Bujak Napisano 20 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 20 Kwiecień 2019 Precyzyjny przyrząd do prostowania haka przerzutki.Patent z prostowaniem haka prętem gwintowanym M8 jest moim zdaniem za mało dokładny do napędu 11s i 12s.Dlatego zrobiłem przyrząd do prostowania haka za 25 zł. Najważniejsza jest śruba drobnozwojowa M10x1x80.To ona wkręca się w hak. Nie pasuje zwykła śruba M10x1.5.Nie dostaniesz jej w markecie tylko w sklepie ze śrubami albo w Internecie. Koszt z 3 nakrętkami 2 zł. Pozostałe elementy są dowolne. Byle były sztywne. Kupiłem w markecie:2 zawiasy do drzwi 40 cm2 kątowniki do krzesełKilka śrubek M6 i M8 do skręcenia całościDługi wkręt (do dystansu) jako ograniczniki użyłem dwa kawałki ze starej gumki do ołówków. Działa i jest wystarczająco sztywny.Można też użyć płaskownika, albo pręta kwadratowego, ale ja mam za daleko do składu budowlanego, więc wziąłem co było pod ręką. zdjęcia w lepszej jakości: https://photos.app.goo.gl/1nPBFXyyQ6Gzu7hg9 4 1 Odnośnik do komentarza
elmapeto Napisano 20 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 20 Kwiecień 2019 Brawo. Muszę przyznać ,że mi by się nie chciało. Odnośnik do komentarza
Bujak Napisano 20 Kwiecień 2019 Autor Udostępnij Napisano 20 Kwiecień 2019 Pół godziny roboty.Wywiercilem dwa nowe otwory i rozwierciłem 4 istniejące.Obciąłem gwint we wkręcie dystansowym.Skręciłem do kupy. Oryginalny przyrząd kosztuje 170 zł (polski) lub 390 zł (zagramaniczny), więc mi się nie chciało wydawać takich pieniędzy na kawałek stali. To powinno kosztować 30 zł. 1 Odnośnik do komentarza
Frost Napisano 20 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 20 Kwiecień 2019 Nic nie stoi na przeszkodzie otworzenia DG i sprzedawania za 3 dyszki w małym nakładzie. A pomysł bardzo fajny, jeśli ktoś ma czas i chęci to może zrobić samemu, w innym wypadku musi trochę zapłacić bo to nie jest popularne urządzenie stąd tyle kosztuje. Odnośnik do komentarza
Kruk Napisano 20 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 20 Kwiecień 2019 A sprawdzałeś dokładność Twojego narzędzia? Te narzędzia są tak drogie bo muszą być idealne równe a i jak sama obręcz musi być idealnie równa bo tak sama ona fałszuje odczyt Odnośnik do komentarza
User56sz Napisano 20 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 20 Kwiecień 2019 Może ktoś to zrecenzować jak to działa i co należy zrobić. Odnośnik do komentarza
Bujak Napisano 20 Kwiecień 2019 Autor Udostępnij Napisano 20 Kwiecień 2019 A sprawdzałeś dokładność Twojego narzędzia? Te narzędzia są tak drogie bo muszą być idealne równe a i jak sama obręcz musi być idealnie równa bo tak sama ona fałszuje odczyt Błędne założenia:Obręcz w ogóle nie musi być równa. Pomiar robi się zawsze przy wentylu i obraca koło razem z przyrządem.Sam przyrząd też nie musi być idealnie równy. Najważniejsze żeby nie było luzu pomiędzy śrubą, a płaskownikiem.Płaskownik jest wystarczająco równy.Nie powinien być wygięty w szablę, bo wtedy odczyty na górze i dole koła byłyby różne za względu na przesunięcie między osią koła i osią przerzutki.żeby to sprawdzić wystarczy przyłożyć poziomicę do płaskownika i w razie potrzeby ... młotek będzie pomocny.P.s. hak miałem prostowany za pomocą pręta M8 i wg mnie był idealnie prosty. Mimo tego miałem problemy z przerzucaniem na 3 różnych przerzutkach. Doszedłem do wniosku, że hak muuuuusi być jednak krzywy i właśnie dlatego zrobiłem ten przyrząd.Okazało się, że jest różnica 6 mm między górą i dołem oraz 3 mm między przodem i tyłem.Poprawiłem, założyłem przerzutkę, rower śmiga, a biegi wchodzą dużo lepiej niz poprzednio.Polecam! Może ktoś to zrecenzować jak to działa i co należy zrobić. 1 Odnośnik do komentarza
User56sz Napisano 20 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 20 Kwiecień 2019 (edytowane) Bardzo mi się to podoba, super sprawa. Takie wynalazki to ja uwielbiam. czy to jest oznaczenie śruby ? drobnozwojowa M10x1x80 Edytowane 20 Kwiecień 2019 przez User56sz Odnośnik do komentarza
