Hildegunst Napisano 19 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 19 Kwiecień 2019 (edytowane) Witam! Przy próbie pierwszej próbie serwisowania mojego Rometa Boreas natrafiłem na problem z wyjęciem widelca ze sterów. Wyczytałem że jeśli widelec ciasno siedzi można pomóc mu trochę i go wybić. Użyłem więc drewnianego młotka i łożysko naciśnięte na rurę sterową przesunęło się nieco w górę dzięki cze mu widelec jest luźny. Jednak mam obawy czy wybijać go dalej, gdyż łożysko wygląda na wprasowane na rurę, przesuwa się bardzo ciasno i trzeba dość mocno uderzać aby w ogóle się przesunęło. Nie bardzo wiem jak to ugryźć - jeszcze się z takim rozwiązaniem nie spotkałem. W chwili obecnej widelec jest luźny ale mam obawy czy dale na siłę zdejmować to łożysko? Jak to potem z powrotem złożyć? Proszę o pomoc, jak ten problem powinienem ugryźć. Edytowane 19 Kwiecień 2019 przez Hildegunst Odnośnik do komentarza
eathan Napisano 19 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 19 Kwiecień 2019 Wyjmij ten plastikowy element który masz pomiędzy łożyskiem a rurą widelca. To działa jak klin i dlatego nie mogłeś tego w prosty sposób wyjąć. Odnośnik do komentarza
Hildegunst Napisano 19 Kwiecień 2019 Autor Udostępnij Napisano 19 Kwiecień 2019 eathan - tam jest metalowy pierścień (z nacięciem). W jaki sposób go wyjąć? Odnośnik do komentarza
eathan Napisano 19 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 19 Kwiecień 2019 @Hildegunst ok możliwe. W każdym razie ten element jest wciśnięty pomiędzy środkowy pierścień łożyska a rurę widelca. Możesz spróbować podważyć przez to nacięcie. Możesz też próbować od dołu (skoro tyle już udało Ci się wybić to masz dojście). Jak się zapiekło to psiknij jakimś wd-40 i wyjdzie. Odnośnik do komentarza
Hildegunst Napisano 19 Kwiecień 2019 Autor Udostępnij Napisano 19 Kwiecień 2019 ethan - super, dzięki za pomoc - ogarnięte. Rower ma przebieg jeszcze poniżej 1000 km, jednak dobrze że tam zajrzałem. Producent oszczędzał w tym miejscu na smarze, same łożyska nasmarowano, ale poza tym było zupełnie sucho. Miejscowo jakieś pierwsze ślady rdzy pojawiły się w miejscu styku łożysk z ramą, a w miejscu dolnego łożyska było sporo brudu - jeżdżę dużo po drogach gruntowych i szutrach i rower wciąż jest zakurzony. Była też odrobina wilgoci w samej ramie. Łożyska są wciąż fabrycznie nasmarowane i pracują elegancko więc nie będę ich traktował odłuszczaczem, ale myślę że nałożę trochę smaru na zewnątrz łożysk oraz w miejscu styku z ramą, tak aby zabezpieczyć przed wnikaniem wilgoci. Jeszcze raz dziękuję Odnośnik do komentarza
Gość Napisano 19 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 19 Kwiecień 2019 Temat wyczerpany. Zamykam. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi