oalan1 Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Opublikowano 20 Kwietnia 2019 (edytowane) Witam, chciałem zaczerpnąć waszej opinii. Jak oceniacie spodenki Raso Classic te za 399 i które spodenki firmy Castelli (które są po prostu sporo tańsze) polecacie? Ewentualnie jakiś ranking ktoś ma kto zjadł na tym zęby. Ja jestem wysoki 190 cm i mam dość szerokie biodra, dlatego pewnie inaczej to wszystko działa u osoby ogólnie mniejszej. Edit: Może ktoś używał też takich wołów roboczych jak to ? Jak to się sprawuje? https://www.decathlon.pl/spodenki-mtb-st-900-id_8530068.html Edytowane 20 Kwietnia 2019 przez oalan1
Gość Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Co do spodenek Raso, to mam takie marki Trofeo, szyte przez Raso dla sklepu Stylówa Pro, właściciela marki Trofeo. Są fantastyczne, niezawodne i sprawują się świetnie. Tu o nich pisałem już jakiś czas temu: A Castelli? Ja mam takie, od kompletu teamu Sky: https://www.castelli-cycling.com/gb/sky-fan-18-bibshort-/p/400812118P Też złego słowa nie można o nich powiedzieć, choć gdybym miał ustawiać w rankingu, to te od Raso byłyby jednak o włos wyżej.
oalan1 Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 20 Kwietnia 2019 A to nie jest tak, że te spodenki produkowane przez Raso ale dla innych firm/sklepów to są gorszej jakości niż bezpośrednio od nich? Bo coś takiego też tutaj czytałem jakiś czas temu, chyba, że źle zrozumiałem.
Gość Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Opublikowano 20 Kwietnia 2019 No tego nie wiem, nigdy nie jeździłem w Raso marki Raso. Ale szczerze mówiąc wątpię, żeby była jakaś znacząca różnica.
Zigfir Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Opublikowano 20 Kwietnia 2019 2 godziny temu, Łabędź napisał: Co do spodenek Raso, to mam takie marki Trofeo, szyte przez Raso dla sklepu Stylówa Pro, właściciela marki Trofeo. Są fantastyczne, niezawodne i sprawują się świetnie. Tu o nich pisałem już jakiś czas temu: A Castelli? Ja mam takie, od kompletu teamu Sky: https://www.castelli-cycling.com/gb/sky-fan-18-bibshort-/p/400812118P Też złego słowa nie można o nich powiedzieć, choć gdybym miał ustawiać w rankingu, to te od Raso byłyby jednak o włos wyżej. Ja poszedłem w Luxe. Mam też Castelli w wersji Sky fan tyle że już model 2019. Oprócz tego siedzą w szafie wewnętrzne spodenki Endura Singletrack Liner do szerszych szortów i spodni zimowych (bez własnej wkładki). Generalnie jakościowo wszystkie są ok a różnice pojawiają się odnośnie wkładek. U mnie ranking zaczyna Endura jako najwygodniejsza. Od niej zreszta zaczynałem ale sporo sobie obiecywałem po reszcie. Druga jest Luxa i na końcu Castelli. Pewnie sporo zależy od konstrukcji siodełka (Specialized Phenom Comp) i tylnej części ciała ale przy pierwszych testach po 40km Castelli nieco mnie zaskoczyły lekkim dyskomfortem. Możliwe że była to kwestia początku roku i słabego rozjeżdżenia ale mam odczucia, że jednak Luxa wygodniejsza. Choć tez np przy 2,5 godziny energicznego kręcenia i 70 km czułem już nieco tyłek. Tak czy inaczej Castelli zostawiam na bliższe wypady. W planie mam sprawdzenie spodenek Endury Pro SL. 1
oalan1 Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Mnie bardzo interesuje cena/jakość bo mogę wydać te 200-300 zł na spodenki ale żeby one nie były gorsze od tych decathlonowskich. 3 godziny temu, Łabędź napisał: No tego nie wiem, nigdy nie jeździłem w Raso marki Raso. Ale szczerze mówiąc wątpię, żeby była jakaś znacząca różnica. Teraz już te Twoje spodenki są za 380 więc dopłaciłbym 20 i mam Raso. Kurczę nie ma spodenek za około 250 w przybliżonej jakości? Chociaż tak na początek chciałbym coś solidnego ale może nie za pół tysiaka od razu
