Skocz do zawartości

Przyrząd do prostowania haka przerzutki

Bujak

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mój stojak parkoserwisowy nabyty onegdaj za ciężkie 19zł przeszedł głęboką modyfikację.
Otworek 10mm z groszem by wchodziła ośka od tylnego koła. Tą z kolei wkręcam w hak i sprawdzam suwmiarką odległości. Działa. Sprawdzone na prawie nowym haku od mojego Pik'Ta.
111.thumb.jpg.8c813cb64a6fe6936571fd85dcd33a08.jpg222.thumb.jpg.ee7226a54357aedc8b0534be37cf5be4.jpg
Dobry pomysł, bo jeszcze prostszy niż mój. Też lubię używać co mam pod ręką, a "tymczasówki" zostaiwam na wieczność.
Uważaj tylko podczas prostowania, bo może się stojak powyginać zamiast haka. W razie czego młotkiem zawsze da się taki zgięty przyrząd naprawić, przynajmniej dopóki nie dojdzie do zniszczenia materiału.
Opublikowano

Stojak stalowy, da radę. Odkręcam tylko profil od stópki i mogę prostować. Ośka jest mocowana do niego dużymi podkładkami.

Dokładnie jak piszesz: coś pod ręką było to trza 'zmodować' jak to młodzież dzisiaj mówi ... chyba, że są jakieś nowe określenia ;-).

Jak będę w okolicy casto to pewnie zerknę na jakiś profil zamknięty alu, bo w ajzolu nie chce mi się wiercić ... 😉

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Ja zawsze prostuje hak używając koła z osią QR9 - takie mam. Po zdjęciu koła da się je wkręcić w gwint haka przerzutki i powstaje ramie którym jesteśmy w stanie spokojnie i delikatnie nagiąć hak. Nigdy nic mi nie pękło. :)

Opublikowano

rozumiem, że zdejmujesz przednie koło i nakręcasz na hak i w ten sposób masz kontrolę nad odległością do koła tylnego, bo w innym przypadku to nie ma chyba żadnej dokładności

Opublikowano

Na sąsiednim forum użytkownik pokazał sposób opierający się o dwa gwintowane pręty pierwszy należy zamontować w miejsce tylnego koła, a drugi w jaki. Prostowanie polega na tym aby oba pręty były względem siebie równolegle. Działa.

Opublikowano
2 godziny temu, Bujak napisał:

rozumiem, że zdejmujesz przednie koło i nakręcasz na hak i w ten sposób masz kontrolę nad odległością do koła tylnego, bo w innym przypadku to nie ma chyba żadnej dokładności

Nakręcam koło na hak i oczywiście ustawiam równolegle do tylnego koła. Taka dokładność zawsze pozwalała mi jechać dalej...

• Lubię to! 1
Opublikowano

No dobra, hak wyprostowany fachowym narzędziem przeznaczonym do tego celu lub samoróbką, linka i pancerz wymieniony, zakładam przerzutkę, próbuję wyregulować wszystko a ona nadal nie chce współpracować, no i co teraz? 

Z takim przykładem ostatnio spotykam się kilka razy w miesiącu, no i co teraz zrobić?

Opublikowano
2 godziny temu, Red napisał:

Na sąsiednim forum użytkownik pokazał sposób opierający się o dwa gwintowane pręty pierwszy należy zamontować w miejsce tylnego koła, a drugi w jaki. Prostowanie polega na tym aby oba pręty były względem siebie równolegle. Działa.

Metoda stara jak jazda na rowerze, nawet sam autor wątku zaznaczył, że metoda na dwa pręty była za mało dokładna..

Opublikowano

Jest tak samo dokładna jak mierzenie do koła profesjonalnym przyrządem, który również posiadam.

3 godziny temu, leejoonidas napisał:

No dobra, hak wyprostowany fachowym narzędziem przeznaczonym do tego celu lub samoróbką, linka i pancerz wymieniony, zakładam przerzutkę, próbuję wyregulować wszystko a ona nadal nie chce współpracować, no i co teraz? 

Z takim przykładem ostatnio spotykam się kilka razy w miesiącu, no i co teraz zrobić?

Powodów może być wiele. Krzywy wózek przerzutki, luzy na kółku prowadzącym, lub na sworzniach pantografu czy zużyte koronki kasety, zużyty łańcuch.

Opublikowano
Nakręcam koło na hak i oczywiście ustawiam równolegle do tylnego koła. Taka dokładność zawsze pozwalała mi jechać dalej...
To jest super patent na trasie, ale działa tylko z osiami QR9 niestety
Jest jednak jakiś plus osi QR9 nad sztywnymi.

Jest tak samo dokładna jak mierzenie do koła profesjonalnym przyrządem, który również posiadam.

Tu bym polemizował. Ile zębatek masz z tyłu?
Problemy pojawiają się dopiero od 11s. Przy mniejszej ilości koronek rzeczywiście dwie gwintsztangi M8 wystarczą.
Opublikowano
W dniu 13.11.2019 o 17:27, Bujak napisał:

o jest super patent na trasie, ale działa tylko z osiami QR9 niestety emoji16.png
Jest jednak jakiś plus osi QR9 nad sztywnymi.

