lordvaco123 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 hej wszystkim mam pytanie o treści takiej czy może wystąpić większy problem z jazdą taką szosą po drogach utwardzonych i czy jest sens kupować szersze koła i na ile szersze by sie zmieściły
nctrns Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Nie wsadzisz tam nic ponad 28mm slick. Zależy co masz na myśli. Ja na 28 mm jeżdżę po szutrach, kamieniach, ścieżkach polnych, ale powoli i na krótkich odcinakach.Jak chcesz szerokie opony to celuj w tribana RC 520 albo 540.Tapatalk'd
Nath_147 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 albo Kellys Soot 30 w podobnej cenie na sztywnych osiach,
SzpiceR Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Opublikowano 18 Kwietnia 2019 9 godzin temu, Nath_147 napisał: albo Kellys Soot 30 w podobnej cenie na sztywnych osiach, Na Clarisie więc żadna alternatywa. Porównać można soot 50 ale to już wyjściowo 5600 pln
lordvaco123 Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 19 Kwietnia 2019 (edytowane) W dniu 17.04.2019 o 21:49, nctrns napisał: Nie wsadzisz tam nic ponad 28mm slick. Zależy co masz na myśli. Ja na 28 mm jeżdżę po szutrach, kamieniach, ścieżkach polnych, ale powoli i na krótkich odcinakach. Jak chcesz szerokie opony to celuj w tribana RC 520 albo 540.Tapatalk'd Wiesz to ze mi się zapadnie to nie boje się do puki nie jest mokro i mega piach mi chodzi o szczelinę pomiędzy kołem oponą a rama jest nie wielka i nie wiem czy jest ryzyko np zdrapania uszkodzenia lakieru i wiem że nie ma co porównywać do gravelu czy MTB Poza tym mam kupiony już rower właśnie to Vento jest super mega jestem zadowolony stosunek ceny do jakości super tylko ta owijka Jezu jak z chińczyka ale to można pominąć i wymienić tanio dlatego nie mam opcji kupna nowego roweru choć następny celuje jak już to MTB lub full i było by pięknie 😊 Edytowane 19 Kwietnia 2019 przez lordvaco123
Nath_147 Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Opublikowano 19 Kwietnia 2019 W dniu 18.04.2019 o 07:45, SzpiceR napisał: Na Clarisie więc żadna alternatywa. Porównać można soot 50 ale to już wyjściowo 5600 pln W podobnej cenie dostajesz sztywne osie. A między claris a Sora jest różnica 1 biegu, z czasem można zastąpić np. Tiagra (chyba że bębenek przyjmie 11rz to 105) , dołożenie 2 czy 3 przełożeń ma większy sens niż wymienianie dla 1 ;-). W tribanie np nie dołożysz sztywnych jeśli nie zmienisz ramy, widelca i kół, co jest raczej nieopłacalne. A jak pokazał przykład jedengo z użytkowników forum, już na starcie wypadałoby zmienić widelec na taki że zintegrowanymi mocowaniami zacisków.
SzpiceR Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Opublikowano 19 Kwietnia 2019 2 godziny temu, Nath_147 napisał: W podobnej cenie dostajesz sztywne osie. A między claris a Sora jest różnica 1 biegu, z czasem można zastąpić np. Tiagra (chyba że bębenek przyjmie 11rz to 105) , dołożenie 2 czy 3 przełożeń ma większy sens niż wymienianie dla 1 ;-). W tribanie np nie dołożysz sztywnych jeśli nie zmienisz ramy, widelca i kół, co jest raczej nieopłacalne. A jak pokazał przykład jedengo z użytkowników forum, już na starcie wypadałoby zmienić widelec na taki że zintegrowanymi mocowaniami zacisków. Sztywne osie, sztywne osie, sztywne osie, sztywne osie. Tylko po co one w szosie?
Zajop Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Po to samo co hamulce tarczowe i szerokie opony.
lordvaco123 Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 19 Kwietnia 2019 10 godzin temu, lordvaco123 napisał: Wiesz to ze mi się zapadnie to nie boje się do puki nie jest mokro i mega piach mi chodzi o szczelinę pomiędzy kołem oponą a rama jest nie wielka i nie wiem czy jest ryzyko np zdrapania uszkodzenia lakieru i wiem że nie ma co porównywać do gravelu czy MTB Poza tym mam kupiony już rower właśnie to Vento jest super mega jestem zadowolony stosunek ceny do jakości super tylko ta owijka Jezu jak z chińczyka ale to można pominąć i wymienić tanio dlatego nie mam opcji kupna nowego roweru choć następny celuje jak już to MTB lub full i było by pięknie 😊 Ale może ktoś mi odpowiedzieć na ten komentarz
SzpiceR Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Opublikowano 19 Kwietnia 2019 3 minuty temu, lordvaco123 napisał: Ale może ktoś mi odpowiedzieć na ten komentarz A gdzie tam pytanie?
Nath_147 Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Jak założysz za duże opony to z pewnością uszkodzisz lakier, piasek, błoto, kamyki które przykleja się do opony mogą uszkodzi lakier; albo w przypadku zcentrowanie koła, a wtedy albo trzesz widły/ramę albo niesiesz rower kilka km do domu ;-). 1
misiek832 Opublikowano 9 Czerwca 2019 Opublikowano 9 Czerwca 2019 Witajcie, mam możliwość zakupu tego roweru z 2018 roku w dość dobrej cenie. Tylko zastanawiam się czy w przyszłość będzie możliwość zmiany napędu np. na 105? i czy rama 53/56 będzie dla kogoś ze wzrostem 182 cm? Dzięki za odpowiedź.
Red Opublikowano 9 Czerwca 2019 Opublikowano 9 Czerwca 2019 (edytowane) 105 spokojnie wejdzie na bębenek Sory. Ale to rower na dość ciężkiej ramie więc nie upgradowałbym go wyżej Tiagry. Przy Twoim wzroście spokojnie możesz brać tą M-kę. Będzie jak ulał. Edytowane 9 Czerwca 2019 przez Red 1
RobertPo Opublikowano 17 Czerwca 2019 Opublikowano 17 Czerwca 2019 Witam. A jak opony 28mm lub 25 radzą sobie na słabej jakości asfaltach? Wokół mojej miejscowości większość dróg asfaltowych jest raczej średnia a część słaba- pęknięcia, nierówności, drobne ubytki.
Red Opublikowano 17 Czerwca 2019 Opublikowano 17 Czerwca 2019 Im większy balon tym lepiej sobie radzi z nierównościami. Między 23 a 25 nie ma praktycznie różnicy ale kiedy wsadziłem 28C to komfort jazdy jest dużo większy. A przez wszelkie dziury po prostu przejeżdżam. Na 23C hamowalem niemal do zera (choć to może ze strachu jak z przymusu)
Rekomendowane odpowiedzi