie chroni przed oszukaniem lub ew uszkodzeniem zauważonym po odebraniu od kuriera?

Sam pomyślałem o poproszeniu sprzedającego o chociażby 3 dni gwarancji rozruchowej żebym mógł go zabrać do serwisu żeby zobaczyli czy wszystko ok.

Mieliście podobne sytuacje? Jak sobie z tym radziliście?

Łza Włóczynutka
Opublikowano

Zawsze możesz sprawdzić przesyłkę przy kurierze i jeśli coś nie gra sporządzić protokół, pod którym kurier ma się podpisać.

Jeśli zakup od firmy, to masz teoretycznie 2 lata rękojmi, niezależnie czy towar jest nowy czy używany. (Trzeba przypilnować żeby wystawili paragon/fakturę).  Teoretycznie, bo zawsze jakieś problemy mogą być z reklamacją, czasem trzeba straszyć paragrafami żaby wymusić respektowanie prawa. Kilka takich przypadków miałem. Jak zczają, że znasz przepisy zazwyczaj ustępują. Jak przepisów nie znasz, to Ci wmówią, że rękojmia ci się nie należy - zazwyczaj w standzardzie jest gadka, że gwarancja tego nie obejmuje. Czasem mają rację, bo gwarancja może i zazwyczaj jest bardzo ograniczona. Tylko jeśli korzystasz z rękojmi a nie gwarancjie to Cie gówno obchodzi czy gwarancja coś obejmuje czy nie. Rękojmia obejmuje w zasadzie wszystko co tylko może być popsute, nawet to czego nie obejmuje gwarancja i sprzedający nie ma nic do gadania.

Jeśli zakup jest od zwykłej osoby to w zasadzie nie masz żadnych praw.

Allegro daje ochronę kupującego, w przypadku nieotrzymania towaru. Ale nie wiem jak to działa, nigdy nie korzystałem. Musisz sobie przeczytać starannie na stronie allegro jakie są zasady ochrony i kwoty graniczne. Na pewno trzeba zgłaszać na policję i takie tam.

A najlepiej to przed zakupem sprawdzić oceny i opinie o sprzedającym. Jak ich nie ma lub są złe, to lepiej omijać, bo to znak niechybnych problemów

Opublikowano

Właściwie to przy kurierze nic szczególnego się nie da raczej sprawdzić i wolałbym go od razu do serwisu zabrać. Czytałem o ochronie na allegro i wydają się być rzetelni aczkolwiek chcę tylko rower oraz spokój haha

Opublikowano
10 minut temu, combat_wombat napisał:

chcę tylko rower oraz spokój haha 

To kup nowy, innego wyjścia nie ma.

Używany karbon to zawsze duże ryzyko, niezależnie czy możesz go sprawdzić namacalnie czy kupujesz przez internet. Jeśli już musi być używany i karbon to najbezpieczniejszą opcją będzie zakup od firmy. Wysyłka najlepiej za pobraniem i ustawiłbym to tak, że sam odebrałbym paczkę z sortowni - nikt nie będzie Ci ględził nad głową, że oglądasz ramę przez 10 minut.

Opublikowano
16 minut temu, SzpiceR napisał:

Wysyłka najlepiej za pobraniem

Biorę tylko i wyłącznie za pobraniem a sprzedający daje mi gwarancje zwrotu pieniędzy. Jutro będę wiedział jeszcze pare prawnych aspektów zabezpieczających.
Kupno nowego karbonu jest nieosiągalne dla mnie a uszkodzenia alu za dużo razy widziałem. Podoba mi się również opcja naprawy carbonu przez profesjonalne firmy.

Opublikowano

Przy zakupie na odległość od przedsiębiorcy masz prawo do odstąpienia od umowy bez podania przyczyny i zwrotu towaru przez 14 dni