KaZzzi Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Witam wszystkich serdecznie.. Mam taki mały problem A w sumie to nawet kilka.. jeżdżę od nie dawna i jestem coś ciemny w temacie.. Chciałbym wymienić opony w moim krossie vento 4.0 który stoi na obreczach Alexrims AT480 i oponach Schwalbe Lugano Kevlar Guard Folding (700-25C) na jakieś 28c.. ale niestety nie wiem na jakie i jednym z pytań było by jakie polecacie.? Zależy mi na tym żeby były w miarę "bezpieczne" ze wzgledu że na szosie jeżdżę od nie dawna i nie chciał bym się zabić na delikatnym piasku czy mokrym asfalcie.. jeżeli jest możliwość to żeby dalo radę przejechać kawałek szutrem.. ponieważ wyczytałem kiedyś że przy oponach 28c już niby daje się radę.. Orginalne detki mają zakres 18/25 czyli rozumiem że musiał bym detki też wymienić na większe.? I tutaj też pytanie jakie byście by polecali.? Oraz gdzieś wyczytałem Ale nie jestem pewny czy dobrze zrozumiałem że pod detke używa się jakiejś taśmy czy czegoś takiego mógł by ktoś też wyjaśnić i jeżeli jest potrzebne to polecić jakąś.? Za wszystko nie chciałbym przekraczać 300zl ale jeżeli będzie trzeba to nie ma problemu.. Pozdrawiam
SzpiceR Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Opublikowano 21 Kwietnia 2019 17 minut temu, KaZzzi napisał: żeby dalo radę przejechać kawałek szutrem.. ponieważ wyczytałem kiedyś że przy oponach 28c już niby daje się radę.. A jeśli masz węższe opony to co? Obowiązuje jakiś ustawowy zakaz zjeżdżania z asfaltu? Wszystko się da, trzeba tylko uważać. BTW jeśli myślisz, że na 28c będziesz śmigał w terenie prawie jak na mtb to możesz się zdziwić. Różnicy względem 25c prawdopodobnie nie odczujesz 19 minut temu, KaZzzi napisał: Zależy mi na tym żeby były w miarę "bezpieczne" ze wzgledu że na szosie jeżdżę od nie dawna i nie chciał bym się zabić na delikatnym piasku czy mokrym asfalcie.. Technika, technika, technika. A na piasku czy innych "sypkich" przeszkodach żadna szosowa opona "nie trzyma" 20 minut temu, KaZzzi napisał: Orginalne detki mają zakres 18/25 czyli rozumiem że musiał bym detki też wymienić na większe.? I tutaj też pytanie jakie byście by polecali.? Kup jakie chcesz, żadna różnica. Mogą być nawet za 15 zł za dwie sztuki z decathlonu 21 minut temu, KaZzzi napisał: Oraz gdzieś wyczytałem Ale nie jestem pewny czy dobrze zrozumiałem że pod detke używa się jakiejś taśmy czy czegoś takiego mógł by ktoś też wyjaśnić i jeżeli jest potrzebne to polecić jakąś.? Masz już ją zamontowaną na obręczy. 23 minuty temu, KaZzzi napisał: oponach Schwalbe Lugano Kevlar Guard Folding (700-25C) na jakieś 28c.. ale niestety nie wiem na jakie i jednym z pytań było by jakie polecacie.? Ale w jakim celu ta wymiana i czego od nowej opony oczekujesz względem tego co już masz?
KaZzzi Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Witam, nie liczę że po zmianie na 28c będę jeździł jak na mtb.. tylko na od jakiegoś czasu trochę czytam bo tak jak napisałem jestem kompletnym poczatkujacy w kolarstwie i na jakimś forum czytałem że opony 28c są niby ogolnie lepsze dla początkujących pod względem wygody jazdy i "bezpieczenstwa" na delikatynym szutrze czy bardzo slabej jakosci drodze.. Mam jeszcze jedno pytanie żeby od razu nie zakładać innego tematu.. Mam takie pytanie ponieważ na szosie mam przejechane dopiero ok 100km i mianowicie mam taki problem że po ok 10km drętwieje mi krocze.. i wyczytałem żeby pochylić delikatnie siodelko co dzisiaj zrobiłem ale jeszcze nie testowalem.. ale wyczytałem że jeżeli to nie pomoże to jedynie wymiana siodełka na inne.. i chciałbym zapyta czy poleca ktoś jakieś czy muszę samemu jakieś dobrać pod siebie.? Pozdrawiam i z miejsca dziękuję
Gość Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Opublikowano 21 Kwietnia 2019 8 minut temu, KaZzzi napisał: Mam takie pytanie ponieważ na szosie mam przejechane dopiero ok 100km i mianowicie mam taki problem że po ok 10km drętwieje mi krocze.. i wyczytałem żeby pochylić delikatnie siodelko co dzisiaj zrobiłem ale jeszcze nie testowalem.. ale wyczytałem że jeżeli to nie pomoże to jedynie wymiana siodełka na inne.. i chciałbym zapyta czy poleca ktoś jakieś czy muszę samemu jakieś dobrać pod siebie.? Na początku pochyl delikatnie siodełko. Jeśli to nie pomoże, to pochyl delikatnie znowu. Jeśli zaczniesz z niego zjeżdżać do przodu, a problem dalej występuje, to trzeba szukać nowego siodełka. Pierwsze co, to musisz sobie zmierzyć rozstaw kości kulszowych. Najlepiej jest kupić piankę florystyczną, owinąć folią spożywczą (bo pianka zostawia na ubraniu takie kłaczki/pył), a potem usiąść na niej i docisnąć mocno kuper (najlepiej zrobić to na drewnianym stołku lub krześle). Powinieneś w ten sposób uzyskać odcisk czterech liter, a rozstaw kości kulszowych, to odległość między dwoma najgłębszymi dołkami (mierzymy od środka dołka do środka dołka). Do tej odległości dodajemy 20-30mm i szukamy siodełka o takiej szerokości. A potem to już metodą prób i błędów trzeba sobie znaleźć siodło, z którym nasz kuper dogada się najlepiej. Na ucisk w kroczu pomagają siodełka z dziurą.
IOO Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Co do opon to dla mnie jest odczuwalna różnica między 25 i 28, porównuje ten sam model opony. Na 28 i trochę niższym ciśnieniu jest wygodniej, co do bezpieczeństwa to raczej wątpię, obie mieszczą się w szyny tramwajowe
Rekomendowane odpowiedzi