Skocz do zawartości

Jak się ubrać -zmienne warunki +/- 12 stopni

Genzo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szukam i szukam i nie znalazłem podobnego tematu, więc zakładam.

Chciałbym Was zapytać jak się ubieracie jeżdżąc do pracy przy aktualnie panującej pogodzie.

Sam dojeżdżam codziennie do pracy 12-15km. Wyjazd wczesnym rankiem przy temperaturze od 0 do 4 stopni. Powrót popołudniu przy 17-18 stopniach.

Mój aktualny strój to rękawiczki, komin, t-shirt termoaktywny i kurtka z decathlonu:

https://www.decathlon.pl/kurtka-zimowa-roadc-100-id_8343186.html

Dół nie jest istotny, bo nigdy tam nie marznę, czyli jakieś spodnie lub spodenki rowerowe.

Jest to idealny strój dla mnie na temperaturę 0-10 stopni. Niestety, kiedy wracam z pracy, temperatura wzrasta do 15, a nawet 20 stopni. Wtedy już ta kurtka nie jest dobrym rozwiązaniem, a jej objętość nie pozwala na schowanie jej do plecaka.

Jakie inne opcje mogę rozważyć? Czy t-shirt termoaktywny + koszulka rowerowa z długim rękawem + wiatrówka (https://www.decathlon.pl/wiatrowka-roadr-ultralight-id_8517063.html) sprawdzą się o poranku? potem wiatrówka do plecaka i powrót w koszulce z długim rękawem.

Jakie macie na to sposoby?

Opublikowano

Rano coś cieplejszego pod spód i wiatrówka na wierzch, a po południu albo ściągasz wiatrówkę albo warstwę ocieplenia.

Opublikowano

Ja się polubiłem z kurtką z odpinanymi rękawami. Kiedy ją rozbiorę i rozepnę, wożę tylko stosunkowo małe rękawy. Komin możesz też zdjąć na powrót i powinno być OK.

Opublikowano

Też mam taki problem i ciągle się z tym bujam - wieczorem wracam objuczony jak wielbłąd, albo marzę rano... 

Opublikowano

Rano: koszulka termoaktywna + koszulka z krótkim rękawem + kamizelka + rękawki

Rękawki do kieszonek a kamizelka do torby na ramę i wszystko się mieści :)

Opublikowano (edytowane)

Koszulka potówka, koszulka rowerowa lub jak bardzo zimno, lekko ocieplana bluza. Przy opcji z koszulką ocieplane rękawki. Na to wiatrówka lub cienka kamizelka.Na powrót wiatrówka/kamizelka do kieszonki, rękawki albo zostają albo też do kieszonki. 

Na dół może być tak samo, spodenki + nogawki, powrót już w samych spodenkach

Edytowane przez beskidbike
Opublikowano

Spodenki Martombike 573PRO+nogawki Martombike L26+ewentualnie ochraniacze na buty (Sidi Buvel sa bardzo przewiewne i zimno mi w podeszwy), koszulka rowerowa Martombike 213PRO+rękawki A26+bluza Martombike 260.16/wiatrówka 301WINDY(windstopper). Powrót w cieple: nogawki w kieszeni, ochraniacze na pająku plecaka pod pokrowcem, rękawki na sobie (zdejmuję zwykle w okolicach 20 stopni-nie lubię zimna na ramionach), bluza i wiatrówka w plecaku. W wątku o plecakach opisałem swojego Authora Turbo i w pojemności 6l mieszczę spokojnie jeszcze portfel, tablet i trochę rowerowego szpeju. Ogólnie dzięki jeździe przez cały rok doszedłem do zdolności jazdy w krótkich spodenkach od 10 stopni.

Opublikowano

Rano, jak jest poniżej 10 stopni - potówka z krótkim rękawem, najprostsza koszulka kolarska z deca z długim rękawem (taka bez kieszonek z tyłu), kurtka Pearl Izumi Elite Barrier, legginsy Under Armour coldgear + czapka pod kask, buff i rękawiczki.

Powrót z pracy, do 15 stopni - potówka, koszulka z deca z długim rękawem, krótkie spodenki sportowe. Reszta idzie do plecaka.

Jak jest cieplej to krótka koszulka + krótkie spodenki.

Opublikowano

Chyba każdy kto jeździ zna ten problem. Ja zwyczajnie plecak i nadmiar odzieży do środka.

Opublikowano

Tylko od plecaka zawsze są mokre plecy
Generalnie ciężko jest się wystrzelic w odpowiednią odzież by było idealnie ale sądzę że tak jest lepiej niż zimą

Opublikowano

Są plecaki i plecaki, są wyrobione nawyki, wytrenowanie lub ich brak.

Rano rękawki,  nogawki, lekka bluza i plecak  obecnie rowerowy z Lidla :)

Do roboty jest szybko i nie jest zimno, po robocie  z plecakiem 100, a bywa i 200 km i się ze mnie nie leje, a jest nawet szybko :)

Z tym , że  z plecakami  przejechałem w swoim życiorysie jakieś 75 tysi i nie mam wielu dolegliwości jakie ma wielu.

Opublikowano

Z plecakowych dolegliwości mam tylko mokre plecy :P

Przy ok 8-14 stopniach mam na sobie koszulkę under armour cold gear i na to zwykła rowerowa letnia z krótkim rękawkiem, na nogach długie spodnie do biegania (nie lubię chłodu na kolanach). 

Poniżej 8 dodatkowo bluza rowerowa z lidla

Powyżej 15 raczej na krótko, chyba że wiatr/chmury, to wtedy tak jak w zakresie 8-14

Opublikowano

Na podstawie opinii zakupiłem wiatrówkę z Decathlon (akurat jest w promocji).

Wczoraj wieczorem testowałem i było ok, ale było bardzo ciepło.

Dzisiaj rano (5 stopni) założyłem koszulkę termoaktywną na to koszulkę rowerową z długim rękawem i na to wiatrówkę. 

Sprawdziło się to idealnie.

wracał będę w samej koszulce rowerowej, a dwie pozostałe wchodzą bez problemu do plecaka, ba, wiatrówka wchodzi do tylnej kieszeni koszulki rowerowej. 

jak będzie troszkę cieplej to sprawdzę jeszcze 2 pozostałe opcje: 1. rowerowa z krótkim rękawem plus rękawki rano i na to wiatrówka, po południu tylko krótki rękaw. 2. termoaktywna z długim rękawem, na to rowerowa z krótkim i wiatrówka. po południu znów tylko krótki rękaw.

Ogólnie wiatrówka daje ogromne możliwości. godna polecenia.

Opublikowano (edytowane)

U mnie zestaw wygląda tak: Rękawki + Nogawki - Decathlon, potówka - Decathlon. Na to przychodzi koszulka kolarska z krótkim rękawem i kamizelka Van Rysel. Byłbym zapomniał. Dodatkowo zakładam buff w opcji czapkowej jeśli jest chłodniej w uszy.

Edytowane przez Fimala
Opublikowano
21 minut temu, Fimala napisał:

U mnie zestaw wygląda tak: Rękawki + Nogawki - Decathlon, potówka - Decathlon. Na to przychodzi koszulka kolarska z krótkim rękawem i kamizelka Van Rysel. Byłbym zapomniał. Dodatkowo zakładam buff w opcji czapkowej jeśli jest chłodniej w uszy.

Jak oceniasz tę potówkę z Deca ? Zastanawiam się czy kupić ją, czy dołożyć do czegoś droższego.

Opublikowano
Teraz, Bartosh napisał:

Jak oceniasz tę potówkę z Deca ? Zastanawiam się czy kupić ją, czy dołożyć do czegoś droższego.

Jako entry level spisuje się elegancko. Ładnie rozprowadza pot po całej powierzchni. W rezultacie po jeździe jestem praktycznie suchy. Produkt wart polecenia jako pierwsza potówka żeby zobaczyć z czym to się je. Teraz chciałbym spróbować potówke od Endury żeby zobaczyć na czym polega róznica :)

• Pomógł 1
Opublikowano
W dniu 18.04.2019 o 10:05, Genzo napisał:

Jest to idealny strój dla mnie na temperaturę 0-10 stopni. Niestety, kiedy wracam z pracy, temperatura wzrasta do 15, a nawet 20 stopni. Wtedy już ta kurtka nie jest dobrym rozwiązaniem, a jej objętość nie pozwala na schowanie jej do plecaka.

Rękawki i nogawki a kurtkę wymień na bezrękawnik.

• Lubię to! 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Żadnych wiatrówek! Żadnych kurtek! Zapocisz się.

Potówka, koszulka z długim rękawem i rano zakładasz kamizelkę. Wracasz to sobie kamizelkę ściągasz. Kiedyś kolega mi powiedział - kamizelka kolarska to bardzo ważny element garderoby i szczerze mnie namawiał do kupna. Dzisiaj ja namawiam aby z tego korzystać. Świetnie chroni przed wiatrem, w razie czego można rozpiąć, zdjąć. Jest to małe, nie zajmuje miejsca. Ważne aby była z przodu z membrana jakąś przeciwwiatrową i chociaż w podstawowym stopniu przeciwdeszczową. Z tyłu może być siateczka lub cieńszy materiał, lepiej wentylujący. Ja bez kamizelki nigdzie się nie ruszam.

Opublikowano
W dniu 30.05.2019 o 14:13, GrochowaMTB napisał:

Żadnych wiatrówek! Żadnych kurtek! Zapocisz się.

Potówka, koszulka z długim rękawem i rano zakładasz kamizelkę. Wracasz to sobie kamizelkę ściągasz. Kiedyś kolega mi powiedział - kamizelka kolarska to bardzo ważny element garderoby i szczerze mnie namawiał do kupna. Dzisiaj ja namawiam aby z tego korzystać. Świetnie chroni przed wiatrem, w razie czego można rozpiąć, zdjąć. Jest to małe, nie zajmuje miejsca. Ważne aby była z przodu z membrana jakąś przeciwwiatrową i chociaż w podstawowym stopniu przeciwdeszczową. Z tyłu może być siateczka lub cieńszy materiał, lepiej wentylujący. Ja bez kamizelki nigdzie się nie ruszam.

Czy taka kamizelka musi ścisłe przylegać do koszulki czy może mieć delikatny luz?

Opublikowano
W dniu 1.06.2019 o 13:53, Pitt35 napisał:

Czy taka kamizelka musi ścisłe przylegać do koszulki czy może mieć delikatny luz?

Ja mam delikatny luz. Tak aby w razie czego założyć kamizelkę np na bluzę. mam kamizelkę Endury - jakiś nieco wyższy model i trudno mi się rozstać z nią. Ratuje mi ciągle życie :) 

Opublikowano

Dzięki, tak myślałem żeby miała jednak ciut luzu.

Opublikowano

ja jestem ciepłolubny i ręce też się tego tyczą, więc kamizelka przy chłodnych porankach nie jest dla mnie (próbowałem). Wiatrówka spełnia zadanie doskonale. No i mieści się bez problemu do kieszeni koszulki. 

• 5 lat później...
Opublikowano

@Sasemel Naprawdę powinieneś dać sobie już spokój z odkopywaniem tematów z przed kilku lat. Czy sądzisz, że problem nie został rozwiązany przez 5 lat? Może autor czy inny uczestnik wątku juz dawno tu nie zagląda? Złota a nawet platynowa łopata już dawno zdobyta więc daj se na luz

• Lubię to! 2