Skocz do zawartości

Kombinacje korba/koronka dla piasty wielobiegowej - prośba o wyjaśnienia

zbysok

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Spotkałem się z, nazwijmy to zaleceniem, że przy stosowaniu tylnej przerzutki w piaście, stosunek zębatka korby/koronka piasty musi być co najmniej 2:1.

Mam w związku z tym kilka pytań, byłbym wdzięczny, gdyby ktoś zechciał pomóc mi zrozumieć pewne kwestie z tym związane.. :)

Czy te proporcje dotyczą każdego rodzaju przerzutki w piaście, czyli Nexusa 7, 8, Alfine 8 i 11 oraz Rohloffa?

A jak to wygląda w przypadku napędu na pasek? Czy ta reguła również obowiązuje? Bo tu mam pewną zagwozdkę.. Rower Fahrrad Manufaktur 2018 ma fabrycznie zamontowany następujący zestaw: korba 42 i koronka na piaście 24. Czyli wbrew regule. Co o tym sądzić? Czy tu producent zrobił coś nie tak..? Można troszkę tak podejrzewać, ponieważ w modelu 2019 jest już kombinacja 46/24. Nie jest to jeszcze podręcznikowe 2:1, ale gearcalculator w tym przypadku już nie krzyczy o zbyt dużym momencie, jak czyni to przy 42/24.. 

Kolejne pytanie: jak wyglądałoby przerobienie takiego napędu za pomocą paska, tzn. mam z tyłu 24, a chciałbym dać np. 20. Czy za tym musi iść również wymiana paska na krótszy?

I jeszcze jedna kwestia. Zakładam, że priorytetem jest jak największa prędkość roweru (będę się poruszał głównie w mieście, a poza miastem po asfalcie i ubitych drogach). Czy mogę "przegiąć" w drugą stronę, czyli założyć 48 z przodu i 16 z tyłu? czy stosunek 3:1 (lub więcej) też byłby z jakichś powodów nieodpowiedni?

Pozdrawiam, 

Zbyszek

Opublikowano

Siemka Zbyszku.

Po pierwsze nie słyszałem o tej regule nie mniej nie twierdze że nie istnieje.

Moim zdaniem to raczej jest związane z tym aby nie brakowało przełożeń "ciężkich" - szybkich, bo skoro jest 2:1 zalecane czyli np. 22 piasta i 44 korba to widocznie na najcięższym przełożeniu mogło by brakować prędkości. Dlatego też producent zaleca większy blat korby, tak na logikę to biorąc :) 

Jeśli byś chciał napęd na pasek czy też taki posiadasz, to przy zmniejszeniu zębatki z tyły konieczne by było kupienie krótszego paska z racji zmniejszonej średnicy zębatki z tyłu. 

Jeśli chcesz szybciej jeździć to musisz albo dać bardzo małą zębatkę na piastę albo większy blat, wątpię by przełożenie 16-44/46/48 by mogło jakoś zaszkodzić, chyba że Twoim nogom bo trzeba będzie mieć więcej pary w nogach :D 

Opublikowano

Producenci rowerów zwykle zakładają 2:1, ale plus minus. Druga sprawa planetarki są dobre do rowerów typu wół roboczy, lub spokojnej turystyki, niezależnie od ukształtowania terenu. Ja zawsze zakładam zębatki z nastawieniem na moc. 

Kombinacje jaką chcesz zrobić można, ale nie będzie to miało sensu.  

A to czy piasta będzie współpracować z paskiem czy łańcuchem to nie ma różnicy dla niej, tylko dla Ciebie,  więcej zarobisz kilometrów.

Opublikowano
21 godzin temu, remigiusz napisał:

Producenci rowerów zwykle zakładają 2:1, ale plus minus. Druga sprawa planetarki są dobre do rowerów typu wół roboczy, lub spokojnej turystyki, niezależnie od ukształtowania terenu. Ja zawsze zakładam zębatki z nastawieniem na moc. 

Czyli? jaką konkretną kombinację polecasz do Alfine 11?

21 godzin temu, remigiusz napisał:

Kombinacje jaką chcesz zrobić można, ale nie będzie to miało sensu.  

Dlaczego?

Porównajmy dwie kombinacje zębatek: 42/24 z 48/18

Przy kadencji 60, a więc jeździe spokojnej, różnica w prędkości na maksymalnym przełożeniu to przeszło 15km/h, czyli sporo.. 

Oczywiście, że szybsze kręcenie nie dość, że zniweluje różnice, to byłoby wskazane, ale...  przełożenia wydają się być także istotne...

Przy kadencji 90 ta różnica w prędkości jest jeszcze większa i wynosi ponad 20km/h...tylko to już raczej czysta teoria 😉

Opublikowano

Do 11-tki lekko ponad 2 do 1 może być.  Tak się mówi, a mam wszędzie płasko, dużo po mieście. Przy blisko trzykrotnej różnicy między zębatkami wykorzystasz piastę max do 8 biegu.  

A na którym biegu synchronizujesz biegi? To jest można powiedzieć taki bieg zerowy, gdzie blokuje się cały mechanizm i zębatka kręci się równo z kołem.

Opublikowano
8 godzin temu, remigiusz napisał:

A na którym biegu synchronizujesz biegi? To jest można powiedzieć taki bieg zerowy, gdzie blokuje się cały mechanizm i zębatka kręci się równo z kołem.

Nie mam jeszcze tego roweru, ale i tak nie bardzo wiem o co Ci chodzi...

Opublikowano

A, no dobra. To jak będziesz go mieć to daj znać. 

Dodatkowa informacja, jak coś będzie się działo z tą piastą to nie oddawaj do serwisu byle komu. Pilnuj także wymiany oleju, lubi ciec, dobrze jest zastosować się do zaleceń producenta.

Opublikowano

OK, dam znać.

Tylko, że... z tym związany jest pewien problem... bo zanim będę go mieć, to chciałbym się dowiedzieć, czy to będzie dobry wybór.. albo inaczej: KTÓRY wybór (z jaką piastą oraz kombinacją zębatek) będzie dobry... 

To była tak jakby główna moja motywacja do napisania tego tematu... :) 

A tak przy okazji i na przyszłość - jest jakiś taki nie byle jaki serwis w Krakowie lub okolicy?