No właśnie - niestety. W nowszych sprzętach nie da rady. Mnie to jednak nie raz ratowało życie. Poza tym przy napędzie 9-cio rzędowym niezwykle rzadko trzeba było robić jeszcze jakieś poprawki. Przy większej ilości zębatek, myślę że po powrocie do domu trzeba po prostu zamontować nowy hak - który zawsze posiadam na stanie. Ostatnio nawet wożę ze sobą. Nie wiem czy takie narzędzie DIY przy wymaganej dziś precyzji da nam odpowiednią dokładność. Trochę skórka za wyprawkę...

Pamiętam jeszcze czasy że hak do ramy nie łatwo było kupić. Kupowałem wtedy 2 szt. Jedna była w zapasie, a drugą dawało się do jakiegoś mietka od CNC i za stówę i flachę dorabiał mi dodatkowych 5. :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
4 godziny temu, Kruk napisał:

Ja taki zrobiłem:

20191222_185206.thumb.jpg.d1766507cce98a4850abe5555451c3de.jpg

No gratulacje ;) 

Opublikowano

[mention=2813]Kruk[/mention]

No i ładny jest - nie to co mój.

A z ciekawości zapytam co zrobiłeś, żeby ta część nie obracała się lewo-prawo (bo bez tego nie będziesz miał dokładności)?

Właśnie z tego powodu przyrządy fabryczne mają przekrój kwadratowy, a mój jest z płaskownika.36597e91c7b125eaac55f7e86611f187.jpg&key=b3b0cf43b6be3b3f9bff0b1dc47b613cee49ece61fb6f2cefea8656114043a5a

P.s.:

W swoim ostatnio pozbyłem się połowy elementów i pomiar odległości robię suwmiarką. Dzięki temu sprawdzanie idzie trochę szybciej, bo przyrząd zrobił się bardziej mobilny.

143245c2294fc93b365609304753b64e.jpg&key=eaf6d36e3b6cd72af2a096891db4d85e9ac3af97daeedb5f950971fc5c5429a8

Opublikowano

Obstawiam że do kontrowania służy właśnie pokrętło które jest od góry to czarne

Opublikowano

Kontrowanie rozumiem i nie mam tu wątpliwości. Interesuje mnie czy jest blokada obrotu wokół pręta, bo bez niej mogą być spore różnice w pomiarze odległości.

Można np. naciąć pręt z przodu, żeby śruba dociskowa miała prowadnicę.

Czy masz takie nacięcie[mention=2813]Kruk[/mention] ?

Powiększyłem zdjęcie i teraz widzę, że nie ma blokady obrotu.

Przednie pokrętło (NR1) jest do blokady przesuwu lewo-prawo.

Tylne (NR2) do blokady pomiary odległości.

Natomiast bez blokady obrotu będzie trudno zachować dokładność pomiaru, bo po pomiarze na gorze koła musisz odkręcić blokadę NR1 i przysunąć ją bliżej osi obrotu. Tutaj możesz stracić sporo na dokładności, szczególnie, że pręt pomiarowy jest daleko odsunięty w tył. Bardzo bym tego nie demonizował, ale jak robisz wersję PRO to jakaś prowadnica by się przydała.

P.s. pomiar suwmiarką jest obarczony takim samym błędem, ale pręt głębokościomierza suwmiarki przystawia się blisko osi i dzięki temu błąd jest mniejszy.[mention=2813]Kruk[/mention] Sam zobaczysz, czy masz wystarczającą powtarzalność wyników.041fdbf027304d5cf32701e7154c5390.jpg&key=62ac61680c522b996ec3752042ea28fb02bd6558964c69bb9e08e729fbb35839

Opublikowano

Fakt o tym zapomniałem że hak nie jest centrycznie na osi  koła i będę musiał przesuwać ten wskaźnik.

Coś wykombinuje, zrobię nacięcie czy coś

Grunt że samo miejsce wkręcania jest na tyle sztywne że wykazuje od razu krzywiznę haka

Opublikowano

Może wystarczy zeszlifować przednią stronę pręta, żeby była płaska powierzchnia w miejscu kontaktu ze śrubą.

Opublikowano

nooo tak, o tym samym pomyślałem, tylko musze to ultra równo zrobić tak samo końcówkę śruby.

Opublikowano

Ano bo to powinno być na profilu zamkniętym a nie na pręcie. Prostokątne albo kwadratowe alu są w casto dostępne. Pręt się prędzej zegnie/skrzywi niż rura.

Opublikowano
46 minut temu, ahaja napisał:

Pręt się prędzej zegnie/skrzywi niż rura.

Prawda ale nie przy prostowaniu małego aluminiowego haka :)jak idzie o prostowanie to działa bo tak pisałem miałem pacjenta niby prostego a był krzywy, udało mi się go naprostować :)

• 4 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Ja zrobiłem taki. Koszt 0zł. Potrzebna do wykonania tokarka, spawarka, narzynka, i trochę złomu.

IMG_20200508_081247~01.jpg

Edytowane przez hetm4n
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Możesz robić i sprzedawać

Pod te kontry dał był łożyska oporowe za 5 zł sztuka
Było by dużo lepiej

Opublikowano

wiadomo, jak mi się przytrafią w złomie to na pewno wsadzę albo dokupię przy zakupie łożysk jakichś kiedyś :)  ale jest dobrze, luz na 0, oporu brak, sztywność perfekcyjna, zostawiam puki co  nie  ruszam :)

Opublikowano

@piter614 a gdyby z elementu twojej centrownicy zrobić urządzenie do prostowania haka?

Zaznaczyłem strzałką na zdjęciu

2edfcb17d6eb54ad98f5588a7cf343dc.jpg