Gość Opublikowano 9 Maja 2020 Opublikowano 9 Maja 2020 To aluminium może się okazać że jest za miękkieDruga strona medalu taka że kupienie takiego kwadratu grubszego o wymiarze np 1mb może być drogie Kolega ma dostęp do tokarki to bardzo ułatwia sprawą, obstawiam też że ma wiertarkę stołowąKupując wałek stalowy i mając tokarkę można zrobić taką za jakieś 50 zł
Bujak Opublikowano 9 Maja 2020 Autor Opublikowano 9 Maja 2020 Pręt kwadrat 20x20 (długość 40 cm) będzie sztywny:https://allegro.pl/oferta/pret-kwadrat-aluminium-aluminiowy-20x20-10-cm-9161860539 Wystarczy wywiercić otwór na końcu i gotowe (wiertarka stołowa by się przydała).+ Śruba i podkładki jak w pierwszym poście (może być też ośka ze starego koła),+ Suwmiarka elektroniczna może być najtańszahttps://allegro.pl/oferta/suwmiarka-metalowa-elektroniczna-cyrowa-lcd-0-01-5562333466 Mierzę głębokościomierzem z jednej strony i zeruję odczyt,Obracam ramię o 180 stopni, mierzę ponownie i mam różnicę. Doginam hak i mierzę ponownie, żeby zredukować połowę pierwotnej różnicy. Dla mnie to najwygodniejsze. Zwykła suwmiarka też da radę, tylko trzeba zapamiętywać odczyt i odejmować (a nie wszyscy lubią/ potrafią )
Gość Opublikowano 9 Maja 2020 Opublikowano 9 Maja 2020 Teoretycznie tak ale to co kolega zrobił to jest jak profeska
Bujak Opublikowano 9 Maja 2020 Autor Opublikowano 9 Maja 2020 Nie neguję. Nie mam spawarki, tokarki i wielu innych sprzętów, żeby zrobić taki.Zresztą lubię wszystko upraszczać
Gość Opublikowano 9 Maja 2020 Opublikowano 9 Maja 2020 (edytowane) Mając dostęp to są na prawdę chwilę Sam bym zrobił ale dostęp do tokarki mi się skończył Edytowane 9 Maja 2020 przez Gość
Bujak Opublikowano 9 Maja 2020 Autor Opublikowano 9 Maja 2020 Jak ktoś nie ma wiertarki stołowej to można zrobić prowadnicę z kawałka drewna.Trzeba długim wiertłem średnicy kilku mm wywiercić otwór w kantówce drewnianej (coś płaskiego i grubego na kilka cm). Potem włożyć samo wiertło i sprawdzić prostopadłość w każdą stronę. Jak nie wyszło to jeszcze raz.Jak już mam prowadnicę to mogę ją położyć na pręcie aluminiowym, złapać ściskiem i wiercić.Docelowe wiertło 10-10.5 mm już pójdzie po śladzie małego otworu.
adamson002 Opublikowano 1 Czerwca 2020 Opublikowano 1 Czerwca 2020 W dniu 8.05.2020 o 09:10, hetm4n napisał: Ja zrobiłem taki. Koszt 0zł. Potrzebna do wykonania tokarka, spawarka, narzynka, i trochę złomu. hetm4n podasz proszę wymiary urządzenia? ile długości mają niebieskie elementy ?
Bujak Opublikowano 3 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 3 Czerwca 2020 Cena na allegro niższa niż na aliexpress, więc skusiłem się na przyrząd "sklepowy".W związku z tym moja samoróbka z pierwszego postu jest do oddania gratis.Już oddany - nieaktualne.
Bujak Opublikowano 3 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 3 Czerwca 2020 173 zł z dostawą. Podkusiło mnie na tę biżuterię.
Rekomendowane odpowiedzi