Skocz do zawartości

Wymiana kompletu klamka-zacisk ,czy tylko klamek ?

specialized

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zauważyłem luzy w mojej starej wysłużonej klamce hamulca SHIMANO BL-M505 , wiec postanowiłem obie wymienić . 

I teraz jest pytanie: Czy muszę wymieniać tez zaciski (SHIMANO BR-M445) , jeśli zdecydowałbym się na zakup klamek np : SLX BL-M7000 SHIMANO, Deore BL-M596 SHIMANO ,Deore XT BL-M8000 SHIMANO ??

Jeżdżę przeważnie po lasach,górkach,ale twardy teren i wyjazdy do 60km po asfalcie,szutrze tez się zdarzają. Rower  górski Specialized Rockhopper SL .

Może tez prosiłbym o jakaś poradę w doborze jakiegoś modelu,żeby np niepotrzebnie nie przepłacać . Nie musza być modele które podałem,chętnie rozważę tez inne propozycje,klamek czy kompletów jeśli takie będę musiał jednak kupić.

Jeśli o czymś zapomniałem ,proszę mnie poprawić :)

Pozdrawiam serdecznie :)

Masz ta dwa modele klamek, które spokojnie można zastosować z Twoimi zaciskami. od razu mówię, ze BL-M506 ciężko dorwać.

A czy ta zmiana jest sensowna.

Tak, ale pod warunkiem, że masz świeże dobrej jakości klocki i Twoje zaciski nie wymagają serwisu.

Jeśli tak nie jest, to sens kupna samych klamek jest znikomy. Lepiej kupić gotowe do zamontowania hamulce w całości.

Edytowane przez Gość