Nemrod Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Kupując spodenki Castelli należy zwrócić uwagę na wkładkę. Ogólnie spodenek z Kiss raczej nie polecam. Wypadają dość słabo w kwestii wygoda/wentylacja/cena. Natomiast z wkładką Progetto X2 jak najbardziej. Z tym, że występuje ona (podobnie zresztą jak Kiss) w dwóch odmianach: zwykłej i air. Wersja air jest cieńsza (a co za tym idzie nieco mniej komfortowa) ale zapewnia lepszą wentylacja także jest zalecana do krótszego ale bardziej intensywnego wysiłku. Bodajże najtańszym modelem z wkładką Progetto x2 jest Castelli Endurance. 1
Gość Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Opublikowano 20 Kwietnia 2019 22 minuty temu, oalan1 napisał: Kurczę nie ma spodenek za około 250 w przybliżonej jakości? Są. Choćby marki Quest (firma mamy Mai Włoszczowskiej, więc nie ma lipy): https://questsport.cc/product/tour-de-pologne-gold-edition-bib-shorts-♂-limited/ albo te: https://questsport.cc/product/bib-shorts-strip-♂/ Idę o zakład, że jak się dobrze dobierze rozmiar, będzie się w nich jeździło porównywalnie dobrze. A jakość wykonania czy materiałów na pewno w niczym nie odstaje. Ewentualnie opcja budżetowa: https://attiq.net/meskie-spodenki-kolarskie-race-pro-crater.html Mam od Attiq jedne krótkie, i jedne długie, zimowe. W długich nic mi nie przeszkadza, w krótkich wkurza mnie fakt, że nogawki są jak dla mnie nieco za krótkie, ale to zupełnie był inny model niż te. Te, wydaje mi się, że powinny być ok.
macko1 Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Jeżeli nie boisz zadamawiać z ali to polecam te https://pl.aliexpress.com/item/Latest-high-quality-bib-shorts-classic-race-bicycle-bottom-Ropa-Ciclismo-bike-pants-4D-gel/32701740226.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.385a5c0f7NY1Nn dostałem w dwa tygodnie 1
oalan1 Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 20 Kwietnia 2019 I jak się na tym jeździ? Wygląda dobrze
macko1 Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Mam porównanie tylko do tych z deca serii 500 i dużo wygodniej mi się jeździ. 1
oalan1 Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 20 Kwietnia 2019 To już coś, a wkłada na tyłku w dobrym miejscu jest czy sie zsuwa? Bo ja mam jedna spodenki z wkładką ale bez szelek i dla mnie ta wkładka jest nie w tym miejscu co powinno ale to nie ja zamawiałem więc może jakiś zły rozmiar czy coś.
macko1 Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Wszystko jest na miejscu. Patrz też na ilość opinii 1
oalan1 Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 20 Kwietnia 2019 No właśnie dobrze to wygląda. Może bym wziął właśnie coś takiego na dobry początek, nie głupia opcja.
macko1 Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Tam jest dużo wszystkiego np masz komplety góra + dół za 150 zł 1
oalan1 Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Godzinę temu, macko1 napisał: Jeżeli nie boisz zadamawiać z ali to polecam te https://pl.aliexpress.com/item/Latest-high-quality-bib-shorts-classic-race-bicycle-bottom-Ropa-Ciclismo-bike-pants-4D-gel/32701740226.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.385a5c0f7NY1Nn dostałem w dwa tygodnie Jest tylko problem, że tych konkretnych już tam nie ma.
jaycob Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Witam. A ktoś może ma Assosy? Szukam spodenek do max 500 zł i zastanawiam się nad: Castelli Endurance 2 i ASSOS T.milleShorts s7. Różnica w cenach nie wielka. Spodenki na szosę i długie dystanse od 80+ km. Z góry dzięki za sugestie. 1
macko1 Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Opublikowano 21 Kwietnia 2019 21 godzin temu, oalan1 napisał: Jest tylko problem, że tych konkretnych już tam nie ma. W tym tygodniu powinny być 1
Antyszprycha Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Godzinę temu, jaycob napisał: Witam. A ktoś może ma Assosy? Szukam spodenek do max 500 zł i zastanawiam się nad: Castelli Endurance 2 i ASSOS T.milleShorts s7. Różnica w cenach nie wielka. Spodenki na szosę i długie dystanse od 80+ km. Z góry dzięki za sugestie. Właśnie odesłałem te spodenki Castelli bo jak je założyłem zwrócielm dopiero uwagę na siatkę znajdującą się na udach. Kompletnie nie pdoba mi się jak prześwituje skóra (to kwestia gustu). W spodenkach za tyle kasy nie chciałem szukać kompromisu. Teraz zastanawiam się nad modelem ubiegłorocznym. Co do Assos - w tej cenie u tego producenta to chyba nie jest najwyższy model (raczej nie jest na pewno :)) znowu zaś w Castelli tak więc sam zdecydowałbym się chyba na te pierwszą propozycje 1
jaycob Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Opublikowano 21 Kwietnia 2019 (edytowane) O to chodzi? Aż tak mocno bije?:) Te mają chyba najwyższy model wkładki (bezszwowe Progetto X2 Air). Jaki model masz na myśli? Assos, na pewno nie najwyższy model. To są chyba spodenki z 2017 jak dobrze wyczytałem. Droższe Assosy (T equipe EVO) to już koszta ok 600 zł. A i jeszcze zastanawiam się nad Rapha Core Bib Shorts. Na plus na pewno możliwy zwrot, nawet po użytkowaniu do 30 dni. Edytowane 21 Kwietnia 2019 przez jaycob 1
oalan1 Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 22 Kwietnia 2019 12 godzin temu, macko1 napisał: W tym tygodniu powinny być Zamówiłem, zobaczymy co to będzie
beskidbike Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Opublikowano 24 Kwietnia 2019 (edytowane) Poszukaj czegoś z wkładką Elastic Interface. Np. Assos, DHB Aeron, spodenki Przemka Zawady, było też coś z Mimo od Mikesport. Sprawdziłem, te wkładki są naprawdę super. Podobno nawet niektórzy "prosi" dają swoje teamowe spodenki, niezależnie czy Castelli, Santini, Sportful do przeszycia na tą wkładkę. Z innych a też dobre, to Martombike. Tą wkładkę z "chińczyków" też sobie chwalę. Spodenki nie muszą być z tej konkretnej aukcji. Jest wiele identycznych, ale innych "marek" Edytowane 24 Kwietnia 2019 przez beskidbike
foxpl Opublikowano 23 Maja 2019 Opublikowano 23 Maja 2019 Trochę odgrzebię temat, mam okazję kupić Castelli Inferno z Progetto X2 za prawie połowę ceny, patrzyłem na tabelę rozmiarów i kwalifikuję się niby na rozmiar S, acz w komentarzach widziałem, że Castelli wypadają sporo mniejsze. Ma ktoś doświadczenia w tej kwestii?
jhartman Opublikowano 24 Maja 2019 Opublikowano 24 Maja 2019 kwalifikuję się niby na rozmiar S, acz w komentarzach widziałem, że Castelli wypadają sporo mniejsze. Ma ktoś doświadczenia w tej kwestii? W "normalnych" ciuchach chodzę S albo M. Koszulkę Martombike i spodenki - L. A Castelli XXL albo XL. Więc Castelli ma rozmiarówkę raczej dla szczypiorów Pozdrawiam,JarkeSent from my iPhone using Tapatalk 1
Peter Opublikowano 24 Maja 2019 Opublikowano 24 Maja 2019 Mam spodenki Raso, polecam. Wyjazdy do 4-5h nie ma problemu z komfortem.
Rekomendowane odpowiedzi