stepniak.p Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Cześć, czy do napędu (kasety) 11s mogę założyć korbę 2x Deore M-6000 ? Bo on teoretycznie jest przeznaczona do napędu 10s 🙄 i pytanie czy łańcuch 11s będzie dobrze współpracował z korbą, która jest przeznaczona do 10s Z góry dzięki
w0jta5 Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Opublikowano 23 Kwietnia 2019 U mnie 11s lata na Deore FC-M617 i wszystko gra.Szerokość wewnętrzna łańcucha jest taka sama dla napędów 9, 10 i 11 rzędowych.
Kruk Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Możesz sobie dać nawet 3 blatową korbę do 9 rzędów Korby można mieszać bez jakiś większych problemów mi spokojnie działał łąńuchc cn hg 701 na 9 rzędowej korbie XT'ka z kasetą 10 rzędową
Franz Mauer Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Z tym mieszkaniem korb to nie jest sprawą oczywistą. Jeśli nie będzie zachowana właściwa linia łańcucha to napęd może nie działać precyzyjnie. Dlatego w korbach jednoblatowych stosuje się zębatki z offsetem.
stepniak.p Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 23 Kwietnia 2019 1 minutę temu, Franz Mauer napisał: Z tym mieszkaniem korb to nie jest sprawą oczywistą. Jeśli nie będzie zachowana właściwa linia łańcucha to napęd może nie działać precyzyjnie. Dlatego w korbach jednoblatowych stosuje się zębatki z offsetem. Ale chodzi o wybor miedzy 2xDeore a 2xSLX. (Dwa blaty)
Franz Mauer Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Oki. Zrozumiałem, że chodzi o korbę 2x w systemie 1x 😁 W takim przypadku większe znaczenie ma zastosowanie przedniej przerzutki dedykowanej do 2x11. Ma ona nieco inny kształt prowadnicy i pozwala na płynną pracę z kasetą. Być może udałoby się zastosować przerzutkę 2x lub 3x z manetką 2/3 x 11.Jednak nie praktykowałem tego.
Kruk Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Ja miałem dużo kombinowań w rowerze, i miałem 11 kasetę, z 11 przerzutką z 11 łańcuchem z 10 korbą 3 blatową i 3 rzędową manetką do napędu 9 i działało piknie Moim zdaniem spokojnie możesz sobie korbę Deore M6000 wziąć i przerzutkę to niej. Z tymi prowadnicami od przednich przerzutek to one są tak archaiczne w swojej budowie w porównaniu do tylnych przerzutek że szok. Oby tylko przerzutka była do 2 blatów i miała odpowiednią pojemność i tyle
Rekomendowane odpowiedzi