naszlakach.pl Napisano 19 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 19 Kwiecień 2019 Posiadam hamulce tarczowe spyre C. Dzisiaj podczas hamowania i mocnego docisniecia klamki zablokował się zacisk na tarczy a linka hamulcowa jest luźna. Ktoś wie co się mogło tutaj wydarzyć? Odnośnik do komentarza
Fimala Napisano 19 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 19 Kwiecień 2019 Teraz, naszlakach.pl napisał: Posiadam hamulce tarczowe spyre C. Dzisiaj podczas hamowania i mocnego docisniecia klamki zablokował się zacisk na tarczy a linka hamulcowa jest luźna. Ktoś wie co się mogło tutaj wydarzyć? Sprawdź czy klocki nie spadły ze sprężynki, albo czy gdzies sie nie zblokowała (sprezynka). Odnośnik do komentarza
Gość Napisano 19 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 19 Kwiecień 2019 A według mnie zacisk wymaga porządnego czyszczenia. Odnośnik do komentarza
naszlakach.pl Napisano 21 Kwiecień 2019 Autor Udostępnij Napisano 21 Kwiecień 2019 Tak się wystraszyłem tej awarii, że oddałem rower na serwis. Tym bardziej że to mój drugi dzień użytkowania roweru i pierwszy raz z rowerem z hamulcami tarczowymi. Po odbiorze z serwisu i wymianie klocków hamulce działają, ale lekko ocierają o tarcze, tak że koło po kilku obrotach wytraca szybkość. Odkręciłem śrubę regulacyjna 3 mm, w zacisku, ale niewiele pomogło. Czy hamulce się muszą się dotrzeć, czy dalej kombinować z regulacją ? Odnośnik do komentarza
eathan Napisano 21 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 21 Kwiecień 2019 Reset tłoczków był? Jak nie to wyjmij koło i klocki. Potem wciśnij tłoczki. Złóż całość i sprawdź. Skoryguj ustawienia zacisku jeżeli miejscami coś będzie łapać. Odnośnik do komentarza
Gość Napisano 21 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 21 Kwiecień 2019 Może wystarczy tylko dobrze zacisku ustawić bez resetu tłoczków Odnośnik do komentarza
Kruk Napisano 21 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 21 Kwiecień 2019 Yyy TRP Spyre C są mechanicznymi zaciskami Tam chyba reset tłoczków się nie uda Ale widocznie jest krzywo zacisk ustawiony, Szaj robił recenzje tych zacisków i masz spoko możliwość odsunięcia tłoczków, enjoy: Odnośnik do komentarza
Gość Napisano 21 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 21 Kwiecień 2019 Chyba że linka jest za mocno podciagnieta i sama w ten sposób ściska tarczę Odnośnik do komentarza
Kruk Napisano 21 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 21 Kwiecień 2019 też tak może być, ale mechaniczne zaciski zwłaszcza TRP spyre C mają tyle regulacji że bardzo dobrze da się je wyregulować Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi