Bujak Opublikowano 24 Lipca 2019 Autor Opublikowano 24 Lipca 2019 Mój stojak parkoserwisowy nabyty onegdaj za ciężkie 19zł przeszedł głęboką modyfikację. Otworek 10mm z groszem by wchodziła ośka od tylnego koła. Tą z kolei wkręcam w hak i sprawdzam suwmiarką odległości. Działa. Sprawdzone na prawie nowym haku od mojego Pik'Ta. Dobry pomysł, bo jeszcze prostszy niż mój. Też lubię używać co mam pod ręką, a "tymczasówki" zostaiwam na wieczność.Uważaj tylko podczas prostowania, bo może się stojak powyginać zamiast haka. W razie czego młotkiem zawsze da się taki zgięty przyrząd naprawić, przynajmniej dopóki nie dojdzie do zniszczenia materiału.
ahaja Opublikowano 24 Lipca 2019 Opublikowano 24 Lipca 2019 Stojak stalowy, da radę. Odkręcam tylko profil od stópki i mogę prostować. Ośka jest mocowana do niego dużymi podkładkami. Dokładnie jak piszesz: coś pod ręką było to trza 'zmodować' jak to młodzież dzisiaj mówi ... chyba, że są jakieś nowe określenia ;-). Jak będę w okolicy casto to pewnie zerknę na jakiś profil zamknięty alu, bo w ajzolu nie chce mi się wiercić ... 😉
majster-b Opublikowano 12 Listopada 2019 Opublikowano 12 Listopada 2019 Ja zawsze prostuje hak używając koła z osią QR9 - takie mam. Po zdjęciu koła da się je wkręcić w gwint haka przerzutki i powstaje ramie którym jesteśmy w stanie spokojnie i delikatnie nagiąć hak. Nigdy nic mi nie pękło.
Bujak Opublikowano 13 Listopada 2019 Autor Opublikowano 13 Listopada 2019 rozumiem, że zdejmujesz przednie koło i nakręcasz na hak i w ten sposób masz kontrolę nad odległością do koła tylnego, bo w innym przypadku to nie ma chyba żadnej dokładności
Red Opublikowano 13 Listopada 2019 Opublikowano 13 Listopada 2019 Na sąsiednim forum użytkownik pokazał sposób opierający się o dwa gwintowane pręty pierwszy należy zamontować w miejsce tylnego koła, a drugi w jaki. Prostowanie polega na tym aby oba pręty były względem siebie równolegle. Działa.
majster-b Opublikowano 13 Listopada 2019 Opublikowano 13 Listopada 2019 2 godziny temu, Bujak napisał: rozumiem, że zdejmujesz przednie koło i nakręcasz na hak i w ten sposób masz kontrolę nad odległością do koła tylnego, bo w innym przypadku to nie ma chyba żadnej dokładności Nakręcam koło na hak i oczywiście ustawiam równolegle do tylnego koła. Taka dokładność zawsze pozwalała mi jechać dalej... 1
leejoonidas Opublikowano 13 Listopada 2019 Opublikowano 13 Listopada 2019 No dobra, hak wyprostowany fachowym narzędziem przeznaczonym do tego celu lub samoróbką, linka i pancerz wymieniony, zakładam przerzutkę, próbuję wyregulować wszystko a ona nadal nie chce współpracować, no i co teraz? Z takim przykładem ostatnio spotykam się kilka razy w miesiącu, no i co teraz zrobić?
PiotrekGT Opublikowano 13 Listopada 2019 Opublikowano 13 Listopada 2019 2 godziny temu, Red napisał: Na sąsiednim forum użytkownik pokazał sposób opierający się o dwa gwintowane pręty pierwszy należy zamontować w miejsce tylnego koła, a drugi w jaki. Prostowanie polega na tym aby oba pręty były względem siebie równolegle. Działa. Metoda stara jak jazda na rowerze, nawet sam autor wątku zaznaczył, że metoda na dwa pręty była za mało dokładna..
Red Opublikowano 13 Listopada 2019 Opublikowano 13 Listopada 2019 Jest tak samo dokładna jak mierzenie do koła profesjonalnym przyrządem, który również posiadam. 3 godziny temu, leejoonidas napisał: No dobra, hak wyprostowany fachowym narzędziem przeznaczonym do tego celu lub samoróbką, linka i pancerz wymieniony, zakładam przerzutkę, próbuję wyregulować wszystko a ona nadal nie chce współpracować, no i co teraz? Z takim przykładem ostatnio spotykam się kilka razy w miesiącu, no i co teraz zrobić? Powodów może być wiele. Krzywy wózek przerzutki, luzy na kółku prowadzącym, lub na sworzniach pantografu czy zużyte koronki kasety, zużyty łańcuch.
Bujak Opublikowano 13 Listopada 2019 Autor Opublikowano 13 Listopada 2019 Nakręcam koło na hak i oczywiście ustawiam równolegle do tylnego koła. Taka dokładność zawsze pozwalała mi jechać dalej...To jest super patent na trasie, ale działa tylko z osiami QR9 niestety Jest jednak jakiś plus osi QR9 nad sztywnymi. Jest tak samo dokładna jak mierzenie do koła profesjonalnym przyrządem, który również posiadam.Tu bym polemizował. Ile zębatek masz z tyłu?Problemy pojawiają się dopiero od 11s. Przy mniejszej ilości koronek rzeczywiście dwie gwintsztangi M8 wystarczą.
majster-b Opublikowano 14 Listopada 2019 Opublikowano 14 Listopada 2019 W dniu 13.11.2019 o 17:27, Bujak napisał: o jest super patent na trasie, ale działa tylko z osiami QR9 niestety Jest jednak jakiś plus osi QR9 nad sztywnymi. No właśnie - niestety. W nowszych sprzętach nie da rady. Mnie to jednak nie raz ratowało życie. Poza tym przy napędzie 9-cio rzędowym niezwykle rzadko trzeba było robić jeszcze jakieś poprawki. Przy większej ilości zębatek, myślę że po powrocie do domu trzeba po prostu zamontować nowy hak - który zawsze posiadam na stanie. Ostatnio nawet wożę ze sobą. Nie wiem czy takie narzędzie DIY przy wymaganej dziś precyzji da nam odpowiednią dokładność. Trochę skórka za wyprawkę... Pamiętam jeszcze czasy że hak do ramy nie łatwo było kupić. Kupowałem wtedy 2 szt. Jedna była w zapasie, a drugą dawało się do jakiegoś mietka od CNC i za stówę i flachę dorabiał mi dodatkowych 5.
Accent_Szaj Opublikowano 23 Grudnia 2019 Opublikowano 23 Grudnia 2019 4 godziny temu, Kruk napisał: Ja taki zrobiłem: No gratulacje
Bujak Opublikowano 23 Grudnia 2019 Autor Opublikowano 23 Grudnia 2019 [mention=2813]Kruk[/mention] No i ładny jest - nie to co mój.A z ciekawości zapytam co zrobiłeś, żeby ta część nie obracała się lewo-prawo (bo bez tego nie będziesz miał dokładności)?Właśnie z tego powodu przyrządy fabryczne mają przekrój kwadratowy, a mój jest z płaskownika. P.s.:W swoim ostatnio pozbyłem się połowy elementów i pomiar odległości robię suwmiarką. Dzięki temu sprawdzanie idzie trochę szybciej, bo przyrząd zrobił się bardziej mobilny.