Kruk Napisano 20 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 20 Kwiecień 2019 Tak, bo hak w przerzutce ma gwint drobnozwojny 10x1 mm 80 to długość śruby. Odnośnik do komentarza
Bujak Napisano 20 Kwiecień 2019 Autor Udostępnij Napisano 20 Kwiecień 2019 Długość 80 mm to najdłuższa jaka jest z gwintem na całej długości. Odnośnik do komentarza
User56sz Napisano 20 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 20 Kwiecień 2019 Mógłbyś zrobić lepsze zdjęcia, bliżej górnej i dolnej części przyrządu. Tylko może nie obrabiaj żeby można przybliżyć Odnośnik do komentarza
Bujak Napisano 20 Kwiecień 2019 Autor Udostępnij Napisano 20 Kwiecień 2019 Zrobię zdjęcia jak będzie czas bo teraz święta.Tapatalk tak zmniejsza. Muszę wgrać gdzieś indziej i dodać linki. Odnośnik do komentarza
User56sz Napisano 20 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 20 Kwiecień 2019 No fakt w święta to raczej czasu nie ma 🤣 Odnośnik do komentarza
Bujak Napisano 21 Kwiecień 2019 Autor Udostępnij Napisano 21 Kwiecień 2019 No fakt w święta to raczej czasu nie ma Zdjęcia zapisałem na serwerze:https://photos.app.goo.gl/1nPBFXyyQ6Gzu7hg9 Odnośnik do komentarza
User56sz Napisano 21 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 21 Kwiecień 2019 Czy przy mocowaniu tej śruby drobnozwojowej dałeś jakaś tuleje, czy tylko 2 podkładki?. Rozumem że to musi być dość spasowane . Odnośnik do komentarza
Bujak Napisano 21 Kwiecień 2019 Autor Udostępnij Napisano 21 Kwiecień 2019 Tylko 2 podkładki powiększane M10 i dwie nakrętki. Otwór Wierciłem 10.5. można by wywiercić 10mm , ale nie miałem takiego wiertła.Trzeba dokręcić nakrętkę i zablokować kontrą, żeby śruba była dokładnie prostopadła i siedziała sztywno. Pomiędzy płaskownik, a podkładkę dałem smar dla poślizgu przy obracaniu ramienia. Odnośnik do komentarza
xulu Napisano 3 Maj 2019 Udostępnij Napisano 3 Maj 2019 W dniu 20.04.2019 o 19:03, Bujak napisał: Długość 80 mm to najdłuższa jaka jest z gwintem na całej długości. Dlugosc jest odpowiednia? Czy jak by była ciut dłuższa była by lepsza? Zamierzam coś zamontować tylko troszeczku inaczej. Odnośnik do komentarza
Bujak Napisano 3 Maj 2019 Autor Udostępnij Napisano 3 Maj 2019 Długość śruby 80 mm jest ok. 1 Odnośnik do komentarza
punky10 Napisano 3 Maj 2019 Udostępnij Napisano 3 Maj 2019 (edytowane) Dobry patent i nie drogi. Warto zrobić do eliminacji potencjalnej usterki. Pozdrawiam Edytowane 3 Maj 2019 przez punky10 Odnośnik do komentarza
Bujak Napisano 4 Maj 2019 Autor Udostępnij Napisano 4 Maj 2019 Zamierzam coś zamontować tylko troszeczku inaczej.Jak już zmontujesz to dodaj zdjęcia. Może Twój będzie lepszy. Odnośnik do komentarza
xulu Napisano 4 Maj 2019 Udostępnij Napisano 4 Maj 2019 (edytowane) Chyba Bedzie lepszy bo mam dostęp do CNC , pewnie gdybym kupił gotowy taniej by wyszło. Materiał mam za darmo swojej pracy nie liczę bo liczy się satysfakcja. Dlatego się pytałem czy L=80mm jest wystarczająca bo mogę zrobić długość jaka chce. Zacznę w przyszłą sobotę tak że dam fotki. Edytowane 4 Maj 2019 przez xulu 1 Odnośnik do komentarza
Bujak Napisano 4 Maj 2019 Autor Udostępnij Napisano 4 Maj 2019 Jak weźmiesz grubszy materiał pręta (im grubszy tym przyrząd jest sztywniejszy) to śruba też powinna być odpowiednio dłuższa. Odnośnik do komentarza
xulu Napisano 5 Maj 2019 Udostępnij Napisano 5 Maj 2019 Planuje dac wałek fi 20 i po stozku na długości 50mm zejść do fi 10 pod gwint. Odnośnik do komentarza
ahaja Napisano 22 Lipiec 2019 Udostępnij Napisano 22 Lipiec 2019 Mój stojak parkoserwisowy nabyty onegdaj za ciężkie 19zł przeszedł głęboką modyfikację. Otworek 10mm z groszem by wchodziła ośka od tylnego koła. Tą z kolei wkręcam w hak i sprawdzam suwmiarką odległości. Działa. Sprawdzone na prawie nowym haku od mojego Pik'Ta. 🙂 Odnośnik do komentarza
panMarcin Napisano 24 Lipiec 2019 Udostępnij Napisano 24 Lipiec 2019 W dniu 20.04.2019 o 08:33, elmapeto napisał: Brawo. Muszę przyznać ,że mi by się nie chciało. Ja też bym sie nie podjął Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi