Hildegunst Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Opublikowano 19 Kwietnia 2019 (edytowane) Witam! Przy próbie pierwszej próbie serwisowania mojego Rometa Boreas natrafiłem na problem z wyjęciem widelca ze sterów. Wyczytałem że jeśli widelec ciasno siedzi można pomóc mu trochę i go wybić. Użyłem więc drewnianego młotka i łożysko naciśnięte na rurę sterową przesunęło się nieco w górę dzięki cze mu widelec jest luźny. Jednak mam obawy czy wybijać go dalej, gdyż łożysko wygląda na wprasowane na rurę, przesuwa się bardzo ciasno i trzeba dość mocno uderzać aby w ogóle się przesunęło. Nie bardzo wiem jak to ugryźć - jeszcze się z takim rozwiązaniem nie spotkałem. W chwili obecnej widelec jest luźny ale mam obawy czy dale na siłę zdejmować to łożysko? Jak to potem z powrotem złożyć? Proszę o pomoc, jak ten problem powinienem ugryźć. Edytowane 19 Kwietnia 2019 przez Hildegunst
eathan Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Wyjmij ten plastikowy element który masz pomiędzy łożyskiem a rurą widelca. To działa jak klin i dlatego nie mogłeś tego w prosty sposób wyjąć.
Hildegunst Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 19 Kwietnia 2019 eathan - tam jest metalowy pierścień (z nacięciem). W jaki sposób go wyjąć?
eathan Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Opublikowano 19 Kwietnia 2019 @Hildegunst ok możliwe. W każdym razie ten element jest wciśnięty pomiędzy środkowy pierścień łożyska a rurę widelca. Możesz spróbować podważyć przez to nacięcie. Możesz też próbować od dołu (skoro tyle już udało Ci się wybić to masz dojście). Jak się zapiekło to psiknij jakimś wd-40 i wyjdzie.
Hildegunst Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 19 Kwietnia 2019 ethan - super, dzięki za pomoc - ogarnięte. Rower ma przebieg jeszcze poniżej 1000 km, jednak dobrze że tam zajrzałem. Producent oszczędzał w tym miejscu na smarze, same łożyska nasmarowano, ale poza tym było zupełnie sucho. Miejscowo jakieś pierwsze ślady rdzy pojawiły się w miejscu styku łożysk z ramą, a w miejscu dolnego łożyska było sporo brudu - jeżdżę dużo po drogach gruntowych i szutrach i rower wciąż jest zakurzony. Była też odrobina wilgoci w samej ramie. Łożyska są wciąż fabrycznie nasmarowane i pracują elegancko więc nie będę ich traktował odłuszczaczem, ale myślę że nałożę trochę smaru na zewnątrz łożysk oraz w miejscu styku z ramą, tak aby zabezpieczyć przed wnikaniem wilgoci. Jeszcze raz dziękuję
Rekomendowane odpowiedzi