Gość Opublikowano 23 Grudnia 2019 Opublikowano 23 Grudnia 2019 Obstawiam że do kontrowania służy właśnie pokrętło które jest od góry to czarne
Bujak Opublikowano 23 Grudnia 2019 Autor Opublikowano 23 Grudnia 2019 Kontrowanie rozumiem i nie mam tu wątpliwości. Interesuje mnie czy jest blokada obrotu wokół pręta, bo bez niej mogą być spore różnice w pomiarze odległości.Można np. naciąć pręt z przodu, żeby śruba dociskowa miała prowadnicę.Czy masz takie nacięcie[mention=2813]Kruk[/mention] ?Powiększyłem zdjęcie i teraz widzę, że nie ma blokady obrotu.Przednie pokrętło (NR1) jest do blokady przesuwu lewo-prawo.Tylne (NR2) do blokady pomiary odległości.Natomiast bez blokady obrotu będzie trudno zachować dokładność pomiaru, bo po pomiarze na gorze koła musisz odkręcić blokadę NR1 i przysunąć ją bliżej osi obrotu. Tutaj możesz stracić sporo na dokładności, szczególnie, że pręt pomiarowy jest daleko odsunięty w tył. Bardzo bym tego nie demonizował, ale jak robisz wersję PRO to jakaś prowadnica by się przydała.P.s. pomiar suwmiarką jest obarczony takim samym błędem, ale pręt głębokościomierza suwmiarki przystawia się blisko osi i dzięki temu błąd jest mniejszy.[mention=2813]Kruk[/mention] Sam zobaczysz, czy masz wystarczającą powtarzalność wyników.
Kruk Opublikowano 23 Grudnia 2019 Opublikowano 23 Grudnia 2019 Fakt o tym zapomniałem że hak nie jest centrycznie na osi koła i będę musiał przesuwać ten wskaźnik. Coś wykombinuje, zrobię nacięcie czy coś Grunt że samo miejsce wkręcania jest na tyle sztywne że wykazuje od razu krzywiznę haka
Bujak Opublikowano 23 Grudnia 2019 Autor Opublikowano 23 Grudnia 2019 Może wystarczy zeszlifować przednią stronę pręta, żeby była płaska powierzchnia w miejscu kontaktu ze śrubą.
Kruk Opublikowano 23 Grudnia 2019 Opublikowano 23 Grudnia 2019 nooo tak, o tym samym pomyślałem, tylko musze to ultra równo zrobić tak samo końcówkę śruby.
ahaja Opublikowano 23 Grudnia 2019 Opublikowano 23 Grudnia 2019 Ano bo to powinno być na profilu zamkniętym a nie na pręcie. Prostokątne albo kwadratowe alu są w casto dostępne. Pręt się prędzej zegnie/skrzywi niż rura.
Kruk Opublikowano 23 Grudnia 2019 Opublikowano 23 Grudnia 2019 46 minut temu, ahaja napisał: Pręt się prędzej zegnie/skrzywi niż rura. Prawda ale nie przy prostowaniu małego aluminiowego haka jak idzie o prostowanie to działa bo tak pisałem miałem pacjenta niby prostego a był krzywy, udało mi się go naprostować
hetm4n Opublikowano 8 Maja 2020 Opublikowano 8 Maja 2020 (edytowane) Ja zrobiłem taki. Koszt 0zł. Potrzebna do wykonania tokarka, spawarka, narzynka, i trochę złomu. Edytowane 8 Maja 2020 przez hetm4n 1
Gość Opublikowano 8 Maja 2020 Opublikowano 8 Maja 2020 Możesz robić i sprzedawać Pod te kontry dał był łożyska oporowe za 5 zł sztukaByło by dużo lepiej
hetm4n Opublikowano 8 Maja 2020 Opublikowano 8 Maja 2020 wiadomo, jak mi się przytrafią w złomie to na pewno wsadzę albo dokupię przy zakupie łożysk jakichś kiedyś ale jest dobrze, luz na 0, oporu brak, sztywność perfekcyjna, zostawiam puki co nie ruszam
Accent_Szaj Opublikowano 8 Maja 2020 Opublikowano 8 Maja 2020 @piter614 a gdyby z elementu twojej centrownicy zrobić urządzenie do prostowania haka? Zaznaczyłem strzałką na zdjęciu
Rekomendowane odpowiedzi