Skocz do zawartości

Problem z doborem ramy

Virroo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie wszystkich użytkowników forum.

Mam spory problem z doborem wielkości ramy, chodzi o mtb na 29", geometria raczej "komfortowa", ale bez przesady. Mój wzrost to 174-175 cm, a mój przekrok to 79-81...zależy jak docisnę ;). Rzadko kiedy mam okazje przymierzyć jakiś ciekawy rower, jako że mieszkam na wsi, więc chciałbym się poradzić przed następnym wyjazdem ~100km. Na oku mam unibike flite/expert i kellys gate 50. Pomijając scotty, gianty, romety, które chciano mi sprzedać mimo złego rozmiaru...bo akurat były na stanie, miałem okazje usiąść na unibike'u rozmiar M, czyli 19", i taki też rozmiar podają mi kalkulatory online, w praktyce czułem ramę na klejnotach, sprzedawca proponował mi inny rower ponieważ unibike S (17") będzie dla mnie za mały (tak mi powiedział), tzn akurat nie mają go na stanie ;).

Zainteresował mnie też trek x-caliber, mają ramę 18,5, niby dla mojego wzrostu 171-179 cm, usiadłem, przekrok ok, ale po opuszczeniu na maksa siodełka  miałem wrażenie, że jest za wysoko, czyli trzeba by skrócić sztycę i tak się zastanawiam jak ma się wielkość ramy do takiej operacji, czy potem nie będę miał za bardzo ugiętych nóg na pedałach, czy lepiej mieć siodło wyżej, a może mniejszy rozmiar?

A co do innych rowerów, to chyba sprzedawcy wprowadzają mnie w błąd, powinienem raczej celować w 17"?

Rozumiem, że ciężko doradzić mając tylko tyle informacji, proszę jednak o ogólne opinie/porady zanim znowu pojadę 100km na marne ;).

Przepraszam za składnie i wszelakie błędy (jestem po paru głębszych), jutro po pracy wszystko poprawię. Pozdrawiam, Albert.

Opublikowano (edytowane)

Przy Twoim wzroście szedłbym w rozmiar 17". Powinien być to przedział m, ale u niektórych marek jest to S. W przypadkach górali to lepsza mniejsza rama niż za duża. Np. Scott będzie to M, GT S/M, Cube M. W tym roku dla szwagra o podobnych jak Ty gabarytach kupowalismy Trek x-caliber-8 i rama M była idealna. 

Edytowane przez Franz Mauer
  • Pomógł 1
Opublikowano

Najlepiej by było wykonać jazdę testową (prawdziwą, nie kółko po parkingu) na rozmiarze S. Na oko faktycznie pasuje M i ewentualnie skrócić mostek, ale ma Tobie być wygodnie. Producenci zaczęli już darmowe, objazdowe testy. To najpewniejszy sposób na przymierzenie. Mnie sugerowali rozmiar L przy wzroście 178, a zdecydowanie lepiej się czułem na M.

Ale uwaga. Nawet przy za dużej ramie nie powinno być problemów z obniżeniem siodełka o te kilka cm. Raczej możesz mieć za daleko do kierownicy, sięgając normalnie do pedałów. Czy na pewno nie próbujesz ustawić MTB jak trekkinga i mieć mocno wyprostowaną pozycję? Tego nie wykonasz. Takie ustawienie to będzie zabójstwo dla kolan (od pedałowania z kolanami pod brodą) i pleców (od nierówności terenu).

• Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)

Witam i dziękuję za odpowiedzi.

17 godzin temu, Franz Mauer napisał:

Przy Twoim wzroście szedłbym w rozmiar 17". Powinien być to przedział m, ale u niektórych marek jest to S. W przypadkach górali to lepsza mniejsza rama niż za duża. Np. Scott będzie to M, GT S/M, Cube M. W tym roku dla szwagra o podobnych jak Ty gabarytach kupowalismy Trek x-caliber-8 i rama M była idealna. 

Siedziałem na Scott Aspect L, rama była na jajach, przy Scott Scale L było już lepiej, tylko geometria juz chyba bardziej "wyczynowa", niestety M nie było. Trek x-caliber M wydawał się ok, ale lepiej czułem się na M/L (18,5), ino siodło za wysoko, musiałbym sobie pojeździć ;).

16 godzin temu, Andrzej Sawicki napisał:

Najlepiej by było wykonać jazdę testową (prawdziwą, nie kółko po parkingu) na rozmiarze S. Na oko faktycznie pasuje M i ewentualnie skrócić mostek, ale ma Tobie być wygodnie. Producenci zaczęli już darmowe, objazdowe testy. To najpewniejszy sposób na przymierzenie. Mnie sugerowali rozmiar L przy wzroście 178, a zdecydowanie lepiej się czułem na M.

Ale uwaga. Nawet przy za dużej ramie nie powinno być problemów z obniżeniem siodełka o te kilka cm. Raczej możesz mieć za daleko do kierownicy, sięgając normalnie do pedałów. Czy na pewno nie próbujesz ustawić MTB jak trekkinga i mieć mocno wyprostowaną pozycję? Tego nie wykonasz. Takie ustawienie to będzie zabójstwo dla kolan (od pedałowania z kolanami pod brodą) i pleców (od nierówności terenu).

Co do pozycji, to nie lubię mocno wyprostowanej, jakoś tak dziwnie mi się jeździ. Na wszystkich 19" siedzę jajami na ramie, także taki rozmiar raczej odpada, pozostaje Unibike 17"/Kellys gate 17" ( jak uda mi się przetestować) i Trek 18,5 ze skróceniem sztycy (skoro mówisz, że nie powinno być z tym problemu, tzn. testowałem już z maksymalnie obniżonym siodełkiem, miałem wrażenie, że muszę pod drabinie wchodzić żeby móc komfortowo usiąść, także trzeba ciąć) lub Trek 17,5 (M), na nim już wszystko było ok, tylko wrażenie jakby trochę mały ;), nie chcieli dać pojeździć....Pozdrawiam, Albert.

Edytowane przez Virroo
Opublikowano
W dniu 23.04.2019 o 00:45, Virroo napisał:

Mój wzrost to 174-175 cm, a mój przekrok to 79-81...zależy jak docisnę ;)

79x0,56=442 a to rama w rozmiarze 17" i taką powinieneś mierzyć 

• Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, Red napisał:

79x0,56=442 a to rama w rozmiarze 17" i taką powinieneś mierzyć 

Witam,

A jak to się ma do rozmiarów Treka? gdzieś czytałem, że np. 18,5" to w rzeczywistości 17,5" i patrząc na wymiary, wnioskuję że to prawda, to chyba przez ich specyficzna geometrię. Problem w tym, że rozmiar 18,5" przeznaczony na mój wzrost (170-179) i przekrok, wydaje się za duży (chodzi o wysokość maksymalnie obniżonego siodełka) i ogólną wielkość. M (17,5") , niby rozmiarowo mniejsza od normalnej 17", jest na 161-172 cm, a siedząc na nim, nie miałem wrażenia, że będę walił kolanami po brodzie. Te ich ramy są chyba wydłużone, więc nie ma co patrzeć na papierową wielkość, tylko trzeba przetestować. Teoretycznie taka M'ka nie powinna być za mała. W innym wypadku pozostaje unibuke flite/expert 17", rozmiarem wydaje się prawie idealny.

Jeszcze pytanie z innej beczki, naczytałem się o słabych kołach w modelu x-caliber, widzę że kolega @Franz Mauer miał już do czynienia z tym rowerem, jak to wygląda w praktyce?

Pozdrawiam, Albert.

Edytowane przez Virroo
Opublikowano

Jeśli chodzi o rozmiar to patrz najpierw na długość rury podsiodłowej i możesz decydować czy wogóle się do tego roweru przymierzyć. Co do rowerów Trek'a to myślę że bardziej chodzi o długość ramy. Pod względem długości ramy możesz też sprawdzić rowery Author'a. One też są długie. Unibike za to nie. Zawsze miałem wrażenie że jest trochę za krótki dlatego zmieniłem mostek na dłuższy. 

6 godzin temu, Virroo napisał:

Jeszcze pytanie z innej beczki, naczytałem się o słabych kołach w modelu x-caliber

Trek ogólnie oszczędza na kołach. Nie są one słabe ale tanie więc i dość ciężkie jak na swoje parametry.